Slutt å snuse

Begynner det å føles litt surt og unødvendig å gå og kjøpe snus hver dag? Har du begynt å tenke på hvordan du kan få bedre helse? Er du lei av å være avhengig? Dette er gode tanker. Det betyr at du har plantet frøet for å slutte å snuse. Å ta steget og kvitte seg med snusavhengigheten er noe av det beste du kan gjøre for kroppen din. Tobakk er som kjent skadelig og noe du verken trenger eller har godt av.

Med litt viljestyrke, smarte strategier og utholdenhet er det mulig å bli snusfri. Her kan du lese om gode ting å tenke på, hva som skjer i kroppen når du slutter å snuse og smarte tips som letter reisen mot et nikotinfritt liv. 👍


 

Slutt å snuse – en smart avgjørelse for bedre helse


Hvorfor skal jeg slutte å snuse?

Snus blir ofte sett på som et sunnere alternativ til røyking, og det er absolutt noe sant i det. Mange studier viser at effekten av snus i kroppen er mindre negativ enn røyking. Men man kan ikke akkurat påstå at snus er en slags helsekur. Når du legger snusen under leppen, tar du samtidig inn nikotin, gift og andre stoffer som faktisk kan skade kroppen din.

Å slutte med snus medfører mange helsefordeler. Du får en sunnere munn og du sparer mye penger, penger som kan gå til så mye morsommere og hyggeligere ting enn tobakk! 👌

9 smarte tips for å slutte å snuse som hjelper deg å bli tobakksfri

Det er mange måter å slutte å snuse på, og forskjellige metoder fungerer for forskjellige mennesker. For noen er det bare total viljestyrke som fungerer, å kutte ut nikotin fullstendig og deretter holde ut i den tøffe perioden som følger. For andre fungerer gradvis nedtrapping best. De aller fleste trenger vanligvis en form for støtte for å lykkes. Nedenfor skal vi gå gjennom 9 gode tips som hjelper deg å bli tobakksfri.

1. Sett en dato for når du skal slutte å snuse!

Jo mer planlegging og forberedelse du gjør når du skal slutte å snuse, jo mer sannsynlig er det at du vil lykkes. Å bare bråslutte kan være vanskelig og det påfølgende ubehaget er ofte overveldende hvis du ikke har forberedt deg mentalt. Bestem deg for en dato noen uker frem i tid som du vil være helt snusfri, og bruk tiden til å si farvel til snusen.

2. Mosjon!

Enten du snuser eller ikke, er det å bevege seg og holde seg fysisk aktiv alltid en av hjørnesteinene for god helse. Når du opplever vanskeligheter med å slutte å snuse, kan trening være ekstra bra. Det hjelper deg med å tømme hodet og frigjør lykkehormoner i hjernen din. Dette kan være sårt nødvendig i en periode med fristelser.

3. Godt kosthold

Et balanser og sunt kosthold holder blodsukkeret ditt jevnt og humøret stabilt. Det hjelper når du prøver å slutte helt med snus.

Tips! Simuler snusen! Når du slutter å snuse, kan det føles uvant at det er et tomt rom under leppen. Prøv å bruke sukkerfri tyggegummi eller noe annet som kan simulere følelsen av å ha snus i munnen.

Husk å spise regelmessig: frokost, lunsj, middag og gjerne noen mellommåltider. Det gir deg balanse og et jevnt blodsukker, som hjelper deg å være sterk og motstå snussuget. Drikk vann for en stabil væskebalanse, så vil du føle deg mer våken og motstandsdyktig.

Bekymret for å gå opp i vekt av å slutte å snuse?

4. Kartlegg snusbruken

Å snuse er en vane, og hvis du snuser mye, er det sannsynlig at du ikke engang reflekterer over når, hvordan og hvorfor du snuser.

Å faktisk skrive ned noen linjer om snusadferden din kan være svært nyttig og gi deg god oversikt over hva som driver avhengigheten. Kanskje du vil oppdage at mye av snusingen skjer selv om du egentlig ikke har lyst på det.

Kunnskap om atferdsmønsteret kan være uvurderlig for den som har bestemt seg for å slutte å snuse. Økt bevissthet er et stort skritt fremover på reisen.

5. Tøm lageret ditt og ikke ha snus hjemme

Når dagen kommer da du bestemmer deg for å slutte, sørg for at du ikke har snus tilgjengelig. Hvor vanskelig det er å slutte å snuse er forskjellig for alle, men mange synes det er veldig vanskelige, spesielt de første dagene. Med snus innen rekkevidde øker risikoen for at du ikke klarer å motstå fristelsen. Husk at suget etter snus er forbigående. Hvis du klarer å holde ut, skal du se at det gir seg snart!

Extra tips: Noen føler at det hjelper å ta vare på en tom boks, fordi det motvirker trangen til å gå og kjøpe ny.

6. Søk støtte hos andre

Alt som er vanskelig blir lettere hvis man får hjelp. For å komme gjennom perioden med abstinenssymptomer og snussug etter å ha sluttet, er det viktig med oppmuntring og motivasjon. Har du noen nær deg som kan støtte deg når det blir tøft? Snakk med og luft tankene og følelsene dine for denne personen. Å snakke med andre om tankene sine i vanskelige perioder, kan ofte være en god måte å få uvurderlig hjelp på.

7. Distraher deg selv med aktiviteter

Mye av snuslysten er psykisk. Selve vanen med å snuse er ekstremt sterk og kan sitte igjen selv etter at du ikke lenger har fysisk sug etter nikotin. Derfor kan du prøve å få hjernen på andre tanker når du begynner å kjenne sug etter snus.

En liten handling kan gjøre mye: prøv å tygge på litt frukt eller spill et spill. Kanskje gå en tur eller ringe en venn. Alt dette er gode små triks å ta i bruk som kan bryte negative tankespiraler. 👌

8. Unngå faktorer som trigger

Er det visse situasjoner, steder eller aktiviteter du forbinder med å snuse mye? Det er forskjellig for alle som snuser, men det er sannsynligvis tider da du føler ekstra sug, fordi du forbinder den situasjonen med snusbruk. Prøv å få en forståelse av hva disse kan være, og se om du kan unngå dem i den perioden du prøver å bli kvitt vanen.

Det kan også påvirke motivasjonen hvis noen tilbyr deg snus. Tenk ut et lurt svar som du kan ha klart hvis noen skulle tilby deg snus, slik at du ikke trenger å vingle eller være usikker. 😎

9. Feir deg selv!

Har du klart deg en time uten snus? Knallbra! Har du klart en dag? Fantastisk! Det er vanskelig å bryte nikotinavhengigheten, og hver gang du lykkes med å stå imot snussuget er du en helt! Og helter fortjener å hylles. Gi deg selv en belønning du liker hvis du har gjort fremskritt. Ta et varmt bad, unn deg noe godt eller gjør noe annet som gjør deg glad. Du er verdt det!

Trenger du mer oppmuntring for å slutte? Les om fordelene ved å slutte å snuse.