Hvorfor slutte å snuse? | Zonnic Nikotinlegemiddel
scroll-to-top
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
Extra2
Extra2

Hvorfor skal man slutte å snuse

Snus ses ofte på som et sunnere alternativ til røyking – og det ligger riktignok noe i det. Mange studier viser at snusens effekter på kroppen er mindre negative enn røykingens. Men man kan knapt påstå at snusing er noen form for helsebot. Når du stapper snusen under leppen, får du samtidig inn nikotin, gifter og stoffer som kroppen din faktisk kan ta skade av.

Hvorfor bør man slutte å snuse?

Men er det virkelig så farlig å snuse?

Det enkle, raske svaret er: Ja, det er ikke bra for helsen din å bruke snus. Det er en myte at snusing gir noen som helst helsefordeler. Sannsynligvis har påstanden fått kraft av at snusen ofte fremstilles som et slags smart alternativ til røyking, men det er direkte feilaktig å hevde at snus ikke er farlig.

Sammenlignet med røyking kan man riktignok gi snusen noen plusspoeng. Det er fordi det antas at innholdet i snus ikke frigjør samme mengde skadelige stoffer, og man kan ikke  like tydelig knytte samme mengde sykdommer til snusen som man kan med sigaretter. I tillegg utsetter ikke snusing andre enn snusbrukeren selv for helserisiko eller plager. Men tobakk, nikotin og tungmetaller er ikke noe kroppen din trenger eller har godt av – det vil si de stoffene som du får i deg gjennom snusen.

Slik kan snusen påvirke helsen din

Så hvorfor slutte å snuse? La oss se på noen av de risikofaktorene som snusen faktisk fører med seg:

  • Kroppen din setter like lite pris på nikotinet i snus som nikotinet fra sigaretter. Faktum er at snus først og fremst skader hjerte og kar: Den som snuser, har også en høyere risiko for å bli rammet av hjerte- og karsykdommer enn ikke-snusere.
  • Snus øker pulsen din, noe som i sin tur anstrenger hjerte og blodkar.
  • Hjerneslag som rammer snusere, blir ofte mer alvorlig enn for ikke-snusere.
  • Brukere av snus rammes oftere av diabetes type 2 enn ikke-snusere.

Hvilke fordeler er det med å slutte å snuse?

Det å bli kvitt en avhengighet – uansett hva det er – er alltid en stor seier og positivt for helse og velvære. Det gjelder selvfølgelig også for snus. Selv om det føles vanskelig, kanskje til og med umulig, så har du alt å vinne på å bryte snusavhengigheten.

Tips! Her er noen av de fordelene det å bli snusfri innebærer:

  • Du forbedrer helsen din. Som vi vet, er nikotin og tobakk skadelige stoffer som påvirker kroppen din negativt. En god grunn til hvorfor slutte å snuse, er at du reduserer risikoen for å rammes av hjerte- og karsykdommer . Du reduserer samtidig risikoen for å rammes av diabetes type 2. En annen fordel er forbedret munnhelse.

  • Du får et penere smil. Snusen kan misfarge emaljen på tennene dine og gjøre dem gule og brune. Mange kan oppleve det som nesten et handicap ikke å kunne smile fritt, noe som faktisk kan være en følelsesmessig belastning og påvirke evnen til å omgås andre mennesker. En annen grunn til hvorfor man bør slutte å snuse, er at du reduserer risikoen for misfargede tenner, slik at du trygt kan møte folk med et bredt smil.

  • Du sparer penger. Det kan være en aha-opplevelse å legge sammen de daglige utgiftene til snus. En dose om dagen, som er et vanlig forbruk, blir cirka 15 000–20 000 kroner i året. Finnes det ikke morsommere og bedre ting å gjøre for en sånn sum?

  • Du vokser gjennom prestasjonen av å slutte. Ja, det er faktisk verdt å nevne at det kan være en skikkelig «boost» for selvtilliten å bli kvitt snusen. I starten føles det nesten umulig for mange – når man har kommet ut på den andre siden som snusfri, er det fritt frem å føle seg stolt! Tenk hva du har klart med utholdenhet og viljestyrke. Du er en helt!