Alt om nikotinspray | Zonnic nikotinlegemidler
scroll-to-top
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
Nikotinspray / Sluta röka spray
Nikotinspray / Sluta röka spray

Nikotinspray

Stadig flere får opp øynene for nikotinlegemidler i form av munnspray, som også kalles nikotinspray. Og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Nikotinspray er smart, diskré og effektivt samtidig som det har bevist god effekt for å holde røyksuget i sjakk. Det er dessuten superenkelt å bruke – uansett hvor du befinner deg – og det smaker veldig godt!

Ingen påstår at det er lett å slutte å røyke – tvert imot – det er en skikkelig utfordring som legger både fysisk og psykisk press på alle som tar steget. Derfor er det viktig å gi seg selv riktige verktøy – nikotinspray gjør prosessen lettere.

Alt om nikotinspray

Hvorfor skal jeg velge munnspray?

Befinner du deg i startgropen på veien mot den siste blåsen? Husk at forskjellige nikotinlegemidler fungerer i forskjellig grad for ulike mennesker. Ikke vær redd for å teste ulike varianter for å være sikker på at du får riktig støtte på reisen. Tenk også på å bruke et legemiddel som passer til den øvrige livsstilen din. Det skal fungere og være tilgjengelig uansett hvor du befinner deg.

Røyksuget bryr seg som regel ikke om timeplanen din. Hvis du får veldig lyst på en blås på jobben, skal du kunne håndtere røykeabstinensene der like enkelt som når du er hjemme. Når du finner et hjelpemiddel som fungerer ved alle aspekter av hverdagen din, blir det mye enklere å slutte å røyke for godt.

Nikotinspray passer når:

 • Du vil ha rask effekt mot røyksuget.
 • Du liker ikke nikotintyggegummi eller andre produkter.
 • Du vil ha et legemiddel som smaker godt.
 • Du vil ha et prisgunstig hjelpemiddel.

Vil du få rask kontroll på røyksug og abstinenser? Og vil du gjøre det på en enkel måte? Da er nikotinspray et godt alternativ. Sprayflasken er liten, diskré og lett å ta med seg. Med én eller et par kjappe sprayer føles det bedre på bare ett minutt.

Nikotinspray er også et godt alternativ hvis du ikke føler deg komfortabel med andre typer nikotinlegemidler. Kanskje du har sensitive tenner eller tyggeproblemer og derfor har vanskelig for å bruke tyggegummi? Eller kanskje du føler at et nikotinplaster irriterer huden din eller gir deg for langsom effekt mot røyksuget og for liten mulighet for å påvirke doseringen selv. Nikotinspray fungerer på dine vilkår.

Men hva er egentlig munnspray?

Navnet gir en tydelig ledetråd: Du spruter væsken, som inneholder nikotin, i munnen når du føler suget etter en sigarett. Nikotinet kommer inn i blodet gjennom munnens slimhinner på ett minutt, og det sterkeste begjæret etter en blås avtar. Effekten er raskt og tydelig.

Hvordan fungerer nikotinspray?

Det er kjempelett å bruke nikotinspray. Slik gjør du det, trinn for trinn:

 • Finn frem sprayflasken din når du kjenner røyksuget (husk at sprayen ikke skal tas sammen med mat eller drikke).
 • Brett ut applikatortuten, hvis det er en, se Zonnic Munnspray. Plasser tuten i munnen, mellom kinnene og tennene.
 • Spray én til to ganger (anbefalt dose er 1–2 per time, maks 64 sprayer per døgn). Bytt mellom høyre og venstre side. Når du når et stabilt nivå og får nok hjelp mot røyksuget, er det på tide å begynne å trappe ned spraydosene.
 • Du kjenner at røyksuget blir mindre i løpet av ett minutt.

Hvor finner jeg nikotinspray?

Zonnic nikotinspray er tilgjengelig på apotek, i dagligvarebutikker, kiosker og tobakksbutikker. Du finner også Zonnic nikotinspray online. Du må være 18 år for å kunne kjøpe nikotinspray.

Hva inneholder nikotinspray?

Den aktive substansen er nikotin. Avhengig av produsenten av sprayen kan den også inneholde andre stoffer som sukralose, mintsmaksstoff, etanol, glyserol, kaliumdihydrogenfosfat, natriumhydroksid og vann. Se pakningsvedlegget for en fullstendig innholdsliste.

Fordeler og ulemper med nikotinspray?

Som med alle nikotinlegemidler finnes det både fordeler og ulemper med nikotinspray. Hva som passer for akkurat deg, er veldig individuelt – forskjellige mennesker har forskjellige preferanser.

Fordeler med nikotinspray:

 • Enkel å bruke.
 • Den fungerer uansett hvor du befinner deg.
 • God, frisk smak.
 • Rask effekt med tydelig lindring av røyksug.

Ulemper med nikotinspray:

 • Forskjellige bivirkninger (se under).
 • Den kan kjennes sterk, ettersom hele dosen med nikotin kommer på en gang.

Flasken med spraytuten gir deg noe å sysselsette hendene med, noe som kan kjennes godt for den som slutter med sigaretter.

Kan jeg oppleve bivirkninger av nikotinspray?

Nikotin, som er den aktive substansen i munnsprayen, kan medføre ubehag om det doseres feil – selv for en vant tobakksbruker. En nikotindose som er høyere enn det du er vant til, kan blant annet gi:

 • hjerteklapp
 • svettetokter
 • kvalme
 • hodepine

 Nikotinspray kan spesielt være opphav til blant annet:

 • hikke
 • hodepine
 • irritert hals
 • påvirket opplevelse av smak
 • munntørrhet eller økt spyttproduksjon
 • vondt i magen og andre mageproblemer
 • tretthet

Les alltid pakningsvedlegget, og vær oppmerksom på bivirkninger når du bruker et legemiddel.

Hvis du har barn hjemme, skal du være nøye med å holde sprayen utenfor deres rekkevidde. Nikotin kan være veldig skadelig for barn, i verste fall livstruende.

Nikotinsprayen havnet i magen – hva skjer nå?

Det kan føles ubehagelig å svelge munnhulespray med nikotin, ettersom nikotinet kjennes sterkt i svelget. Men det er ikke forbundet med noen øvrig helserisiko hvis man skulle svelge en spraydose, ettersom opptaket av nikotin er dårligere fra magen.

Samtidig er det lett å gjøre det riktig. Den lille spesialutformede tuten på flasken er enkel å plassere mot kinnet så du ikke risikerer å spraye dosen feil.

Hvor mye nikotin er det i nikotinspray?

 • Stor flaske – 200 sprayer
 • Liten flaske – 40 sprayer

Sprayflaskene finnes i to varianter – 200 sprayer og 40 sprayer. En spray inneholder 1 mg nikotin.

Til sammenligning inneholder en sigarett gjennomsnittlig 12 mg, og tradisjonell snus inneholder cirka 8 mg nikotin per pose.

Er du nysgjerrig på om munnhulespray er det beste hjelpemiddelet for deg? Begynn med å kjøpe den mindre flasken. Hvis du kjenner at det fungerer, og at du får den hjelpen du trenger av sprayen, er den større flasken et prisgunstig alternativ.

Hvor lenge må jeg bruke sprayen?

Røyksug, abstinensfølelser og den totale prosessen med å bli røykfri er veldig individuell. En person kan komme ut på den andre siden raskt, mens en annen person har en mye vanskeligere reise – med vanskelige dager, vanskelige abstinensproblemer – og det er ikke uvanlig med tilbakefall.

Det er selvfølgelig individuelt hvor lenge man må bruke sprayen, men den normale behandlingsperioden med munnhulespray er minst tre måneder. Deretter kan du gradvis trappe ned. Kommer du ned til en til to doser om dagen, kan det være greit å avslutte behandlingen.

Samtidig er det smart å ha sprayen tilgjengelig selv når du er røykfri. Da kan du bekjempe plutselig røyksug som kan oppstå. Røyksuget stimuleres ofte av forskjellige triggere i hverdagen – noe minner deg ubevisst om sigaretter og røyking. Hjernen spiller deg et dumt puss og setter i gang det gamle suget, selv om kroppen rent fysisk ikke lenger har noe behov.

Husk å slutte å røyke på dine egne vilkår – sett mål som er rimelige for akkurat deg! Du er en helt hver gang du avstår fra røykingen.

Munnhulespray når man er gravid eller ammer?

Hvis du venter barn, bør du helt og holdent unngå tobakk og nikotin. I dag finnes det tydelige forskningsresultater som viser hvordan fosteret tar skade hvis moren nyter tobakk under graviditeten. Nikotin fører blant annet til at blodtilførselen i morkaken og livmoren svekkes, noe som i sin tur hemmer barnets vekst.

Du skal også unngå tobakk og nikotinlegemidler hvis du ammer barnet ditt. Nikotinet går ut i morsmelken og videre til barnet ditt når det spiser.

Hvis du er usikker på hva du skal gjøre med tobakksbruken eller nikotinbehandling når du er gravid eller ammer, bør du rådføre deg med lege eller jordmor for å se hvilke typer hjelp og behandlinger som kan passe dine behov.

Er nikotinspray farlig?

Bruker du sprayen på riktig måte, det vil si for å venne deg av med røyking og for å bekjempe abstinenser, er det et kjempebra hjelpemiddel. Men sprayen er skadelig for barn – nikotin kan være veldig helseskadelig – så sørg for å holde den utenfor rekkevidden til de små.

Hvis du opplever ubehag, bør du rådføre deg med legen din. Å slutte å røyke er vanskelig nok som det er – du skal ikke måtte kjempe med et legemiddel som ikke fungerer for deg. I dag finnes det mange alternativer, og å finne noe som passer for akkurat deg er ikke vanskelig.

Her kan du lese flere tips for å slutte å røyke.

Sikker og trygg bruk av Zonnic nikotinspray

For at behandlingen din skal bli så effektiv og trygg som mulig, skal du alltid lese pakningsvedlegget før du bruker Zonnic nikotinspray. Først og fremst er det viktig at du doserer sprayen i henhold til anbefalingene. Både for lav og for høy dose kan redusere sjansene for en vellykket behandling.