Slutt å snuse – fordeler for helsen din

Det er ikke lett å slutte med snus, men det er en utfordring som virkelig lønner seg. Å bli kvitt snusavhengigheten fører med seg en rekke fordeler – færre helserisikoer, friskere munn og tenner og du sparer en god sum med penger. Når du først kommer ut på den andre siden som snusfri, vil du sannsynligvis spørre deg selv hvorfor du i det hele tatt begynte med snus i utgangspunktet!


 

Det er mange fordeler med å slutte med snus


Helsefordeler ved å slutte med snus

Snus er et tobakksprodukt, og akkurat som annen tobakk inneholder snus skadelige stoffer som påvirker helsen din negativt.

Studier viser at snus:

 • påvirker innerveggene i blodkarene, noe som kan føre til negativ hjerte- karhelse
 • øker risikoen for å dø hvis man rammes av hjerneslag, sammenlignet med personer som ikke snuser
 • øker risikoen for type 2-diabetes. En dose eller mer om dagen dobler risikoen

Et flottere smil, friskere pust og friskere munn

Snus under leppen er et giftig, fremmed legeme i munnen din, som selvsagt påvirker munnhelsen. Den som snuser over lang tid, kan kjenne at:

 • tannkjøttet trekker seg tilbake
 • tannhalsene blottlegges

Dette gjør at bakterier lettere samler seg i området mellom tenner og tannkjøtt, noe som dermed øker risikoen for:

 • tannkjøttbetennelse
 • at tennene løsner

Vær også oppmerksom på at tobakksprodukter misfarger tennene. Tennene til en storsnuser er ofte gule eller gråaktige i fargen.

Det er altså ytterligere en fordel ved å slutte å snuse: Du går tilbake et hvitere og mer naturlig smil. Det er estetisk mer tiltalende, men kan også gi selvtilliten tilbake. Mange som har misfargede tenner føler seg usikre når de smiler og vil helst ikke vise frem tennene for andre. Å få tilbake smilet sitt kan gjøre underverker for selvfølelsen.

Hvis du snuser har du dessuten ofte dårlig ånde. Det kommer av at snus irriterer slimhinnene på innsiden av leppen. Slimhinnene hardner og får riller, som igjen gjør at bakterier lettere kan samle seg der. Bakteriene fører til at ånden din blir betydelig dårligere, noe som kan være problematisk for omgivelsene dine. Legger du snusen på hylla, vil slimhinnene komme seg etter en stund, du får bedre bakteriebalanse i munnen og pusten blir frisk igjen.

Spar penger – fordeler ved å slutte med snus

Tobakksavhengighet er ikke bare helseskadelig. Det går også ut over privatøkonomien din. Å få oversikt over de faktiske kostnadene du bruker på snus kan være en motivasjon i seg selv. Du vil raskt se at det er mye penger du bruker på snus i løpet av et år. Og for hva, egentlig? Tenk så mange andre morsomme, nyttige og inspirerende ting du kan gjøre med de pengene!

Hvis du snuser en boks om dagen, er kostnaden (omtrent):

 • SEK 40,- om dagen
 • SEK 1200 i måneden
 • SEK 14400 i året

Hva kan man bruke SEK 14 000 til!? Det er selvfølgelig mye fint, som også kan fungere som motivasjon, som for eksempel:

 • reiser
 • god mat
 • klær
 • underholdning
 • opplevelser

Eller noe annet du har ønsket å gjøre lenge, men ikke følt at du har hatt råd til!

Slutt å snuse og se mer av verden

Selv om det er helseskadelig, er snus en tradisjon og et naturlig element i Sverige. Slik er det imidlertid ikke i resten av verden. Skal du på en lang utenlandsreise, er snus automatisk en problematisk dimensjon. Sjansen for å få tak i snus utenlands er liten. Og hvor mye har du mulighet til å ta med deg? Enkelte land har klare regler for hvor mye snus du har lov til å ta med over grensen. I de aller fleste tilfeller er det tillatt med snusmengder til eget bruk, men i for eksempel USA og Australia kan det bli vanskeligere.

Australia har veldig strenge tollregler og du har kun lov til å ta med 25 gram snus inn i landet. Alt over den vekten er forbundet med kostnader. I USA er reglene uklare og det er en risiko for at tollvesenet ikke godtar snus i bagasjen.

For tiden er det også to land det er strengt forbudt å ta med snus til:

 • Island
 • Singapore

Det kan altså være litt av en begrensning å snuse. Å måtte tenke og bekymre seg for å ha nok snus eller få tak i snus, eller til og med bryte loven ved å snuse – alt dette skaper stress på turen og kan gjøre at du rett og slett ikke nyter ferien fullt ut. Bryter du snusavhengigheten, slipper du derfor også mye stress og bekymringer når du skal ut og se verden. Og blir du snusfri, har du også penger til overs som kan gå til en herlig tur!

Trenger du tips for å slutte å snuse? Vi har listet opp de mest grunnleggende tipsene her!