Alt om nikotintyggis | Zonnic nikotinlegemidler
scroll-to-top
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
Nikotintuggummi
Nikotintuggummi

Nikotintyggis – slutt å røyke med nikotintyggis

Du vil slutte å røyke, men du vet ikke hvordan det skal foregå. Kjenner du deg igjen i den beskrivelsen? Da er du ikke alene! Det finnes mange grunner til å slutte å røyke, og mange er i samme situasjon som deg – de har innsett hvor farlig og dyrt det er å røyke.

Men det kan være vanskelig å slutte å røyke. For å lykkes trenger man motivasjon, utholdenhet og gode hjelpemidler. Med gode nikotinlegemidler øker du sjansene dine for å klare prosessen og lykkes. Det er fullt mulig – verden er full av tidligere røykere.

Med en real dose motivasjon og riktig hjelp på veien kan du også bli en av dem. 💪

Alt om nikotintyggis

Hva er nikotintyggis?

Nikotintyggis er hva det høres ut som – tyggis som inneholder nikotin. Du bruker tyggegummi for å dempe røyksuget og bekjempe abstinenser. Nikotintyggis finnes med to forskjellige styrker og mange forskjellige smaker. Det gjør det enkelt å finne en nikotintyggis som passer for deg.

For mange er tyggegummi en trygg støtte på reisen mot å bli røykfri.

Med nikotintyggis og andre nikotinprodukter får du hjelp til å dempe røyksuget uten alt det skadelige som tobakk medfører.

Hvordan fungerer nikotintyggis?

Når du tygger nikotintyggis, frigjøres nikotin. Nikotinet absorberes av slimhinnene i munnen din, kommer inn i blodet og gjør at abstinensene dabber av og røyksuget dempes.

Slik gjør du:

 • Begynn å tygge – i løpet av kort tid kjenner du smaken godt.
 • Stopp tyggingen og hold tyggegummien stille i siden av munnen. Smaken blir svakere, og nikotinet suges opp gjennom slimhinnene i munnen.
 • Begynn å tygge igjen og gjenta prosessen i cirka 30 minutter.

Du styrer nikotinopptaket med tyggingen din. Hvis du tygger mye, skilles det ut mer nikotin. Da risikerer du å svelge nikotinet i stedet for at kroppen tar det opp gjennom slimhinnene i munnen. Det er ikke farlig, men det gjør at nikotinet kan kjennes sterkt i svelget, og at du ikke får den effekten du trenger mot røyksuget.

Sørg derfor for at du alltid bruker tyggegummi i samsvar med trinnene over. Når det brukes riktig, er tyggegummi et kraftfullt våpen mot abstinensproblemer.

Hvor kan jeg kjøpe nikotintyggis?

Nikotintyggis kjøper du reseptfritt på apotek eller i dagligvarebutikker – men du må være over 18 år for å kunne kjøpe det.

Nikotintyggis kan også kjøpes på nettet.

Hvilke fordeler og ulemper har nikotintyggis?

For noen kan nikotintyggis være en perfekt metode for å holde røyksuget i sjakk. For andre fungerer andre typer nikotinlegemidler bedre. Vi er alle forskjellige, og alle nikotinlegemidler har fordeler og ulemper.

Fordeler med nikotintyggis kan være:

 • God, frisk smak i mange ulike varianter.
 • Enkel å bruke.
 • Rask effekt på røyksug.
 • Mulig å regulere nikotinutskillelsen selv gjennom tygging.
 • Gir stimulans i munnen, som kan være viktig for den som prøver å slutte å røyke.

Ulemper med nikotintyggis kan være:

 • Ubehag hvis du har tannproblemer.
 • Noen bivirkninger, for eksempel irritert hals og halsbrann.
 • Restprodukt som du må kaste.
 • Kan være lakserende.

Er du usikker på om nikotintyggis passer for deg? Kjøp en mindre forpakning og prøv. Hvis det føles ubehagelig eller ikke gir det resultatet du ønsker deg, skal du huske på at det finnes mange andre nikotinlegemidler. Sjansen er altså stor for at du finner noe som passer akkurat dine behov.

Hva inneholder nikotintyggis?

Det aktive stoffet i nikotintyggis er selvfølgelig nikotin. Nikotinet frigjøres når du tygger, og absorberes i slimhinnene dine. Nikotintyggis kan også inneholde sorbitol. Det er en sukkerart som finnes i naturen, for eksempel i epler og andre frukter og bær. Sorbitol brukes som søtningsmiddel og bidrar til tyggegummiens gode smak – men sorbitol kan være lakserende hvis du får i deg for mye.

Har nikotintyggis noen bivirkninger?

Vi er alle sensitive i ulik grad, og mennesker kan reagere på forskjellige ting. Nikotintyggis har en rekke kjente bivirkninger som kan oppstå. Hvis tyggegummien gir deg mer ubehag enn hjelp, kan du teste andre typer nikotinlegemidler.

Eksempel på vanlige bivirkninger med nikotintyggis:

 • Kvalme
 • Vondt i halsen
 • Diaré
 • Hoste
 • Hikke
 • Munnproblemer
 • Raping
 • Tretthet
 • Hodepine

Er nikotintyggis dårlig for tennene?

Tennene kan bli irritert av å tygge nikotintyggis. Men sammenlignet med påvirkningen til sigaretter, med misfarginger og tannløsning, er tyggegummi et mye bedre alternativ.

Hvor mye nikotin inneholder nikotintyggis?

Nikotintyggis finnes i ulike styrker, noe som gjør at du kan finne en dose som fungerer for deg.

Vanlige styrker er:

2 mg
4 mg

Ettersom det finnes både sterkere og svakere nikotintyggis, har du muligheten til å legge deg på et rimelig nivå for å håndtere abstinensproblemer. Jo større daglig inntak av tobakk du har, desto sterkere tyggegummi bør du begynne med.

Hvis du ligger under 20 sigaretter om dagen, kan 2 mg-tyggegummiene være nok til å holde røyksuget i sjakk. Men hvis du er storrøyker, får du mer hjelp av en sterkere tyggegummi.

Hvor lenge skal jeg bruke nikotintyggis?

Perioden man bruker nikotintyggis, er ulik for alle, ettersom alle tobakksbehov er forskjellige. En del kan komme ut på den andre siden som nikotinfrie relativt fort, mens andre har en vanskeligere prosess.

Den anbefalte behandlingsperioden er cirka 3 måneder. Etter det er det verdt å forsøke å trappe ned antall tyggegummier per dag, for til slutt å klare seg uten.

Når du har fått rutine på tyggegummibehandlingen og kjenner deg komfortabel med håndtering av røyksuget, kan du begynne å trappe ned. For den normale personen pleier 8 til 12 tyggegummier om dagen å være en bra dose – uansett nikotininnhold i tyggegummien.

Den øvre grensen er maks cirka 24 tyggegummier per dag. Når du trapper ned, kan du for eksempel bytte til den svakere tyggegummien for så smått å venne deg helt av med tyggegummi.

Prøv å trappe gradvis ned. Langvarig bruk av nikotintyggis i over et år er ikke anbefalt.

Tips 1. Husk – det er viktig at du ikke tar for liten dose i begynnelsen. Å underdosere reduserer sjansene for å bli røykfri.

 

Tips 2. Føler du at du er klar for å slutte med nikotintyggis og har kommet over abstinensene? Bra! Men har du noen tyggegummier igjen i pakken, er det lurt å beholde dem. Selv om du er røykfri og helt avvent fra tobakk, er det smart å ha tyggegummiene tilgjengelig – røyksug kan trigges av ulike situasjoner og komme når du minst aner det. At man da kan bekjempe suget raskt, reduserer risikoen for at du fyrer opp en sigarett!

Hvordan vet jeg om nikotintyggegummi passer for akkurat meg?

Hvis du er vant til å bruke tyggegummi, kan nikotintyggis være enkelt å venne seg til. Da kjennes det rett og slett ikke fremmed eller kunstig å tygge tyggis. Det passer også for deg som synes det er vanskelig å bryte vanen med å ha noe i munnen – det er nemlig mange røykere som synes at de psykiske, vanemessige aspektene ved røyking er like vanskelige å bryte som det fysiske begjæret etter nikotin.

Tyggemetoden gjør det også mulig å påvirke nikotinutskillelsen selv – det går ikke med for eksempel nikotinplaster.

Tyggegummiene er også enkle å bruke. De er lette å ha med seg i vesken eller lommen. Det er trygt for deg å vite at du har en tyggegummi i nærheten når røyksuget begynner å forstyrre deg.

Den eneste måten å vite om nikotintyggis er et godt alternativ for deg på, er å prøve.

 • Får du ikke den effekten du ønsker?
 • Synes du det smaker vondt?
 • Er det slitsomt å tygge?

Da finnes det mange andre hjelpemidler. Spør legen din eller på apoteket – det skal ikke være vanskeligere å bli røykfri enn det allerede er.

Å nei, jeg svelget nikotintyggisen min! Er det farlig?

Nei da – å svelge nikotintyggis innebærer ingen spesiell helsefare for deg. 😊 Tyggegummiene er laget for å brukes med munnen, og de er tilpasset for at munnens slimhinner skal absorbere nikotinet. Hvis tyggegummien havner i magen, holdes nikotinet igjen i tyggegummien – dermed får du ikke like god hjelp mot abstinensene.

Kan jeg bruke nikotintyggis når jeg er gravid?

Nikotin er skadelig for fosteret. Hvis du er gravid, bør du velge andre, ikke-nikotinbaserte metoder for å slutte å røyke. Nikotinet i morens blod går nemlig over til fosteret, og det kan påvirke blodtilførselen til morkake og livmor – noe som i seg selv kan påvirke fosterets vekst veldig negativt, eller bidra til for tidlig fødsel.

Nikotin havner også i brystmelken – du bør altså unngå nikotintyggis og nikotin og tobakk fullstendig når du ammer.

Nikotintyggis og barn

Barn skal ikke få i seg nikotin – det er en gift, og barn er spesielt sensitive. Nikotintyggis skal derfor alltid oppbevares utenfor rekkevidden til barn – ikke minst ettersom det smaker godt. Kanskje barna er vant til og liker vanlig tyggegummi? Da kan nikotintyggis være litt skummelt, ettersom det ligner på tradisjonell tyggegummi.