Hvor lenge man må kjempe mot abstinensproblemer, er forskjellig fra person til person. Først og fremst henger det sammen med hvor mye, og hvor ofte, man snuste. Jo mer man snuser, desto større er sannsynligheten for at man får problemer med abstinenser når man skal slutte å snuse.
Samtidig er det viktig å huske på at abstinensproblemer er midlertidige og forbigående – de er en utfordring, men de vil ta slutt!
Den første uken etter snusstopp er vanligvis den tøffeste – og er også den perioden der nikotinsuget er sterkest. Det er ikke så rart – kroppen din har bygget opp en avhengighet over lang tid, og når den avhengigheten plutselig ikke lenger blir tilfredsstilt, begynner kroppen å protestere.
Vanlige abstinensproblemer kan være:
- sterkt nikotinsug
- irritasjon, sinne, nedstemthet – det er vanlig at humøret svinger mellom ulike stemninger
- hodepine
- kvalme
- svimmelhet – en bivirkning av at blodtrykket ditt synker etter å ha vært høyere på grunn av nikotinforbruket
- tretthet
- søtsug og sult
- tannkjøttproblemer
Hvilke og hvor intense abstinensproblemer man får, kommer an på hvor sterk nikotinavhengigheten er. For mange er det virkelig en prøvelse, for andre kan det bare være snakk om et svakt ubehag.
For den som opplever sterkt ubehag fra nikotinabstinenser, kan det selvfølgelig være vanskelig å holde på motivasjonen: Er det verdt å slutte å snuse hvis jeg har det så dårlig?
Svaret på det spørsmålet er ubetinget ja – å bli kvitt nikotinavhengighet er en fin gave å gi seg selv. Det forbedrer helsen og det mentale og reduserer risikoen for en rekke sykdommer.