Nikotinlegemidler

Støtte. Hjelp. En venn å stole på når ting er vanskelig. Slik kan man beskrive nikotinlegemidler. Alle som vurderer å slutte å røyke står på en terskel. Å ta det første steget fremover innebærer at man starter på en tøff reise – reisen mot å bli røykfri. Målet med reisen er et friskere og sannsynligvis lengre liv.

De aller fleste som har forsøkt å slutte med røking eller snusing vet at reisen er full av utfordringer. Abstinenssymptomer, angst og konsentrasjonsvanskeligheter, for å nevne noen. Slike hindringer er vanskelige å komme forbi, uansett hvor sterk man er. 🏋️‍♂️

Derfor er det trygt å vite at det finnes smart og effektiv hjelp for å slutte å røyke. Nikotinlegemidler er din beste ledsager på veien mot det siste draget. De hjelper deg med å håndtere de verste problemene. De finnes også i forskjellige varianter, som tyggegummi, nikotinposer, plaster, spray og sugetabletter, noe som gjør at du lett kan finne et legemiddel som passer deg.


 

Alt du trenger å vite om nikotinlegemidler


Hva er nikotinlegemidler?

Det finnes mange ulike preparater og behandlinger som regnes som nikotinlegemidler. Enkelte ganger brukes ordet «nikotinerstatning», fordi legemidlene inneholder nikotin som erstatning for det nikotinet man ellers får i seg fra tobakken ved å røyke. 🚭

Hvilke fordeler og ulemper er det?

Som med alle nikotinlegemidler, er det både fordeler og ulemper. Hva som passer for deg er svært individuelt, da alle mennesker har ulike preferanser.

Fördeler:

  • Enkelt å bruke
  • Fungerer uansett hvor du befinner deg
  • Frisk smak
  • Rask effekt med klar lindring av røyksug
  • Flasken gir deg noe å beskjeftige hendene med, noe som kan føles godt for den som skal slutte med sigaretter

Ulemper:

  • Risiko for ulike bivirkninger (se nedenfor):
  • Kan føles sterk, fordi hele dosen med nikotin kommer på en gang.

Flasken med spraymunnstykket gir deg noe å beskjeftige hendene med, noe som kan føles godt for den som skal slutte med sigaretter.

 

Hvilke nikotinlegemidler finnes?

Noen vanlige nikotinlegemidler er:

Med nikotinlegemidler kan du selv avgjøre hvor stor dose og hvor ofte du tar nikotin (bortsett fra med nikotinplaster), men husk: Det beste og mest langvarige resultatet får man dersom man tar den anbefalte dosen.

Nikotinlegemidler kan kjøpes reseptfritt fra du er 18 år. For mindreårige kreves resept. Du kan kjøpe nikotinlegemidler på apoteket og også i mange dagligvarebutikker og tobakksforretninger.

Hvilket nikotinlegemiddel er best?

Hva skal man egentlig tenkt på? Utvalget er stort, det finnes mange ulike typer nikotinlegemidler å velge mellom. Det er derfor ikke så lett å vite hvilket som passer nettopp din kamp mot røyksuget. Det avhenger rett og slett av hvordan du er som person.

Vanskelig å velge? Begynn med å stille deg selv noen spørsmål, for eksempel?

  • Hvor sterkt er nikotinsuget når jeg ikke røyker?
  • Hva ville vært den mest behagelige måten å få nikotin i kroppen på?
  • Har jeg følsom hud?
  • Har jeg vanskeligheter med å tygge?
  • Liker jeg en nøytral eller sterk smak?
  • Ønsker jeg et diskré produkt som ikke synes?
  • Liker jeg rask eller langvarig effekt?

Ved å kjenne etter hva som passer og ikke passer, kan det være lettere å avgjøre hvilken metode som kjennes mest behagelig for nettopp deg.

Liker du ikke nikotinplaster? Da er kanskje munnhulespray bedre for deg.

Føles det viktig å ha noe i munnen? Da vil kanskje nikotinposer, sugetabletter eller nikotintyggegummi passe deg best.

Husk at du må være over 18 år for å kjøpe nikotinlegemidler.

Hvordan fungerer nikotinlegemidler?

Det enkle svaret er at nikotinlegemidler inneholder nikotin, det vil si det stoffet i sigaretter og snus som gjør at man blir avhengig. Ved å ta et legemiddel håndteres nikotinsuget uten at man får i seg de tusenvis av andre skadelige stoffene man får i seg ved å røyke.

Reseptorene i hjernen som reagerer på nikotin, det vil si de samme reseptorene som gir deg lyst til å røyke, stimuleres dermed på en måte som ikke er like helseskadelig.

Når nikotinsuget ditt er stilnet, blir du også kvitt de vanskelige problemene som oppstår:

  • Du kjenner mindre uro
  • Du får lettere for å konsentrere deg
  • Du sover roligere
  • Du får et jevnere humør
  • Du får bedre matlyst

Avhengighet av nikotinlegemidler?

Kroppen tar opp nikotinet i nikotinlegemiddelet saktere enn ved sigarettrøyking, men ettersom nikotin er avhengighetsskapende, er det selvfølgelig også en risiko for å bli avhengig av legemiddelet. Det er ikke optimalt, og du vil selvfølgelig ikke bytte ut en avhengighet med en annen, men å være avhengig av for eksempel nikotinplaster eller tyggegummi er veldig my bedre enn å røyke, fordi du ikke får i deg de tusenvis av andre skadelige stoffer som finnes i sigaretter.
👍

Nikotinposer

Du legger nikotinposer under leppen og på denne måten får du en langvarig effekt og dempet røyksug. Posen er diskré og enkel å bruke. Den er et perfekt alternativ hvis du befinner deg i en situasjon der du ikke vil, kan eller får lov til å røyke.

Nikotinposer fås i to ulike styrker, 2 eller 4 mg, og kan kjøpes på apotek og dagligvarebutikker.

Nikotintyggegummi

Du regulerer selv hvor mye nikotin som skilles ut ved å tygge, og kan dermed tilpasse effekten ut ifra egne behov. Tyggegummiene er diskré og lette å ha med seg i lommen eller vesken. Du har dem alltid tilgjengelig når du kjenner at røyksuget forstyrrer tilværelsen.

Nikotintyggegummien kommer i ulike styrker og smaker, så da kan du enkelt finne en som passer deg og din reise for å bli røykfri. Du vinner nikotintyggegummien på apoteket og i dagligvarebutikker.

Nikotinspray

Demp røyksuget med et par enkle pump. Slik kan man beskrive nikotinspray. Du plasserer det smarte munnstykket i munnen, retter det mot innsiden av kinnet av pumper en til to ganger. Du kjenner effekten i løpet av et minutt, i form av dempet røyksug og reduserte plager.

Spray er et moderne og effektivt nikotinlegemiddel som er enkelt å bruke, enkelt å ha med seg og som gir lindring på ett minutt. Et ekstra pluss er den gode, friske smaken som gir en oppfriskende følelse. Nikotinspray kjøper du på apotek eller i dagligvarebutikker.

Nikotinplaster

Nikotinplaster er et av de mest utprøvde nikotinmidlene. Ved å plassere plasteret på huden får du en effektiv lindring av røyksuget når en balansert mengde nikotin absorberes av kroppen. Røyksuget holdes i sjakk og du blir fri til å fokusere på andre, viktigere ting.

Plasteret fås med forskjellige virketider, nikotinmengde og størrelser.

Nikotinsugetabletter

Med en eske nikotinsugetabletter i lommen er du klar når røyksuget tar overhånd. Du bruker dem på samme måte som en tradisjonell halstablett, og effekten merkes raskt. I løpet av få minutter er de verste abstinensene byttet ut mot en herlig smaksopplevelse og du er klar for å fokusere på dine hverdagsgjøremål igjen.

Sugetablettene finnes i ulike styrker for ulike behov, og du finner dem på apoteket eller i dagligvarebutikken. De er et alternativ for deg som ikke liker å tygge tyggegummi, men som setter pris på den friske smaken av mint.

Nikotinlegemidler og barn, graviditet og amming.

Å røyke eller snuse under graviditeten kan være skadelig også for det ufødte barnet. Nikotinet og kjemikaliene i tobakken kan ha en svært dårlig innvirkning på fosteret og øker også risikoen for spontanabort. Derfor skal man heller ikke bruke nikotinlegemidler når man venter barn.🤰

Nikotin finnes også i brystmelk dersom mor røyker, snuser eller bruker nikotinlegemidler. Det betyr at det ammende barnet får i seg nikotin via melken.

Snakke med legen din om hvilke nikotin-frie alternativer for å slutte å røyke som kan fungere når du er gravid eller ammer.

Husk at du må være over 18 år for å kjøpe nikotinlegemidler.

Hva er Champix og Zyban – legemidler uten nikotin

Champix

Det finnes reseptbelagte preparater som ikke inneholder nikotin, men som allikevel kan fungere godt når man slutter å røyke. Champix er et eksempel. Champix inneholder et stoff som heter vareniklin, noe som gir en nikotinlignende stimulering, men med svakere effekt. En annen effekt ved vareniklin er at det blokkerer eventuelt nikotin som du prøver å tilføre kroppen. Det vil derfor være meningsløst å røyke fordi du ikke får nikotinrusen.

Zyban

Det reseptbelagte legemiddelet Zyban inneholder et stoff som heter bupropion. Det hjelper deg å føle mindre røyksug samtidig som det kan hemme andre plager. Denne medisinen tas sammen med motiverende støtte og kan noen ganger brukes sammen med nikotinlegemidler.