Slutt å snuse

Begynner det å føles litt surt og unødvendig å gå og kjøpe snus hver dag? Har du begynt å tenke på hvordan du kan få bedre helse? Er du lei av å være avhengig? Dette er gode tanker. Det betyr at du har plantet frøet for å slutte å snuse. Å ta steget og kvitte seg med snusavhengigheten er noe av det beste du kan gjøre for kroppen din. Tobakk er som kjent skadelig og noe du verken trenger eller har godt av.

Med litt viljestyrke, smarte strategier og utholdenhet er det mulig å bli snusfri. Her kan du lese om gode ting å tenke på, hva som skjer i kroppen når du slutter å snuse og smarte tips som letter reisen mot et nikotinfritt liv. 👍


 

Slutt å snuse – en smart avgjørelse for bedre helse


Hvorfor skal jeg slutte å snuse?

Snus blir ofte sett på som et sunnere alternativ til røyking, og det er absolutt noe sant i det. Mange studier viser at effekten av snus i kroppen er mindre negativ enn røyking. Men man kan ikke akkurat påstå at snus er en slags helsekur. Når du legger snusen under leppen, tar du samtidig inn nikotin, gift og andre stoffer som faktisk kan skade kroppen din.

Å slutte med snus medfører mange helsefordeler. Du får en sunnere munn og du sparer mye penger, penger som kan gå til så mye morsommere og hyggeligere ting enn tobakk! 👌

9 smarte tips for å slutte å snuse som hjelper deg å bli tobakksfri

Det er mange måter å slutte å snuse på, og forskjellige metoder fungerer for forskjellige mennesker. For noen er det bare total viljestyrke som fungerer, å kutte ut nikotin fullstendig og deretter holde ut i den tøffe perioden som følger. For andre fungerer gradvis nedtrapping best. De aller fleste trenger vanligvis en form for støtte for å lykkes. Nedenfor skal vi gå gjennom 9 gode tips som hjelper deg å bli tobakksfri.

1. Sett en dato for når du skal slutte å snuse!

Jo mer planlegging og forberedelse du gjør når du skal slutte å snuse, jo mer sannsynlig er det at du vil lykkes. Å bare bråslutte kan være vanskelig og det påfølgende ubehaget er ofte overveldende hvis du ikke har forberedt deg mentalt. Bestem deg for en dato noen uker frem i tid som du vil være helt snusfri, og bruk tiden til å si farvel til snusen.

2. Mosjon!

Enten du snuser eller ikke, er det å bevege seg og holde seg fysisk aktiv alltid en av hjørnesteinene for god helse. Når du opplever vanskeligheter med å slutte å snuse, kan trening være ekstra bra. Det hjelper deg med å tømme hodet og frigjør lykkehormoner i hjernen din. Dette kan være sårt nødvendig i en periode med fristelser.

3. Godt kosthold

Et balanser og sunt kosthold holder blodsukkeret ditt jevnt og humøret stabilt. Det hjelper når du prøver å slutte helt med snus.

Tips! Simuler snusen! Når du slutter å snuse, kan det føles uvant at det er et tomt rom under leppen. Prøv å bruke sukkerfri tyggegummi eller noe annet som kan simulere følelsen av å ha snus i munnen.

Husk å spise regelmessig: frokost, lunsj, middag og gjerne noen mellommåltider. Det gir deg balanse og et jevnt blodsukker, som hjelper deg å være sterk og motstå snussuget. Drikk vann for en stabil væskebalanse, så vil du føle deg mer våken og motstandsdyktig.

Bekymret for å gå opp i vekt av å slutte å snuse?

4. Kartlegg snusbruken

Å snuse er en vane, og hvis du snuser mye, er det sannsynlig at du ikke engang reflekterer over når, hvordan og hvorfor du snuser.

Å faktisk skrive ned noen linjer om snusadferden din kan være svært nyttig og gi deg god oversikt over hva som driver avhengigheten. Kanskje du vil oppdage at mye av snusingen skjer selv om du egentlig ikke har lyst på det.

Kunnskap om atferdsmønsteret kan være uvurderlig for den som har bestemt seg for å slutte å snuse. Økt bevissthet er et stort skritt fremover på reisen.

5. Tøm lageret ditt og ikke ha snus hjemme

Når dagen kommer da du bestemmer deg for å slutte, sørg for at du ikke har snus tilgjengelig. Hvor vanskelig det er å slutte å snuse er forskjellig for alle, men mange synes det er veldig vanskelige, spesielt de første dagene. Med snus innen rekkevidde øker risikoen for at du ikke klarer å motstå fristelsen. Husk at suget etter snus er forbigående. Hvis du klarer å holde ut, skal du se at det gir seg snart!

Extra tips: Noen føler at det hjelper å ta vare på en tom boks, fordi det motvirker trangen til å gå og kjøpe ny.

6. Søk støtte hos andre

Alt som er vanskelig blir lettere hvis man får hjelp. For å komme gjennom perioden med abstinenssymptomer og snussug etter å ha sluttet, er det viktig med oppmuntring og motivasjon. Har du noen nær deg som kan støtte deg når det blir tøft? Snakk med og luft tankene og følelsene dine for denne personen. Å snakke med andre om tankene sine i vanskelige perioder, kan ofte være en god måte å få uvurderlig hjelp på.

7. Distraher deg selv med aktiviteter

Mye av snuslysten er psykisk. Selve vanen med å snuse er ekstremt sterk og kan sitte igjen selv etter at du ikke lenger har fysisk sug etter nikotin. Derfor kan du prøve å få hjernen på andre tanker når du begynner å kjenne sug etter snus.

En liten handling kan gjøre mye: prøv å tygge på litt frukt eller spill et spill. Kanskje gå en tur eller ringe en venn. Alt dette er gode små triks å ta i bruk som kan bryte negative tankespiraler. 👌

8. Unngå faktorer som trigger

Er det visse situasjoner, steder eller aktiviteter du forbinder med å snuse mye? Det er forskjellig for alle som snuser, men det er sannsynligvis tider da du føler ekstra sug, fordi du forbinder den situasjonen med snusbruk. Prøv å få en forståelse av hva disse kan være, og se om du kan unngå dem i den perioden du prøver å bli kvitt vanen.

Det kan også påvirke motivasjonen hvis noen tilbyr deg snus. Tenk ut et lurt svar som du kan ha klart hvis noen skulle tilby deg snus, slik at du ikke trenger å vingle eller være usikker. 😎

9. Feir deg selv!

Har du klart deg en time uten snus? Knallbra! Har du klart en dag? Fantastisk! Det er vanskelig å bryte nikotinavhengigheten, og hver gang du lykkes med å stå imot snussuget er du en helt! Og helter fortjener å hylles. Gi deg selv en belønning du liker hvis du har gjort fremskritt. Ta et varmt bad, unn deg noe godt eller gjør noe annet som gjør deg glad. Du er verdt det!

Trenger du mer oppmuntring for å slutte? Les om fordelene ved å slutte å snuse.

Hva skjer med kroppen når du slutter å snuse?

Humørsvingninger, svimmelhet, kvalme. Ja, det å slutte å snuse innebærer en rekke ulike utfordringer, og du kommer raskt til å merke alt som skjer med kroppen når du slutter med snus og ikke lenger gir den sin daglige dose nikotin. Noe av det tydeligste er de slitsomme abstinensene som kan gjøre at du føler deg skikkelig dårlig. Men ta det med ro – det finnes mange smarte tips om hvordan du kan håndtere ubehaget best mulig, og hvordan du kan forbedre sjansene til å bli snusfri.

Husk også på at de slitsomme følelsene er forbigående. I løpet av kort tid avtar abstinensene og du føler deg pigg og sterk igjen!


 

Her er noen av det som skjer med kroppen når man slutter å snuse:


Abstinenser gir seg til kjenne både fysisk og psykisk

  • Kvalme.
    Kroppen reagerer på ulike måter når nikotinet forsvinner og suget begynner å bli sterkere. For mange er kvalme et vanlig symptom.
  • Svimmelhet.
    Nikotinet påvirker blodtrykket og gjør at det stiger. Når du slutter å tilføre kroppen nikotin, kan blodtrykket synke igjen – og en effekt av dette er at du opplever svimmelhet.
  • Søvnproblemer.
    Når kroppen gjør en omstilling til å bli nikotinfri, kan de vanlige søvnsyklusene dine bli forstyrret. Prøv å finne måter å slappe av på – god søvn er en viktig del av god helse.
  • Mageproblemer og forstoppelse.
    Det er ikke uvanlig å få urolig mage og tarm når man slutter å snuse. Mange får forstoppelse. Det kan være lurt å drikke mye vann i denne perioden – det hjelper tarmenes jobb og kan hjelpe magen å bli mindre treg.
  • Hodepine.
    Nikotinsuget kan arte seg som en skikkelig hodepine for noen mennesker. Det er både slitsomt og plagsomt, men for de fleste er det et midlertidig problem.
  • Vekslende humør.
    Abstinensene du kjenner når du slutter å snuse, påvirker humøret ditt. Du blir lett irritert, sint og til og med lei deg. Noen kan oppleve en mildere depresjon. Trening kan være en god metode for å dempe negative følelser.

En til tre dager etter den siste dosen

De første dagene er sannsynligvis de verste når det gjelder nikotinabstinenser. Det er også nå du kan føle abstinensubehaget i sin fulle kraft. Kvalme, hodepine, humørsvingninger – alle er tegn på at kroppen din er i opprør og har nikotinbehov.

Det er ikke uvanlig at man får et tidlig tilbakefall i denne perioden, rett og slett fordi suget og abstinensene er så sterke. Men hvis du klarer å holde ut denne halve uken, så merker du at de slitsomme følelsene faktisk ebber ut og blir mye mer håndterbare i løpet av relativt kort tid.

Svimmelhet kan være et symptom de første dagene, noe som er en konsekvens av at blodtrykket synker. Husk å drikke vann og spise ordentlig.

Fire til syv dager etter den siste dosen

Jo lengre tid det går, desto mindre påtrengende blir nikotinsuget. Men det kan fortsatt være vanskelig og sterkt i noen tilfeller. For mange kan denne perioden preges av tilbakevendende hodepine – og det er slitsomt, men hodepinen kommer stadig sjeldnere med tiden, og etter en stund forsvinner den helt.

Tips! En stor del av abstinensene kommer av at man savner følelsen av å ha noe under leppen. Det føles rett og slett uvant å ikke ha en snus der. Prøv å ha noe annet der, for eksempel en sukkerfri tyggegummi. På den måten kan du simulere følelsen av å snuse uten å få i deg nikotin og andre skadelige stoffer. I dag finnes det også tobakks- og nikotinfri snus. Men vær forsiktig med disse produktene, ettersom de kan inneholde sukker som skader tennene.

I løpet av den første uken som snusfri er det også vanlig å kjenne et sterkt søtsug. For å unngå vanskelige «blodsukkerdipper» er det fint å ha et jevnt og balansert kosthold. Sørg også for å ha tilgang til smarte, næringsrike mellommåltider, for eksempel frukt i stedet for godteri og kaker.

Når du har klart å gå en uke uten snus, er kroppen din helt uten nikotin. Du har tatt et stort steg mot et snusfritt liv!

To uker etter den siste snusen

Din nikotinfrie tilværelse føles enklere, men det er fortsatt en ny tilstand, og det er ikke uvanlig at abstinensubehaget fortsatt er der i denne perioden. Søtsug og humørsvingninger forekommer. Prøv å fokusere på fremgangen din – hver time du klarer uten snus, er en virkelig seier!

En måned etter den siste snusen

Det kan være en motivasjonsboost å fokusere på det som åpenbart har blitt forandret til det bedre etter en måned uten snus. Du kjenner det kanskje mest tydelig i munnen – tannkjøtt og tenner som snusen påvirket, har det mye bedre nå.

For å beholde viljestyrken er det en smart strategi å unngå ting som kan få deg til å vakle i beslutningen – det kan være lurt å unngå «lønningspilsen», morgenkaffen og andre ting du forbinder med snus, i en periode.

Tips! Forbered deg på vanskelige perioder. Man har lett for å tro at man er ferdig med abstinensene når det har gått noen måneder, men etter cirka 40 dager fra den siste snusen kan man merke dem på nytt. Hvis man er forberedt på dette mentalt, er det lettere å holde ut.

90 dager etter siste snus

For de aller fleste er tilværelsen normal og herlig nå. Du har vent deg til et snusfritt liv, og snussuget er ikke påtrengende på samme måte – men det kan likevel fortsatt blusse opp med jevne mellomrom. Prøv å stå imot og tenk på fremskrittene dine! Dette fikser du!

1 år etter siste snus

Du har gjort en fantastisk jobb og kan med god samvittighet kalle deg en ikke-snuser. Og du – risikoen for flere sykdommer, som diabetes type 2, er nå redusert!

Slutt å snuse – fordeler for helsen din

Det er ikke lett å slutte med snus, men det er en utfordring som virkelig lønner seg. Å bli kvitt snusavhengigheten fører med seg en rekke fordeler – færre helserisikoer, friskere munn og tenner og du sparer en god sum med penger. Når du først kommer ut på den andre siden som snusfri, vil du sannsynligvis spørre deg selv hvorfor du i det hele tatt begynte med snus i utgangspunktet!


 

Det er mange fordeler med å slutte med snus


Helsefordeler ved å slutte med snus

Snus er et tobakksprodukt, og akkurat som annen tobakk inneholder snus skadelige stoffer som påvirker helsen din negativt.

Studier viser at snus:

  • påvirker innerveggene i blodkarene, noe som kan føre til negativ hjerte- karhelse
  • øker risikoen for å dø hvis man rammes av hjerneslag, sammenlignet med personer som ikke snuser
  • øker risikoen for type 2-diabetes. En dose eller mer om dagen dobler risikoen

Et flottere smil, friskere pust og friskere munn

Snus under leppen er et giftig, fremmed legeme i munnen din, som selvsagt påvirker munnhelsen. Den som snuser over lang tid, kan kjenne at:

  • tannkjøttet trekker seg tilbake
  • tannhalsene blottlegges

Dette gjør at bakterier lettere samler seg i området mellom tenner og tannkjøtt, noe som dermed øker risikoen for:

  • tannkjøttbetennelse
  • at tennene løsner

Vær også oppmerksom på at tobakksprodukter misfarger tennene. Tennene til en storsnuser er ofte gule eller gråaktige i fargen.

Det er altså ytterligere en fordel ved å slutte å snuse: Du går tilbake et hvitere og mer naturlig smil. Det er estetisk mer tiltalende, men kan også gi selvtilliten tilbake. Mange som har misfargede tenner føler seg usikre når de smiler og vil helst ikke vise frem tennene for andre. Å få tilbake smilet sitt kan gjøre underverker for selvfølelsen.

Hvis du snuser har du dessuten ofte dårlig ånde. Det kommer av at snus irriterer slimhinnene på innsiden av leppen. Slimhinnene hardner og får riller, som igjen gjør at bakterier lettere kan samle seg der. Bakteriene fører til at ånden din blir betydelig dårligere, noe som kan være problematisk for omgivelsene dine. Legger du snusen på hylla, vil slimhinnene komme seg etter en stund, du får bedre bakteriebalanse i munnen og pusten blir frisk igjen.

Spar penger – fordeler ved å slutte med snus

Tobakksavhengighet er ikke bare helseskadelig. Det går også ut over privatøkonomien din. Å få oversikt over de faktiske kostnadene du bruker på snus kan være en motivasjon i seg selv. Du vil raskt se at det er mye penger du bruker på snus i løpet av et år. Og for hva, egentlig? Tenk så mange andre morsomme, nyttige og inspirerende ting du kan gjøre med de pengene!

Hvis du snuser en boks om dagen, er kostnaden (omtrent):

  • SEK 40,- om dagen
  • SEK 1200 i måneden
  • SEK 14400 i året

Hva kan man bruke SEK 14 000 til!? Det er selvfølgelig mye fint, som også kan fungere som motivasjon, som for eksempel:

  • reiser
  • god mat
  • klær
  • underholdning
  • opplevelser

Eller noe annet du har ønsket å gjøre lenge, men ikke følt at du har hatt råd til!

Slutt å snuse og se mer av verden

Selv om det er helseskadelig, er snus en tradisjon og et naturlig element i Sverige. Slik er det imidlertid ikke i resten av verden. Skal du på en lang utenlandsreise, er snus automatisk en problematisk dimensjon. Sjansen for å få tak i snus utenlands er liten. Og hvor mye har du mulighet til å ta med deg? Enkelte land har klare regler for hvor mye snus du har lov til å ta med over grensen. I de aller fleste tilfeller er det tillatt med snusmengder til eget bruk, men i for eksempel USA og Australia kan det bli vanskeligere.

Australia har veldig strenge tollregler og du har kun lov til å ta med 25 gram snus inn i landet. Alt over den vekten er forbundet med kostnader. I USA er reglene uklare og det er en risiko for at tollvesenet ikke godtar snus i bagasjen.

For tiden er det også to land det er strengt forbudt å ta med snus til:

  • Island
  • Singapore

Det kan altså være litt av en begrensning å snuse. Å måtte tenke og bekymre seg for å ha nok snus eller få tak i snus, eller til og med bryte loven ved å snuse – alt dette skaper stress på turen og kan gjøre at du rett og slett ikke nyter ferien fullt ut. Bryter du snusavhengigheten, slipper du derfor også mye stress og bekymringer når du skal ut og se verden. Og blir du snusfri, har du også penger til overs som kan gå til en herlig tur!

Trenger du tips for å slutte å snuse? Vi har listet opp de mest grunnleggende tipsene her!

Slutt å snuse – slik håndterer du abstinenser

Det å legge snusen på hylla innebærer at man tar et stort skritt mot en sunnere liv. Men det er ikke et enkelt skritt å ta. Mellom deg og et nikotinfritt liv står en tøff periode med abstinenssymptomer, og det finnes ingen enkle snarveier. Abstinensproblemer er vanskelige og stressende, men det er fullt mulig å både håndtere dem og overvinne dem. Med smarte teknikker, et sunt tankesett og en klype viljestyrke klarer du å bli snusfri. Kroppen og sinnet ditt vil takke deg for innsatsen!


 

Abstinensproblemer ved å slutte å snuse


Hvor lenge har man abstinenser når man slutter å snuse?

Hvor lenge man må kjempe mot abstinensproblemene er forskjellig fra person til person. Det har først og fremst en sammenheng med hvor ofte man snuser. Jo mer man snuser, jo større er sannsynligheten for at man opplever at abstinenssymptomene er vanskelige når man slutter. Samtidig er det viktig å huske at abstinenssymptomer er forbigående. De er en utfordring, men de har en slutt!

Den første uken etter snusstopp er vanligvis den vanskeligste og den perioden hvor nikotinsuget er størst. Det er ikke så rart. Kroppen din har bygget opp en avhengighet over lang tid, og når avhengigheten plutselig ikke lenger tilfredsstilles, begynner kroppen å protestere.

Vanlige abstinenssymptomer kan være:

  • Kraftig nikotinsug.
  • Irritasjon, sinne, nedstemthet. Det er vanlig at humøret svinger mellom forskjellige stemninger.
  • Hodepine.
  • Kvalme.
  • Svimmelhet, en bivirkning av at blodtrykket synker etter å ha vært for høyt på grunn av nikotinbruken.
  • Trøtthet.
  • Søtsug og sult.

Hvilke og hvor intense abstinenssymptomer du får avhenger av hvor stor nikotinavhengigheten din er. For noen er det en virkelig prøvelse, for andre kan det være mildt ubehag. For de som opplever sterkt ubehag ved nikotinabstinens, kan det selvsagt være vanskelig å opprettholde motivasjonen: Er det verdt det hvis jeg føler meg så dårlig?

Svaret på det spørsmålet er ja. Å bli kvitt nikotinavhengigheten er en flott gave å gi seg selv, fordi det forbedrer både helsen og sinnet ditt. Når du velger bort snus, unngår du også alle de farlige stoffene som finnes i tobakk.

Viktig å tenke på når du vil bli kvitt avhengigheten

Abstinenssymptomer kan føles svært forskjellige og variere i alvorlighetsgrad fra person til person. I stor grad henger det sammen med hvor sterk avhengigheten er og hvor mye og hvor lenge man har brukt snus. Men de aller fleste som reduserer snusmengden eller slutter helt, merker abstinenssymptomer i en eller annen form, og for mange er det en virkelig vanskelig tid. Ikke sjelden fører abstinens til tilbakefall.

Når opplever abstinenssymptomer, er det noen gode ting du kan huske på:

  • Problemene er forbigående. Selv om det føles som veldig vanskelig, prøv å huske at det er en midlertidig periode. Akkurat som kroppen en gang ble vant til å få nikotin, vil den venne seg til å ikke få det. Hold ut, det blir bedre!
  • Du kan lindre symptomene. Mosjon er en god måte å undertrykke suget etter snus og øke motivasjonen. Avspenningsøvelser er en annen. Balansert og næringsrik kost er en tredje. Det viktigste er å finne noe som passer for deg.
  • Vær oppmerksom på andres erfaringer. Eks-snusere i omgivelsene dine har uvurderlig kunnskap og stor forståelse for din situasjon. Hent tips og oppmuntring fra dem!

Snusavvennings-abstinenser dag for dag

Det finnes både fysiske og psykiske abstinenssymptomer. Hvilke som er verst kan variere fra tidspunkt til tidspunkt og fra person til person. Begge kan imidlertid være stressende.

  • Det første døgnet

Den første dagen og de første dagene med snusestopp er abstinenssymptomene vanligvis svært vanskelige. Nikotinsuget er på topp når du ikke lenger får den dosen kroppen er vant til. Du kjenner sannsynligvis abstinensen fysisk, med svimmelhet, kvalme, tretthet og så videre.

  • Det tredje døgnet

Her opplever mange at nikotinsuget er på sitt verste. Hvis du kan holde ut denne toppen av abstinenssymptomer, vil det bli lettere i løpet av få dager.

  • En måned etter snusstopp

Kroppen har så sakte blitt vant til å være uten nikotin, men suget etter snus kan fortsatt trenge seg på, om enn noe sjeldnere.

Jo lengre tid som går, jo lettere føles det og en tilværelse uten tobakk blir den nye normalen.

Triggere og spesielle situasjoner

For mange som har hatt langvarig snusbruk er det mye mer enn selve nikotindosen hver gang som bidrar til selve avhengigheten. Det er mange psykologiske aspekter som spiller inn når det gjelder avhengighet. Det kan for eksempel være spesielle situasjoner, anledninger og hverdagsritualer som er forbundet med snusing, som egentlig ikke har noe med fysisk nikotinsug å gjøre.

Kanskje det er snusen til morgenkaffen? Snusen etter lunsj? En snus for å klare seg gjennom enkelte situasjoner på jobben? De fleste som snuser har sine situasjoner hvor de «må snuse». Selv om du har blitt kvitt det fysiske suget etter nikotin, kan det allikevel utløses av disse situasjonene.

Prøv å unngå steder og vaner som du forbinder med snus så langt det lar seg gjøre, eller prøv å bytte ut snusen med noe sunt. Ta en frukt i stedet for en snus, eller hvorfor ikke prøve nikotinfri snus? En annen god ting er å gå en tur i stedet for å ta en snus etter et måltid. En god ting med vaner er at du faktisk kan skape nye og sunne vaner!

Smarte triks gjør det lettere å komme seg gjennom problemene

Med en klar strategi vil det være lettere å håndtere abstinenssymptomer og forbli snusfri.

  • Rams opp grunnene dine for å bli snusfri

Hva er det som gjør at du vil slutte å snuse? Er det på grunn av helsen? Vil du spare penger? Uansett hva motivene dine er, kan det være greit å liste dem opp. Hvis du går gjennom en spesielt vanskelig periode med abstinenssymptomer, kan en liste over fordeler faktisk være en motivasjonsbooster og hjelpe deg med å holde ut.

  • Feir fremgangen din

Hver dag du klarer å være nikotinfri er en enorm gevinst som fortjener å feires. Unn deg selv en belønning for hvert fremskritt du gjør. Finn på noe du synes er gøy eller unn deg noe godt. Du er fantastisk og fortjener ros!

  • Ha gode folk å støtte deg til

Finn nøkkelpersoner i omgivelsene dine som kan være moralsk støtte på reisen din mot et nikotinfritt liv. Venner og familie må være innforstått med kampen din og oppmuntre deg underveis når du er i gang med å slutte å snuse. Søk også hjelp fra folk du kjenner som selv har snust tidligere. De vet hva du sliter med og kan i beste fall dele sine erfaringer og triks. Å få støtte kan noen ganger være avgjørende for at du skal forbli snusfri.

Slutt å snuse – bivirkninger

Å slutte å snuse og bli nikotinfri er selvsagt en enorm gevinst for helsa. Men prosessen med å bli kvitt suget kan være vanskelig. Abstinenssymptomer begynner ofte å gjøre seg gjeldende kort tid etter siste snus, og en rekke plagsomme symptomer kan forpeste tilværelsen. Hva skjer i kroppen når du slutter å snuse? Kroppen din begynner å tilpasse seg et liv uten nikotin og det kan være en stressende prosess, spesielt for de som har brukt snus mye og lenge.


 

6 vanlige bivirkninger ved å slutte å snuse


1. Slutt å snuse – søvn og mangel på energi

En vanlig bivirkning ved å slutte å snuse er dårlig søvn. Det kan skyldes nikotinsug som forstyrrer eller at kroppen går gjennom en slags krise når den ikke lenger får nikotin. Med dårlig søvn følger også tretthet. Mange opplever at problemet avtar over tid, mens det for noen periodevis kan dreie seg om ekstrem tretthet.

God søvn er en viktig faktor for ditt velvære. Ting som kan gjøre søvnen bedre når du slutter med nikotin er:

  • Mosjon
  • Avspenningsøvelser
  • Å ha riktig temperatur på soverommet
  • En seng som er tilpasset din kroppstype
  • God væskebalanse

Tretthet og søvnforstyrrelser er i de fleste tilfeller forbigående og påvirker deg hovedsakelig de første dagene. Når kroppen din blir vant til å være uten nikotin, vil du sannsynligvis få tilbake et sunnere søvnmønster.

2. Angst og nedstemthet

Nikotinet i snus stimulerer hjernen og frigjør belønningshormoner, som dopamin. Derfor kan du ofte kan få et sterkt snusbehov. Når du ikke lenger får dekket det suget, kan du oppleve følelser av nedstemthet, og i noen tilfeller også angst. Heldigvis er det mange ting du kan gjøre for å løfte humøret:

  • Mosjon – fysisk aktivitet er en veldokumentert metode for å øke lykkefølelsen.
  • Balansert kosthold med mye fet fisk, grønnsaker og belgfrukter. Stoffer i sunn mat fremmer både den fysiske og følelsesmessige helsen.
  • Tilbring tid med dine nære og kjære. Sosial omgang med folk du liker frigjør lykkehormoner.

Selv om det er sjeldent, kan snusere bli deprimerte når de slutter. Dette skjer som regel kun i overgangsperioden, men dersom depresjonen blir langvarig og dyp – søk hjelp. Depresjon kan være alvorlig, og du har alt å tjene på å behandle den så raskt som mulig.

3. Svimmelhet

Svimmelhet er en vanlig bivirkning når du slutter å snuse. Dette er fordi blodgjennomstrømningen i blodkarene øker når du ikke lenger tilfører kroppen nikotin, samtidig som blodtrykket og pulsen synker. Å føle seg svimmel kan være veldig ubehagelig, men det kan håndteres:

  • Pust dypt og sett deg i en stol til svimmelheten gir seg.
  • Drikk vann.
  • Vær fysisk aktiv.

4. Vektøkning

Å slutte med snus betyr en stor tommel opp for din generelle helse, men dessverre en tommel ned når det gjelder til de ekstra kiloene du ofte legger på deg. Det er vanlig at de som slutter å røyke eller snuse merker en vektøkning når de slutter helt med nikotin. Dette kan blant annet skyldes:

  • Forbrenningen blir lavere, noe som gjør at kaloriene ikke forbrennes like raskt.
  • Vanen med å ha noe i munnen er sterk. Mange erstatter snusen med mat eller søtsaker for å dempe suget.
  • I mange tilfeller kan du merke økt matlyst når du slutter å snuse – du spiser rett og slett mer enn du vanligvis gjør.

Er det da mulig å slutte å snuse uten å gå opp i vekt? Ja, sørg for eksempel for å være fysisk aktiv – enkel hverdagsmosjon som gåturer og sykkelturer teller! Vær også oppmerksom på hva du putter i deg. Frukt kan dempe søtsuget like godt som småkaker!

Det er også verdt å huske på at noen ekstra kilo ikke er all verden. Det er en liten pris å betale for å være snusfri. Ikke vær for hard mot deg selv under prosessen – du gjør en fantastisk jobb!

Tips! Det er mange ting du kan ha i munnen for å simulere følelsen av snus. Prøv sukkerfri tyggegummi eller en halstablett under leppen! Tobakks- og nikotinfri snus kan også fungere som erstatning.

5. Mageproblemer

Oppblåsthet, forstoppelse, mye luft eller urolig mage og kvalme kan være ubehagelige elementer når du prøver å slutte med avhengigheten. Å ta en snus kan ha vært en del av rutinen din for å få i gang systemet, og uten det kan du bli treg i magen.

Heldigvis finnes det flere smarte måter å få fart på mage igjen på. Svisker er en klassiker, det samme er fiber. Husk å drikke mye vann og bevege deg, det får tarmene til å fungere. Mageproblemene er vanligvis forbigående, så når kroppen blir vant til det, vil magen finne en normal rytme igjen.

6. Hodepine

En av de vanligste bivirkningene ved å slutte å snuse er en bankende hodepine. Det kan være veldig ubehagelig og gjøre det vanskelig å jobbe og konsentrere seg. Heldigvis kan hodepine bekjempes på flere gode måter:

  • Væske. Drikk mye vann!
  • Massasje – avslappede muskler i skuldre og nakke kan lindre hodepinen.
  • Søvn – en uthvilt kropp og hjerne lider ikke like mye av hodepine.

I de fleste tilfeller er hodepinen forbigående og forsvinner av seg selv etter kort tid.