Hvilke hjelpemidler finnes det for røykeslutt?

Du har bestemt deg, satt en dato og virkelig tatt beslutningen om å slutte å røyke. Supert – det er det beste du kan gjøre for deg selv og helsen din. Men nå gjenstår den slitsomme delen. For hvordan stumper man egentlig røyken for godt og blir helt tobakksfri?

Alle som har gått gjennom det, kan vitne om at det kan være vanskelig: Abstinenser som får deg til å svette, plager deg og tapper konsentrasjonen. Den nakne følelsen av at du ikke lenger holder en sigarett i hånden. Den sosiale dimensjonen av røykingen som har vært en del av livsstilen din, som plutselig forsvinner. Det er mange utfordringer. 🧗‍♀️

Men det finnes smart, trygg og effektiv hjelp å få. Du trenger ikke å gå gjennom prosessen alene. Hjelp til å slutte å røyke, som nikotinlegemidler, samtalegrupper, onlinetjenester, mindfulness, medisinsk ekspertise, mosjon og smart tenking rundt kosthold kan alle være en supergod støtte i kampen mot røyksuget. Her finner du en mengde gode tips om de hjelpemidlene som gir deg best hjelp til å bli og forbli røykfri.

Det finnes mange tidligere røykere i verden. Du har sikkert noen i nærheten? Kanskje en venn, forelder eller kollega? Be om å få snakke med dem om deres reise. Hva hjalp dem å bli røykfrie? Hvordan taklet de røyksuget? Hvordan beholdt de motivasjonen? Alle metoder som fungerer, er bra! Ikke gå glipp av visdommen i omgivelsene dine!


 

Liste med hjelpemidler som gir god hjelp til å slutte å røyke


Støtte på telefon og chat

Den psykiske utfordringen er en stor del av å slutte å røyke. Å venne kroppen av med tobakk kan gjøre at mange slitsomme tanker og følelser begynner å poppe opp og lage problemer. Da kan det være veldig deilig og faktisk få prate med noen som lytter. Noen som forstår hva du går gjennom og kan støtte deg med gode råd.

Slutta er en kostnadsfri tjeneste som retter seg mot alle som vil slutte å røyke eller snuse. Du kan ringe eller chatte, og du får individuelt tilpasset hjelp fra en rådgiver med helsefaglig bakgrunn, og alle rådgiverne er kvalifiserte tobakksavvennere.

Det er effektivt å få hjelp av Slutta – ifølge selvrapporter er 35 % røykfrie 12 måneder etter at de brukte tjenesten.

Hvis du kontakter fastlegen din eller din nærmeste frisklivssentral, kan du få tilbud om både individuell veiledning, kurs og annen hjelp til å slutte å røyke.

Du kan også rette spørsmål og henvendelser til for eksempel:

  • Helsestasjonen.
  • Noen kommuner har slutte-å-røyke-tilbud.
  • Nettbaserte helsetjenester.
  • Ulike nettforumer for åpen diskusjon med andre i samme sitasjon.
  • Slutte-å-røyke-grupper med fysiske sammenkomster for felles pepp og samtaler.

Vanskeligheten med å slutte

Da Karl Olof Fagerström jobbet med rusavhengighet på 1970-tallet, ble han overrasket over at så mange av dem fortalte ham at det var like vanskelig å slutte å røyke som å slutte med narkotika.

– Jeg syntes det hørtes rart ut, for på den tiden ble røyking mest sett på som en stygg vane og de som hadde problemer med å slutte var viljesvake eller hadde dårlig karakter, sier Karl Olof og fortsetter:

– Men hvis du klarte å bryte en rusavhengighet, kunne du vel ikke vært viljesvak?

Han begynte derfor å studere forskningen som var tilgjengelig, for å finne ut årsaken til at det egentlig er så vanskelig å slutte å røyke.

En smart hjelp på reisen din til å bli røykfri!

Her kan du finne ut mer om Zonnic porsjonsposer

Hjelp til å stoppe

Den verste abstinensen går vanligvis over i løpet av noen dager og etter to til tre uker har hjernens reseptorer roet seg betydelig. Men det kan ta flere år før røyketrangen forsvinner helt, forklarer rusekspert Karl Olof Fagerström.

Karl Olof skjønte tidlig at nikotinprodukter var en av de beste måtene å hjelpe mennesker til et røykfritt liv.

– Nikotin er selvfølgelig farlig, men det er ikke på langt nær like skadelig som røyking. For meg handler det om «skadereduksjon», skademinimering. Det virkelig skadelige med røyking er at vi inhalerer røyken, forklarer Karl Olof.

Effektive nikotinlegemidler demper røyksuget

Suget etter nikotin gjør at du føler deg dårlig når du har stumpet røyken. Kroppen, og spesielt reseptorer i hjernen din, har vent seg til et jevnt inntak av nikotin. Når nikotinet uteblir, føler du deg rett og slett dårlig og opplever en rekke abstinensproblemer.

Heldigvis finnes det effektive nikotinlegemidler du kan prøve.

I dag finnes det et bredt utvalg av forskjellige legemidler som hjelper deg med å bekjempe røyksuget, og som reduserer risikoen for at du strekker deg etter sigarettene. Du finner blant annet:

Forskjellige nikotinlegemidler passer i ulik grad for ulike mennesker. Det fine med den store paletten av produkter er at du kan finne noe som passer akkurat for deg og dine behov.

Du finner nikotinlegemidler på apotek, i dagligvarebutikker og på nett. Husk at du må ha fylt 18 år for å kjøpe nikotinlegemidler.

Begynn smått – finn det riktige. Mange av slutte-å-røyke-medisinene du finner på apoteket og i dagligvarebutikken, finnes i både små og store forpakninger. Begynn alltid med den minste varianten hvis du skal teste noe nytt. På den måten er det ikke et stort tap hvis det viser seg at det legemiddelet du kjøpte, ikke er optimalt for akkurat deg.

Apper for å slutte å røyke – moderne teknologi for å slutte å røyke

Smarttelefonen din kan fungere som en god støtte i kampen for å bli røykfri. I dag finnes det mange forskjellige apper som alle har som formål å hjelpe mennesker med å slutte å røyke.

Appene har ofte funksjoner som:

  • chat
  • logg med fremskritt
  • påminnelser
  • økonomi

Prøv deg frem og se hvilken som passer akkurat for deg. Noen er gratis, andre koster penger, og noen er gratis å laste ned og bruke, men tilbyr kjøp i appen. En del av appene inneholder reklame.

Pålitelige skandinaviske apper! Appen «Rökfri» er utviklet og drives av Vårdguiden 1177. Den er på svensk, reklamefri og helt kostnadsfri. Appen består av to deler – en forberedende fase før røykeslutten og en fase for selve perioden du holder på å slutte. I Rökfri finner du tips, fakta og inspirasjon samtidig som du kan følge fremskrittene dine. I dagbokfunksjonen kan du logge følelser og tanker så du får et godt bilde av prosessen. Appen gir deg også informasjon om hvordan økonomien din forbedres av å stumpe røyken.

Litteratur og lydbøker – en kilde til kunnskap og hjelp

Kunnskap kan være en viktig hjørnesten for å bli røykfri. 🤓 Å lese om og forstå mekanismer bak nikotinavhengigheten, og å tilegne seg informasjon, kan for mange være en måte å ruste seg bedre for røykeslutten på og komme seg gjennom den slitsomme perioden med abstinenser og røyksug.

Det finnes mange slutte-å-røyke-bøker på markedet. De bygger ofte på vitenskapelig fakta, og lister opp teknikker eller selvhjelpsstrategier som kan være til hjelp for den som prøver å slutte. Men det finnes også mindre seriøse bøker i samme segment.

Og husk at alle har forskjellig smak og behov. Sørg derfor for følgende:

  • Gjør research! Hva sier andre om akkurat den slutte-å-røyke-boken du har funnet?
  • Er tipsene basert på vitenskapelig kunnskap, eller er det en mindre seriøs «selvhjelpsguru» som står bak?
  • Er den lettlest, og er informasjonen enkel å ta til seg? Hvis du prøver å slutte å røyke, er tilværelsen din sikkert utfordrende nok. Det siste du trenger, er en dårlig skrevet, ubegripelig tekst for å motivere deg til å bli nikotinfri.

En ting som selvfølgelig er bra med slutte-å-røyke-bøker, er at du sysselsetter hendene når du holder i boken.

For den som heller hører enn leser, finnes det et stort utvalg av lydbøker om temaet å slutte å røyke. Noen synes at det gir en beroligende og trygg effekt å høre på noen som snakker.

For lydbøker gjelder det samme som med tradisjonelle bøker – finn ut så mye som mulig om den spesielle boken du har siktet deg inn på. Finnes det anmeldelser eller omtaler fra tidligere brukere som kan gi deg et hint om lydbokens kvalitet? Er opphavspersonen troverdig og seriøs? Er verket basert på et vitenskapelig og medisinsk grunnlag?

Dette er spørsmål du bør stille deg selv før du investerer penger og tid i bøker og lydbøker på reisen mot den siste blåsen.

Mindfulness og mentale hjelpemidler

I senere årene har begrep som mindfulness, meditasjon og akupunktur fått et større oppsving på helseområdet. Det handler ofte om teknikker for å håndtere stress og angst eller behandling av for eksempel smerte. Men det finnes også tilhengere av disse alternative metodene innenfor røykeavvenning. 🧘‍♀️

Viktig å huske:

  • Alternative behandlinger mangler ofte et vitenskapelig grunnlag.
  • Positive resultater kommer ofte av placeboeffekten.
  • Konvensjonelle metoder, for eksempel med nikotinlegemidler, har på sin side vitenskapelig støtte i litteraturen.

Eksempler på alternative metoder for å slutte å røyke er:

  • meditasjon
  • hypnoterapi (hypnose)
  • akupunktur
  • avslapningsøvelser
  • massasje
  • elektrostimulering

Det finnes vitnemål hvor personer oppgir at de faktisk har fått hjelp av metodene – men det er få studier av behandlingene, eller de er utført uten kontrollgrupper. Dermed er det vanskelig å påvise noen effekt på en vitenskapelig måte.

Samtidig er alle mennesker forskjellige, og ingen av behandlingene over er direkte skadelige i seg selv. Når det gjelder å bli fri fra nikotin og tobakk, er det egentlig individet selv som avgjør hva som fungerer best. Hvis du får hjelp av akupunktur eller noe lignende for å redusere røyksuget og stå imot sigarettbegjæret, så er det selvfølgelig en stor seier – vitenskapelig eller ikke!

Slutte å røyke uten hjelpemidler – er det mulig?

Det går selvfølgelig an å slutte å røyke uten hjelpemidler eller medisiner – såkalt «cold turkey». 🦃

Det er selvfølgelig et spørsmål om viljestyrke og selvkontroll. Noen har en stor porsjon av begge deler, andre har vanskeligere for å stå imot røyksuget.

Ettersom det finnes en rekke gode, effektive og trygge hjelpemidler tilgjengelig, trenger man heller ikke å lide unødvendig. Det er ingen prestisje i å bli røykfri uten hjelp, og det er ingen skam å bli røykfri med hjelp. Det hovedsakelige, overgripende og viktige aspektet er jo å bli røykfri – og dermed forbedre helsen og livskvaliteten, forlenge livet og forbedre økonomien. Det er verdt å utforske alle veier dit. Hvis den ene ikke fungerer, er det bare å prøve en annen.

Du bestemmer selv metoden og takten. Det er et stort steg, en real utfordring for de fleste og ikke sjelden en vei hvor man møter nederlag. Uansett hvordan man blir røykfri er man en helt.