Munnspray med nikotin demper røyksuget

Stadig fler får øynene opp for nikotinlegemiddel i form av munnspray, også kalt nikotinspray – og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Munnspray er smart, diskré og effektivt, samtidig som det har bevist god effekt på å holde røyksuget i sjakk. Det er i tillegg svært enkelt å bruke, uansett hvor du befinner deg. Og det smaker peppermynte!

Ingen påstår at det er lett å slutte å røyke, tvert imot, det er svært utfordrende, og det legger både fysisk og psykisk press på deg som tar steget. Derfor er det viktig å gi seg selv riktig verktøy som gjør prosessen lettere.


 

Alt du trenger å vite


Hvorfor skal jeg velge munnspray?

Røyksuget bryr seg sjelden om timeplanen din. Hvis du føler trang for en sigarett på jobben, må du kunne håndtere nikotinabstinensen der like enkelt som når du er hjemme. Når du først finner et hjelpemiddel som fungerer i alle aspekter av hverdagen din, blir det mye lettere å slutte for godt.

Sprayen passer deg hvis:

 • Du vil ha rask effekt mot røyksuget
 • Du ikke liker nikotintyggegummi eller andre typer produkter
 • Du vil ha et legemiddel som smaker peppermynte
 • Du vil ha et prisgunstig hjelpemiddel

Sprayflasken er liten, diskré og lett å ta med seg. Med et eller to raske pump vil du føle deg bedre på bare et minutt. Det er også et godt alternativ hvis du ikke liker andre typer nikotinlegemidler. Kanskje du har sensitive tenner eller tyggevansker? Eller kanskje du føler at nikotinplaster irriterer huden din eller gir deg for langsom effekt mot røyksuget og for liten mulighet til å påvirke doseringen selv. Da kan sprayen være et godt alternativ for deg.

Hvordan fungerer nikotinspray?

Zonnic spray er enkel å bruke. Slik bruker du den steg for steg:

 • Finn frem sprayflasken når du kjenner røyksuget (Husk å ikke ta sprayen sammen med mat eller drikke)
 • Brett ut applikator-munnstykket og plasser i munnen, mellom kinnet og tennene.
 • Spray én til to ganger (Anbefalt dose er 1-2 pump, 1-2 ganger i timen. Maks 64 spray pr. dag) Veksle mellom høyre og venstre side. Når du har nådd et stabilt nivå og fått tilstrekkelig hjelp mot røyksuget, er det på tide å begynne å trappe ned på spraydosene.
 • I løpet av et minutt kjenner du at røyksuget avtar.

Det aktive stoffet er nikotin. Avhengig av produsent kan sprayen også inneholde andre stoffer som sukralose, myntesmak, etanol, glyserol, kaliumdihydrogenfosfat, natriumhydroksid og vann. Se pakningsvedlegget for fullstendig innholdsoversikt.

Hva er fordelene og ulempene ved produktet?

Som med alle nikotinlegemidler, er det både fordeler og ulemper. Det er helt individuelt hva som passer deg best, da forskjellige mennesker har forskjellige preferanser.

Fördeler:

 • Enkelt å bruke.
 • Fungerer uansett hvor man er.
 • Frisk smak.
 • Rask effekt med klar lindring av røyksug.
 • Flasken gir deg noe å beskjeftige hendene med, noe som kan føles godt for den som skal slutte med sigaretter.

Ulemper:

 • Risiko for ulike bivirkninger (se nedenfor):
 • Kan føles sterk, fordi hele dosen med nikotin kommer på en gang.

Flasken med spraymunnstykket gir deg noe å beskjeftige hendene med, noe som kan føles godt for den som skal slutte med sigaretter.

Kan jeg oppleve bivirkninger av munnspray?

Nikotin, som er det aktive stoffet i munnsprayen, kan medføre ubehag dersom det doseres feil, selv for en vant tobakksbruker. En for høy dose av nikotin i forhold til hva du er vant til kan blant annet gi:

 • Hjerteklapp
 • Svettetokter
 • Kvalme
 • Hodepine

Sprayen kan spesifikt medføre blant annet:

 • Hikke
 • Hodepine
 • Irritert hals
 • Påvirket smaksopplevelse
 • Munntørrhet eller økt spyttproduksjon
 • Magevondt eller annet magebesværr
 • Trøtthet

Les alltid pakningsvedlegget og vær oppmerksom på bivirkninger når du bruker legemidler.

Hvis du har barn hjemme, sørg for å oppbevare sprayen utilgjengelig for dem. Nikotin kan være svært skadelig for barn, i verste fall livstruende.

Sprayen havnet i magen. Hva skjer nå?

Hvis du svelger munnhulespray med nikotin, kan det kjennes ubehagelig ettersom nikotinet føles sterkt i svelget. Men det er ikke forbundet med noen helserisiko hvis du skulle komme til å svelge en spraydose, fordi absorpsjonen av nikotin er dårligere fra magen.

Hvor mye nikotin er det i sprayen?

Zonnic sprayflasker er tilgjengelig i to varianter – 200 pump og 40 pump. Et pump inneholder 1 mg nikotin. Sammenlign med en sigarett, som inneholder 12 mg i gjennomsnitt, og tradisjonell snus, som inneholder ca. 8 mg nikotin pr. porsjon.

Hvor lenge trenger jeg å bruke sprayen?

Røyksug, abstinensfølelser og den totale prosessen med å bli røykfri er svært individuell. En person kan komme raskt ut på den andre siden, mens en annen person kan ha en mye vanskeligere prosess.

Hvor lenge du trenger å bruke sprayen er selvfølgelig individuelt, men normal behandlingstid med munnhulespray er vanligvis minimum tre måneder. Deretter kan du gradvis trappe ned. Hvis du kommer ned på en til to doser om dagen, kan det være på tide å avslutte behandlingen.

Det er smart å ha sprayen tilgjengelig selv når du er røykfri – da kan du bekjempe plutselige røyksug som kan oppstå. Ofte stimuleres røyksuget av ulike triggere i hverdagen, for eksempel hvis noe minner deg om sigaretter og røyking eller hjernen spiller deg et puss og setter i gang det gamle suget, selv om kroppen din ikke lenger er avhengig.

Husk å slutte å røyke på dine egne premisser og sett deg rimelige mål! Du er en helt hver gang du avstår fra å røyke.

Kan du bruke munnspray når du er gravid eller ammer?

Hvis du venter barn, bør du unngå tobakk og nikotin helt. I dag er det klar forskning som viser at fosteret kan ta skade dersom mor bruker tobakk under svangerskapet. Nikotin fører blant annet til at blodtilførselen til morkaken og livmoren blir dårligere, noe som igjen hemmer barnets vekst.

Du bør også unngå tobakk og nikotinlegemidler hvis du ammer babyen. Nikotinen går over i morsmelken og går videre til barnet ditt når det spiser.

Hvis du er usikker på hva du skal gjøre med tobakksbruken eller nikotinbehandlingen når du er gravid eller ammer, bør du oppsøke lege eller jordmor for å se hvilke typer hjelp og behandling som kan passe dine behov.

Er munnspray farlig?

Hvis du bruker sprayen på riktig måte, det vil si for å avvenne deg fra røyking og for å bekjempe abstinenssymptomer, er det et godt hjelpemiddel.

Hvis du opplever ubehag, bør du konsultere legen din. Å bli kvitt avhengigheten er vanskelig nok som det er – du skal ikke måtte slite med legemidler som ikke fungerer for deg. Det finnes mange alternativer i dag, og det er ikke vanskelig å finne noe som passer deg.

Trygg og sikker bruk av Zonnic nikotinspray

For at behandlingen din skal være så effektiv og trygg som mulig, bør du alltid begynne med å lese pakningsvedlegget. Fremfor alt er det viktig at du doserer sprayen i henhold til anbefalingene. Både for lav og for høy dose kan svekke sjansene for en vellykket behandling.

Sprayen er skadelig for barn, så sørg for å holde den utilgjengelig for de minste.