Konsekvenser av å røyke – Listen du må lese

Trenger du motivasjon til å slutte å røyke? Her finner du en liste over effektene røyking har på kroppen, hvilke konsekvenser det har, og hva slags helseskader og sykdommer du risikerer å pådra deg.

Når du har lest listen over hva som skjer i kroppen, tenker du kanskje «er det ingen slutt på elendigheten?».

Selv om tanken på å slutte å røyke kan virke overveldende, er det faktisk så enkelt som dette: Hvis du vurderer å kutte ned på røykingen, har du allerede tatt det første skrittet.

Det er aldri for sent å slutte å røyke. Kroppen vår har en utrolig evne til å hente seg inn igjen! Hver eneste sigarett du velger bort, er en seier. 🏆


 

Fra topp til tå – Vanlige spørsmål om konsekvenser av røyking


Ulike typer avhengighet av å røyke:

  • Kjemisk – nikotin er avhengighetsdannende, og kroppen opplever abstinenser av mangel på nikotin.
  • Psykisk – opplevelsen av å savne noe når du ikke røyker.
  • Sosialt – enkelte situasjoner trigger behovet for å røyke, som fester og spisepauser.
  • Vane – i forbindelse med den første kaffekoppen om morgenen, etter maten, når telefonen ringer.

Hvordan påvirker røyking håravfall?

Røyking påvirker blodsirkulasjonen din negativt.

Gjennom redusert tilførsel av blod og oksygen kan røykingen påvirke hårsekkene. Det er mange grunner til at vi blir tynnere i håret, men røyking kan bidra til å forverre miljøet for hårsekkene dine.

Dette gjør at røyking kan være en grunn til at du mister hår.

Hvordan påvirker røyking hodepine?

De fleste har hatt hodepine en eller annen gang. Det er som regel helt ufarlig og går over av seg selv. 🤯

Ofte handler hodepine om spenninger, men det kan også forårsakes av røyking. Når du tenner en sigarett, frigjøres blant annet karbonmonoksid), en giftig gass, og den kan forårsake hodepine.

Hvorfor får man hodepine av røyking?

Karbonmonoksid er en giftig gass som oppstår ved forbrenning av aromastoffene som er tilsatt sigaretter.

De røde blodcellene sender oksygen til alle kroppens organer. Men karbonmonoksid binder seg sterkere til røde blodceller enn oksygen gjør – slik at de røde blodcellene transporterer karbonmonoksid i stedet for oksygen rundt i kroppen

Karbonmonoksid kan forårsake svimmelhet, hodepine og kvalme.

Hvordan påvirker røyking øynene?

Røyking kan forverre synet. Du kan rammes av grå stær, en øyesykdom som gjør at alt ser litt tåkete ut.

Sammenlignet med ikke-røykere rammes røykere også oftere av såkalt «aldersblindhet». 🙈

Når du røyker, øker risikoen for grå stær, ifølge Hans Gilljam, som er professor i folkehelsevitenskap ved Karolinska Institutet. Grå stær gir et tåkete syn, og ved alvorlige symptomer er operasjon den eneste løsningen. Sammenlignet med ikke-røykere risikerer røykere i større grad å utvikle aldersforandringer i de såkalte gule flekkene i øyet. Det kan føre til såkalt «aldersblindhet», og røyking er en utløsende årsak til dette.

Hvordan påvirker røyking tennene?

Både røykere og ikke-røykere kan rammes av tannkjøttproblemer som gjør at tennene begynner å løsne. Det nifse er at røyking maskerer de første varseltegnene.

Røykere kan gå glipp av de første tegnene på problemer, siden tannkjøttet ser friskere ut enn det faktisk er. Derfor kan det være at du ikke oppdager problemet før det begynner å bli alvorlig.

Tennene blir også misfarget av røyk. 🙊

Faresignaler for gingivitt, en tannkjøttbetennelse der tennene står i fare for å løsne, kan være at tannkjøttet blør eller kjennes ømt. Røykere risikerer ofte å gå glipp av disse tegnene på sykdom, sidenblodsirkulasjonen er dårligere hos røykere. Det kan føre til at tannkjøttet ser bedre ut enn det faktisk er, slik at sykdommen kanskje ikke oppdages før på et senere stadium, når den er betydelig vanskeligere å behandle.

Hvordan påvirker røyking vondt I halsen og hoste?

Røyking kan bidra til hoste og vondt i halsen. Røyken irriterer slimhinnene i halsen, som kan gi svie eller smerte.

Hoste er egentlig en forsvarsmekanisme som kroppen bruker for å holde luftveiene frie.

Mistenker du at hosten din er noe mer enn en forkjølelse? 🤧 Da bør du la legen din undersøke deg.

Vedvarende og anstrengende hoste med slim (røykhoste) kan være symptomer på KOLS, kronisk obstruktiv lungesykdom. Mistenker du at du har KOLS? Da bør du oppsøke legen din for å få en sikker diagnose. Legen kan også hjelpe deg med å slutte å røyke. Det viktigste er at du finner ut hvorfor du hoster, så du kan få riktig behandling.

Hvordan påvirkes lungene av røyking?

Røyking påvirker alle på forskjellig måte – men alle lunger tar skade av røyking.

I lungene er det millioner av små blærer kalt alveoler, og når du røyker, blir de skadet eller ødelagt. Når du røyker, drar du dessuten blant annet tjære ned i lungene. Det gjør det vanskeligere for lungene å transportere oksygen og sørge for at du kan puste ordentlig.

Når du røyker, blir det vanskeligere for lungene å ta opp oksygen. I lungene dine er det flere hundre millioner lungeblærer, og når du røyker, blir de ødelagt. De vokser dessverre ikke ut igjen. Røyking gjør at lungene må ta imot både tjære og karbonmonoksid, noe som gjør det vanskeligere å transportere oksygen ut i kroppen. Røyken påvirker ulike mennesker på forskjellig måte, men skaden som oppstår, er permanent. Den forverringen som oppstår når du røyker, går over i en normal aldringsprosess når du slutter å røyke. Risikoen for å bli rammet av alvorligere pusteproblemer reduseres.

Hvordan påvirker røyking magen?

Kan man få vondt i magen av å røyke? Ja, stoffer i røyken kan gjøre at tarmbevegelsene blir dårligere. Da må magen jobbe hardere, noe som kan føre til smerter og stressmage.

Røykere er også mer utsatt for å utvikle magesår, ettersom røykingen påvirker immunforsvaret. Røyking gjør også at det tar lengre tid for sår å gro.

Vanlige konsekvenser av røyking er smerter i øvre del av magen, rask metthetsfølelse og kvalme.

Hvordan påvirker røyking forbrenningen?

Røyking øker forbrenningen din og kan også redusere appetitten.

Dette gjør kanskje at man bekymrer seg for at man kommer til å gå opp i vekt hvis man slutter å røyke. Men studier viser også det motsatte – mange som har røyket lenge, går også opp i vekt. Forklaringen er at kroppen har vennet seg til sigarettenes giftstoffer og blir mindre følsom for dem.

Les mer om vektoppgang ved røykeslutt.

Hvordan påvirker røyking hjertet og risikoen for hjerteinfarkt?

Røyking gjør det vanskeligere for hjertet å jobbe.

Dette er fordi tobakksrøyken inneholder partikler som gjør det vanskelig for kroppen å ta opp oksygen, noe som i sin tur gir en ekstra belastning for hjertet, siden det blir vanskeligere å pumpe blodet rundt i kroppen.

I tobakksrøyken finnes det blant annet karbonmonoksid, som blokkerer de røde blodcellene og reduserer kroppens evne til å ta opp oksygen. Det blir vanskeligere for hjertet å pumpe blodet rundt i kroppen. Overlege og hjertespesialist Morten Grundtvig skriver i avhandlingen sin at kvinner som røyker, får sitt første hjerteinfarkt gjennomsnittlig 14 år tidligere enn de som er røykfrie.

Hvordan påvirker røyking hjerte- og karsykdommer?

Den vanligste dødsårsaken for røykere er nettopp hjerte- og karsykdommer. Risikoen for å rammes av et hjerteinfarkt før 40-årsalderen er fem ganger høyere for dem som røyker, enn for ikke-røykere.

Blodkarenes funksjon forringes av røyking, og risikoen for at det danner seg blodpropper øker. Sammenlignet med ikke-røykere er risikoen dobbelt så stor for at du som røyker, rammes av hjertesykdom, åreforkalkninger og slag. Røyking fører til at fett og avleiringer utvikles på innsiden av blodkarene. Disse øker på sin side risikoen for hjerteinfarkt.

Blodkarenes funksjon forringes av røyking, og risikoen for at det danner seg blodpropp øker. Sammenlignet med ikke-røykere er risikoen dobbelt så stor for at røykere rammes av hjertesykdom, åreforkalkninger og slag. Røyking fører til at fett og avleiringer legger seg på innsiden av blodårene, noe som gir økt risiko for hjerteinfarkt. Flere studier viser også at tobakksrøykingen gir opphav til inflammasjoner i veggene til blodårene, noe som spiller en viktig rolle i avleiringer av fett og forkalkning av blodårene. Som røyker er risikoen også større for å rammes av åreforkalkning i hovedpulsåren. Dette kan føre til det som kalles røykebein, eller «vindustittersyken» –en karsykdom som kommer av redusert blodsirkulasjon i bena, og som gjør at du føler smerte, ofte i leggene, og må stå stille til det slipper. I alvorlige tilfeller kan det føre til amputasjon. Ifølge det svenske Hjärt-Lungfonden er ni av ti som får sykdommen, røykere.

Hvordan påvirker røyking blodtrykket?

Nikotinet virker inn på stresshormonene i kroppen, som i sin tur påvirker pulsen og blodtrykket.

Når du røyker, stiger blodtrykket i løpet av et par minutter. Den første sigaretten om morgenen er den som gir den største blodtrykksøkningen. Faren med et høyt blodtrykk er at det øker risikoen for hjerteinfarkt.

Høyt blodtrykk øker risikoen for slag, hjerteinfarkt, hjertesvikt, nyresykdom, demens og redusert blodsirkulasjon i bena. Høyt blodtrykk reduserer hjertets evne til å pumpe blodet rundt i kroppen. Den eneste måten å vite om man har for høyt blodtrykk på, er å måle det. Symptomene er så milde og generelle, simo lett hodepine og tretthet, at det er lett å tro at de kommer av andre ting.

Hvordan påvirker røyking blodsirkulasjonen?

Når du røyker, reduseres blodsirkulasjonen i kroppen.

Dårlig blodsirkulasjon gjør at det tar lengre tid for inflammasjoner å helbredes. Dessuten belastes hjertet slik at det må slå raskere.

Blodet transporterer oksygen og næringsstoffer til alle organene i kroppen. Cellene, musklene og de indre organene dine kan da arbeide optimalt, og melkesyre og avfallsprodukter transporteres bort fra blodet, slik at musklene kan hente seg inn igjen. God blodsirkulasjon gjør også at inflammasjoner helbredes raskere. Når du røyker, hemmes disse funksjonene. Mindre oksygen enn normalt transporteres ut til organene i kroppen, og blodet pumpes rundt i kroppen med større trykk, noe som kan øke det totale blodtrykket. Dette blir en belastning for hjertet ditt, som tvinges til å slå raskere. Blodet blir mer seigtflytende, arterieveggene skades, og du får redusert blodtilførsel til fingre og tær.

Røykesykdommer

Hvert drag du tar frigjør tusenvis av giftige partikler og gasser. Disse fraktes så ut i kroppen ved hjelp av blodet og bryter ned kroppens forsvar.

Hvilke sykdommer og helseskader kan man få av røyking?

Hjerte- og karsykdommer er den vanligste røykerelaterte sykdomsgruppen, fulgt av lungesykdommer. Risikoen for å utvikle kreft øker. Røyking kan også føre til magesår, nedsatt syn, benskjørhet og løse tenner (periodontitt).

Hvordan påvirker røyking infeksjoner I kroppen?

Føles det ut som du blir forkjølet for hver minste lille ting? Det kan være at det faktisk stemmer. Røyking har en betydelig innvirkning på immunforsvaret og gjør at kroppen får en langt dårligere beskyttelse mot infeksjoner.

Hvordan påvirker røyking kondisjons- og styrketrening?

Pusten blir dårligere hos røykere. Det betyr at evnen til å orke lengre treningsøkter eller øke intensiteten i treningen reduseres når du røyker.

Uansett hvordan du trener, kommer du ikke til å få maksimal effekt. Kroppen blir ikke i stand til å prestere på maks.

Hvordan påvirker røyking kvalme?

Første gang du røyker, opplever du nok at kroppen reagerer. Ikke bare med hoste, men også med kvalme.

De giftige stoffene i tobakksrøyken gjør at du kan føle deg svimmel og dårlig.

Hvordan påvirker røyking trøtthet?

Kjennes det ut som du akkurat har lagt deg når klokken ringer om morgenen? 🥱 Det kan være røykingen som er årsaken. Røyking har en negativ innvirkning på søvnen – det kan føre til at du våkner oftere om natten, og at du har vanskeligere for å sovne. I tillegg reduseres den dype søvnen og REM-søvnen. Hjernen og kroppen har ikke fått den nødvendige hvilen for at du skal føle deg uthvilt. Det gjør at du sannsynligvis føler deg trøttere om dagen enn du ellers ville.

Hvordan påvirker røyking psykisk sykdom?

Kan røyking føre til psykisk sykdom?

Det finnes studier som viser at røykere har større risiko for å bli rammet av depresjon enn ikke-røykere. Men hva det er i sigarettene som forårsaker dette, vet man ikke enda.

De gode nyhetene er at det derimot finnes tydelige bevis for at depresjon og stress blir redusert når man slutter å røyke.

Konsekvenser av røyking:

  • femten ganger høyere risiko for å få lungekreft
  • ti ganger høyere risiko for å få KOLS
  • ti ganger høyere risiko for å få strupekreft
  • fem ganger høyere risiko for å få hjerteinfarkt før fylte 50
  • tre ganger høyere risiko for å få hjerteinfarkt etter fylte 50
  • tre ganger høyere risiko for å få slag