Fordeler ved å slutte å snuse | Zonnic
scroll-to-top
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
Extra2
Extra2

Fordeler ved å slutte å snuse

Det er ikke lett å slutte å snuse, men det er en utfordring som virkelig lønner seg. Du får også en hel rekke fordeler ved å slutte å snuse. Det å kvitte seg med snusavhengigheten gjør at du får mindre helserisiko, friskere munn og tenner – og du sparer en ganske pen sum med penger. Når du først har kommet ut på den andre siden som snusfri, kommer du antakeligvis til å spørre deg selv hvorfor du i det hele tatt begynte med snus!

Hvilke fordeler finnes det ved å slutte å snuse?

Helsefordeler ved å slutte å snuse

Snus er et tobakksprodukt, og akkurat som annen tobakk inneholder snus skadelige stoffer som påvirker helsen din negativt.

Studier viser at snus:

Det er store fordeler for deg og helsen din ved å slutte å snuse. Du reduserer risikoen for alvorlig hjertesykdom, og du reduserer også risikoen for å rammes av diabetes, noe som i seg selv er en alvorlig sykdom som påvirker livskvaliteten i svært stor grad.

Et penere smil, friskere pust og en friskere munn

Snus under leppen er en giftig, fremmed gjenstand i munnen din som selvfølgelig påvirker munnhelsen. Den som snuser over lengre tid, kan merke at:

 • tannkjøttet drar seg tilbake
 • tannhalser blottlegges

Dette gjør at bakterier lettere samler seg i mellomrommet mellom tenner og tannkjøtt, noe som igjen øker risikoen for:

 • tannkjøttbetennelse
 • løse tenner

Husk også at tobakksprodukter som snus blant annet inneholder stoffer som klistrer seg fast på tennene dine og misfarger dem. En storsnusers tenner har ofte en gul eller gråaktig nyanse.

Hvis du slutter å snuse, har du altså ytterligere en fordel i tillegg til de rent helsemessige: Du får tilbake et hvitere og mer naturlig smil. Det er estetisk mer tiltalende, men det kan også gi deg selvtilliten tilbake. Mange som har misfargede tenner, føler seg usikre på å smile og vil ikke vise frem tennene sine til andre. Å kunne få tilbake smilet sitt kan gjøre underverker for selvfølelsen.

De som bruker snus, har dessuten ofte dårlig ånde. Det kommer av at snusen irriterer slimhinnene på innsiden av leppen. Slimhinnene blir hardere og mer ruglete, og det gjør i sin tur at bakterier samler seg lettere der. Bakteriene gjør at ånden din blir betydelig dårligere, noe som kanskje først og fremst er problematisk for omgivelsene dine. Hvis du legger snusen på hyllen, henter slimhinnene seg inn igjen etter en stund. Du får en bedre bakteriebalanse i munnen, og pusten blir frisk igjen.

Spar penger – gevinster med å slutte å snuse

Tobakksavhengighet er ikke bare skadelig for helsen. Det går også ut over privatøkonomien din.  En oversikt over de faktiske kostnadene for snus kan være en motivasjon i seg selv – man ser ganske raskt at man bruker en real slump med penger på snus i løpet av et år. Og for hva, egentlig? Tenk så mye annet morsomt, sunt og inspirerende man kan gjøre med de pengene!

Hvis man bruker en dose snus om dagen, blir kostnaden (omtrent):

 • 40 kroner om dagen
 • 1200 kroner i måneden
 • 14 400 kroner i året

Så hva kan man bruke 14 000 kroner til? Det er selvfølgelig mye, men noen hyggelige ting som også kan fungere som motivasjon er for eksempel:

 • reiser
 • god mat
 • klær
 • fornøyelser
 • opplevelser

Eller noe annet spesielt som du har hatt lyst til å gjøre lenge, men ikke følt at du har hatt råd til!

Slutt med snus og se mer av verden

Selv om det er skadelig for helsen, er snus en tradisjon og et naturlig innslag for oss i Skandinavia. Det er ikke tilfellet i resten av verden. Hvis du skal på en lang reise til utlandet, er snusen automatisk et problem. Det er liten sjanse for å få tak i snus utenlands. Og hvor mye har du muligheten til å ta med deg? Noen land har tydelige regler for hvor mye snus du kan ta med over grensen. I de aller fleste land er en viss snusmengde til personlig bruk tillatt, men for eksempel i USA og Australia kan det bli vanskelig.

Australia har veldig strenge tollregler, og du har kun muligheten til å ta med deg 25 gram snus inn i landet. Alt over det betyr ekstra kostnader. I USA er reglene uklare, og det er en risiko for at tollen ikke aksepterer snusen i bagasjen din.

I dag finnes det dessuten to land hvor det er strengt forbudt å ta med snus:

 • Island
 • Singapore

Man kan altså se på det å snuse som litt av en begrensning. Man må tenke på og bekymre seg for om man har nok snus, eller hvordan man skal få tak i snus – eller til og med bryte loven gjennom å snuse! Alle slike ting skaper stress på reisen og kan gjøre at du ganske enkelt ikke nyter ferien din fullt ut. Hvis du bryter snusavhengigheten, slipper du derfor også mye stress og uro når du vil ut og se resten av verden. Og hvis du blir snusfri, har du dessuten penger til overs som kan gå til en herlig reise!

Trenger du tips for å slutte å snuse? Vi har listet opp de mest grunnleggende tipsene her!