Hva skjer med kroppen når man slutter å røyke?

Når du slutter å røyke, merker du endringer ganske raskt. Noen ting er selvfølgelig slitsomt. Abstinenser, det stressende røyksuget, konsentrasjonsproblemer, angst, tretthet, søvnproblemer – ja, listen over negative følelser etter at du har stumpet røyken, er dessverre lang.

Men det kan være en fordel å kjenne på alt det positive som skjer i kroppen når man slutter å røyke. For den listen er nemlig også ganske lang. Og hvis du sammenligner det positive med det negative, så blir det raskt klart at fordelene vinner med god margin.

Her får du en nærmere titt på hva som skjer med kroppen når man slutter å røyke. Ta vare på denne informasjonen og ha den tilgjengelig hvis du har bestemt deg for å slutte. Når det blir vanskelig, kan det være en stor trøst å minne deg selv om alle gevinstene en røykestopp fører med seg.


 

Hva skjer i kroppen ved røykeslutt?


Hva skjer med kroppen når man slutter å røyke – time for time

Forandringen går raskt, og du merker forskjell på kort tid. Kroppen din er så vant til å få en jevn dose med nikotin og tobakk at den mer eller mindre reagerer med en gang når du slutter å tilføre det den forventer seg.

Dette skjer de første timene etter røykestopp:

Allerede cirka 20 minutter etter at du har stumpet den siste sigaretten din, kommer blodtrykket ditt til å falle. Pulsen faller også og stabiliserer seg på et normalt, sunnere nivå.

Dette fører igjen til at hendene ✋ og føttene 🦶 dine får tilbake varmen, ettersom blodsirkulasjonen – tidligere hemmet av røykingen – får ny kraft og når ut i fingre og tær på en mer effektiv måte.

Den samme dagen som du slutter å røyke, kan du merke flere positive effekter. Cirka åtte timer etter at du stumpet røyken, kan du for eksempel oppleve at du føler deg piggere enn vanlig – det kommer av at halvparten av de giftige stoffene, først og fremst karbonmonoksid, er redusert i blodet. Nikotinet i blodet har på sin side samtidig rukket å synke med opptil 90 %.

Cirka fire timer senere – totalt 12 timer etter røykestopp – er blodets oksygeninnhold tilbake til normalt nivå, noe som er veldig positivt!

24 timer. Nå har du vært røykfri et helt døgn. Nå kan det bli vanskelig, ettersom du på dette tidspunktet har nådd toppen av de angstfølelsene som nikotinabstinenser ofte bringer med seg. Prøv å holde hodet kaldt, og vær sterk. Angsten – som de fleste eksrøykere kan vitne om – er veldig slitsom og ubehagelig, men den går over! Husk at for hver dag du forblir røykfri, reduserer du riskoen for å bli syk av for eksempel hjerteinfarkt.

Hva skjer med kroppen når man slutter å røyke – dag for dag

Bare det å kunne si at man har vært røyfri i flere dager, og ikke bare timer, er en enorm gevinst og noe du kan være veldig glad og stolt over. Du har klart deg helt til nå – ta det som et bevis på at du kan klare deg hele veien!

Dette skjer i kroppen den første uken etter røykestopp:

To dager etter at du stumpet røyken, har kroppens selvlegende mekanismer begynt å virke. Nervetrådskadene som røykingen har forårsaket, begynner å leges. Du kan også allerede nå begynne å kjenne en stor forskjell når du spiser – lukt- og smakssansen, som er veldig redusert hos røykere, begynner å vende tilbake til sin normale kapasitet. Smaker og dufter blir nå tydeligere og sterkere – nyt maten!

Tre døgn – det skjer enda mer positivt! Hvis du tar en blodprøve nå, vil man ikke kunne påvise noe nikotin i kroppen din. Lungene, som har fått en skikkelig trøkk av røykingen, begynner å leges. Samtidig er dette en periode hvor du kan oppleve et veldig sterkt røyksug – dette er i høy grad en psykisk reaksjon. Hold ut – du har allerede tatt store og viktige steg på veien mot røykfrihet!

Syv døgn – en uke uten sigaretter. Fantastisk! Du skal være veldg stolt over fremskrittene dine. Røyksuget kan fortsatt være der – det hugger fortsatt til innimellom. Vanligvis er det nok lenge mellom disse episodene på dette tidspunktet, og sannsynligvis føler du bare for å røyke noen ganger per dag. Disse følelsene pleier ikke å vare lenge – maksimalt noen minutter.

Lengre tid – flere og større fremskritt

Det blir lettere med tiden. Hvis du klarer å holde ut, kan du se frem til store belønninger.

Dette skjer i kroppen måneder etter røykeslutt:

Etter tre uker har du kommet over de verste aspektene ved å slutte å røyke. Abstinensubehaget og de negative følelsene som følger med, har forsvunnet. Du føler deg frisk, glad og pigg. Borte er irritasjonen, depresjonen og søvnproblemene.

To måneder røykfri – Bedre lungekapasitet, mer styrke, mindre risiko for benskjørhet. Et utmerket tidspunkt å begynne å mosjonere og trene!

Tre måneder røykfri – nå er blodsirkulasjonen din mange ganger bedre enn da du røyket, og du har redusert risikoen betydelig for å bli syk av hjerteinfarkt. Huden din har mistet røykerens grå toner, og du ser friskere ut. Eventuelle ereksjonsproblemer er redusert, man får økt sexlyst – og dette gjør at du får bedre livskvalitet.

Et halvt år uten sigaretter – kjennes ikke pusten din bra ut? Det er ikke så rart! Flimmerhårene i lungene dine har fått nytt liv. Hosten som tidligere var en trofast følgesvenn, har forsvunnet.

Hva skjer med kroppen når man slutter å røyke – år for år

Ett år som ikke-røyker: Risikoen for slag er redusert med 50 prosent. Immunforsvaret ditt er betydelig styrket. Du har forlenget livet ditt med måneder og kanskje år.

Fem år røykfri: Cellene som tidligere var i et forstadie til kreft, er leget. Risikoen for alvorlige sykdommer og hjerneblødning er den samme som for en ikke-røyker.

10 år: Sigarettene er nå en saga blott. Og tenk – risikoen for lungekreft er halvert! Du har fått livet, helsen og friheten tilbake. Nyt og vær stolt av fremskrittene dine – du er en helt!