Slutte å røyke med nikotintabletter

Har du problemer med å finne riktig produkt i slutte-å-røyke-hyllen på apoteket? Det er forståelig. I dag finnes det en rekke forskjellige produkter som kan hjelpe deg med å bli røykfri. En av de nyeste er nikotinsugetabletter – sugetabletter med nikotin. God, frisk smak av mint og tydelig effekt på abstinensproblemer gjør dette til et populært alternativ.

Selv om du i begynnelsen bare prøver å redusere antall sigaretter du røyker, kan tablettene være en smart hjelp. Hver sigarett du avstår fra, er en seier i seg selv og en prestasjon som du virkelig kan være stolt over.

Befinner du deg i en situasjon hvor du ikke kan røyke? Da kan en nikotinsugetablett være din beste venn i nøden.


 

Alt om sugetabletter med nikotin


Hva er nikotinsugetabletter?

Tablettene kan sammenlignes med halstabletter. Forskjellen er at de inneholder nikotin og hjelper deg med å bekjempe røyksug i stedet for å lindre en sår hals, og de har også en mildere mintsmak.

Sugetabletter med nikotin finnes i to forskjellige styrker, og du kan kjøpe tabletter som passer for akkurat deg i kampen mot sigarettene.

Hvor kjøper jeg nikotintabletter?

Du finner tablettene på apotek, i dagligvarebutikker og på nettet. De smaker godt og er en populær metode for mange som prøver å slutte å røyke. Du må være 18 år for å kunne kjøpe nikotintabletter.

Hvordan fungerer sugetabletter med nikotin?

Det er både enkelt og effektivt å bruke sugetabletter med nikotin for å bekjempe røyksuget. Ha en forpakning i lommen eller i håndvesken, så er du klar når de vanskelige følelsene dukker opp.

 • Ta en nikotinsugetablett når du kjenner røyksuget
 • Legg tabletten i munnen
 • Flytt tabletten rundt med tungen ved behov
 • Etter 10–15 minutter har den løst seg opp
 • Røyksuget har avtatt

Hvorfor skal jeg velge akkurat sugetabletter?

Enkelt. Godt. Diskré. Slik kan man beskrive sugetabletter med nikotin. Når du kjenner at røyksuget kommer snikende, vil du håndtere det så lett som mulig. Å ha en nikotinsugetablett i nærheten da kan være en stor trygghet. Abstinensene bekjempes på kort tid uten ubehag.

Tablettene er et godt alternativ hvis du ikke liker å tygge tyggegummi. Kanskje du har sensitive tenner, eller ikke synes det blir noe igjen å spytte ut.

Liker du friske smaker? Da kan nikotinsugetabletter være perfekt for deg.

Hvor ofte og hvor mange nikotintabletter må jeg ta?

Røykevaner og røyksug er forskjellig for alle. Derfor er det også bare du som kan avgjøre hvor mange nikotin sugetabletter du trenger.

Som hjelp på veien finnes følgende anbefaling:

 • 1 tablett hver eller annenhver time
 • 8 til 12 tabletter om dagen pleier å være en tilstrekkelig dose

Hvis du bruker tabletter med 2 mg, bør du ikke ta mer enn 24 tabletter per dag. Hvis du foretrekker de sterkere variantene med 4 mg, er det maks 15 tabletter per dag som er anbefalt.

Når du kjenner at du har røyksuget under kontroll og at du er klar, kan du begynne å trappe ned antallet tabletter du tar hver dag.

Hvilke fordeler og ulemper er det med nikotinsugetabletter?

Alt passer ikke for alle, og akkurat som med andre nikotinlegemidler finnes det fordeler og ulemper også med sugetabletter. Ta alltid utgangspunkt i deg selv og dine behov. Å slutte å røyke er vanskelig som det er – det skal ikke måtte bli enda vanskeligere fordi du bruker hjelpemidler som du ikke er komfortabel med. Et hjelpemiddel skal jo faktisk hjelpe!

Fordeler med nikotinsugetabletter:

 • Diskré og enkelt å ta – som en vanlig halstablett!
 • God, frisk smak!
 • Forskjellige styrker for forskjellige behov
 • Prisgunstig
 • Stimulerer munnen – ofte en viktig faktor for den som prøver å slutte å røyke.

Ulemper med nikotinsugetabletter:

 • Nikotinet kan gi en irriterende følelse i halsen
 • Syrlige drikker 15 min før du tar tabletten kan gi svekket opptak og effekt
 • Kan ha lakserende effekt

Hva inneholder nikotinsugetabletter?

Den viktige og hovedsakelige ingrediensen i sugetablettene er selvfølgelig nikotin. Det er nikotinet som gir effekten, og som hjelper deg gjennom anfallene av røyksug.

Andre ingredienser som er fint å kjenne til er:

 • Isomalt (sukkeralkohol)
 • Maltitol (sukkeralkohol)

Noen mennesker kan være overfølsomme eller allergiske mot ulike sukkerarter. Hvis du mistenker at du har problemer med disse sukkerartene, bør du diskutere med legen din før du prøver  nikotin sugetabletter.

Sukkerartene er naturlig fremstilt av mais og hvete og er ikke skadelige for tennene dine.

Dessuten er det et lavt kaloriinnhold i tablettene – cirka 5 kcal per tablett.

Hvilke bivirkninger kan jeg få av nikotintabletter?

Nikotinsugetabletter, som andre nikotinlegemidler, kan i noen tilfeller gi bivirkninger. Disse er forbigående, men kan selvfølgelig være ubehagelige. Bruk alltid nikotinlegemidler med forsiktighet og les pakningsvedlegget nøye.

Vanlige bivirkninger av nikotinsugetabletter er:

 • vondt i halsen
 • halsbrann / sure oppstøt
 • kvalme
 • fordøyelsesproblemer
 • hikke

Snakk med lege, sykepleier eller apoteker hvis du kjenner at bivirkningene blir for vanskelige, og at du trenger hjelp til å finne et alternativ som fungerer bedre for deg.

Hvor mye nikotin inneholder tablettene?

 • tabletter med 2 mg nikotin
 • tabletter med 4 mg nikotin

Hvor sterkt røyksuget er, kan variere. Derfor finnes sugetabletter i forskjellige styrker så du kan få en dose som passer deg. Sterkere og svakere tabletter gjør det også mulig for deg å trappe ned. Prøv med sugetabletten i styrke 2 mg, og hvis du fortsatt kjenner et røyksug, er det bedre å ta den som er sterkere neste gang for deretter å trappe ned.

Hvor sterke er nikotinsugetablettene sammenlignet med sigaretter og snus?

Selv de sterkeste tablettene er svakere enn sigaretter. En vanlig standardsigarett har cirka 12 mg nikotin, en snuspose cirka 8 mg (det finnes selvfølgelig både sterkere og svakere sigaretter og snustyper).

Obs! Jeg svelget en nikotinsugetablett. Er det farlig?

Du trenger ikke være redd. Å svelge en nikotinsugetablett innebærer ingen fare – det eneste problemet er at nikotinet ikke tas opp like bra av kroppen via magen. Effekten blir altså mindre og langsommere.

Sørg derfor for å suge på tabletten til den er helt oppløst. Ved å tygge og svelge den går du glipp av den hjelpende effekten som er formålet med tabletten.

Nikotintabletter og graviditet

Er du gravid, skal du avstå helt fra nikotin og tobakk. Det innebærer at sugetabletter med nikotin heller ikke er en god idé. Fosteret kan bli negativt påvirket av nikotin – blant annet svekkes blodtilførselen til morkaken og i livmoren. Røyking i graviditeten kan også føre til for tidlig fødsel og lav fødselsvekt.

Hvis du venter barn, er det best å prøve å slutte å røyke uten nikotinlegemidler. Hvis du planlegger å amme barnet ditt og nyter tobakk eller nikotinprodukter, får spedbarnet i seg nikotin via melken, noe som kan være skadelig.

Rådfør deg med legen eller jordmoren din om nikotinfrie metoder for å kutte ned på sigarettene. Du kan også laste ned Slutta-appen for støtte og tips.

Nikotinsugetabletter og barn

Som alle legemidler, skal nikotin sugetabletter oppbevares utilgjengelig for barn.

Hva kan skje hvis barn får i seg nikotin? Stoffet er giftig, og barn er ekstra sensitive. Det som er en normal dose for en voksen, kan være veldig skadelig for et barn. Et barn med nikotinforgiftning kan rammes av:

 • kvalme
 • brekninger
 • svimmelhet

Hvis du mistenker at barnet ditt har fått i seg en nikotinsugetablett, skal du først kontakte Giftinformasjonen. En syrlig væske som jus kan være bra å skylle munnen med, ettersom det hindrer munnens slimhinner i å absorbere nikotinet.

Hvis barnet ditt blir veldig dårlig og har symptomer på nikotinforgiftning, må du ringe Giftinformasjonen og legevakten.

Effektiv og sikker behandling med nikotintabletter

Før du bruker Zonnic nikotintabletter, er det viktig at du leser pakningsvedlegget nøye. For at behandlingen skal være effektiv, må du ta tablettene i henhold til anbefalt dose. Resultatet påvirkes negativt av å ta både for høy eller for lav dose.

Slutte å røyke – tips på veien

Å lykkes med å si fullstendig farvel til sigaretter er ikke lett. Legemidler som nikotin sugetabletter er en utmerket hjelp på veien, men det er ingen mirakelløsning i seg selv. For å nå målene dine som røykfri kan det være nødvendig med flere andre strategier og livsstilsendringer.

Å liste opp fordelene med å bli røykfri kan være et godt utgangspunkt for reisen din. Spør deg selv: Hva blir bedre av at jeg stumper røyken for godt? For eksempel kan du se frem til:

 • Bedre helse! Røykens skadevirkninger er ingen hemmelighet. KOLS, lungekreft, andre former for kreft, hjerte- og karsykdommer og munnsykdommer er noen av sykdommene som røykere har større risiko for å rammes av.
 • Bedre åndedrett! Røyking ødelegger lungekapasiteten din ganske kraftig. Hvis du stumper røyken, kommer du til å merke en betydelig forbedring ganske raskt.
 • Forbedret lukt og smak! Kjemikaliene i sigarettrøyken spiller smaksløkene dine et puss. Hvis du blir røykfri, kommer maten til å smake bedre og dufter til å lukte bedre.
 • Tykkere lommebok! Røyking og tobakksbruk er kostbart. Røyker du en pakke sigaretter om dagen? Det blir nesten 50 000 kroner i året! Det er penger som du definitivt kan gjøre noe mer morsomt med.

Finere smil og friskere pust! Tobakksrøyk misfarger tennene og gjør munnen din illeluktende.

Unngå triggere

Med et tydelig bilde av motiverende faktorer blir det enklere å holde ut. Du kan også prøve å tenke på hvilke triggere i tilværelsen som kan få deg til å vakle. Er det enkelte situasjoner, drikker eller sammenhenger som hjernen din forbinder med røyking? Har du kontroll på disse, er det lettere å unngå det som får røyksuget ditt til å gå i spinn.

Tenk også på å ha med deg nikotinlegemiddel for nettopp sånne nødsituasjoner. Med en nikotintablett i lommen føler du deg tryggere, og du trenger ikke å gå glipp av ting du liker å gjøre fordi du er redd for å bli lokket av sigarettene.

Rutiner i hverdagen øker sjansene

Tydelige rutiner kan også være en støttespiller i kampen din. Kan du få til en regelmessighet i kosthold, mosjon og søvn? Sammen med nikotinlegemidler kan du unngå nedturer og plutselige røyksuganfall. Her finner du flere tips om å slutte å røyke.