Nikotinplaster – verdt å vite | Zonnic nikotinlegemidler
scroll-to-top
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
Nikotinplåster / Sluta röka
Nikotinplåster / Sluta röka

Slutt å røyke med nikotinplaster

Kan en liten lapp på armen virkelig hjelpe noen som skal slutte å røyke? Forskning og erfaring sier ja! Nikotinplaster (også kalt depotplaster på norsk, og «quit smoking patches» eller «nicotine replacement patches» på engelsk) er en av de mest utprøvde metodene for å slutte å røyke. Det er altså en etablert og vellykket metode som har vært til hjelp for mange mennesker.

Det har skjedd mye siden nikotinplasteret ble lansert på begynnelsen av nittitallet. Teknikker og produkter har blitt utviklet og effektivisert, og i dag finnes det mange forskjellige nikotinplaster å velge mellom.

Hvis du drømmer om å bli røykfri en gang for alle, kan nikotinplaster være en uvurderlig hjelp på veien.

Alt om nikotinplaster

Hva er nikotinplaster?

Nikotinplaster er et av de mest kjente legemidlene for tobakksavvenning. Det har eksistert i cirka 30 år som et velutprøvd og effektivt hjelpemiddel for personer som sliter med å slutte å røyke. Mange kliniske studier har kunnet vise god effekt og resultater med nikotinplaster.

Plasteret er smart og enkelt. Det inneholder helt enkelt nikotin som absorberes via huden, finner veien inn i blodet og demper røyksug og abstinensproblemer.

Nikotinplaster klassifiseres som et legemiddel og kan kjøpes på apotek eller i dagligvarebutikker.

Hvordan fungerer nikotinplaster?

Egentlig er det samme prinsipp som et vanlig plaster. Du setter det på huden, der det klistrer seg raskt fast. Forskjellen er selvfølgelig at vanlige plaster brukes på sår, mens nikotinplaster brukes for røykeavvenning.

Plasteret settes på huden og utskiller deretter en liten mengde nikotin som går inn i kroppen. Ved at en kontrollert dose nikotin absorberes gjennom huden, får du en jevn, balansert nikotinbehandling gjennom hele dagen.

Det finnes mange forskjellige typer nikotinplaster. Du kan altså finne en variant som passer deg og dine behov.

Ulike typer nikotinplaster:

 • plaster med forskjellige virkningstider (for eksempel 16 eller 24 timer)
 • plaster med forskjellig nikotininnhold og styrke
 • forskjellige størrelser
 • forskjellige farger

Plasteret har du på huden, ofte på overarmen. Men du kan i utgangspunktet sette det hvor som helst på kroppen. Kanskje du vil skjule det med klærne dine, eller kanskje enkelte deler av huden er mer eller mindre sensitive.

Er du nysgjerrig på å teste nikotinplaster? Prøv deg fram ved å finne et sted på huden som føles komfortabelt for deg, og følg instruksjonene på pakningsvedlegget.

Hvilke fordeler og ulemper har nikotinplaster?

Alle er forskjellige og har ulike preferanser når det gjelder nikotinlegemidler. Det som fungerer for én person, kan være helt feil for en annen. Og akkurat som med alle andre legemidler har nikotinplaster ulike fordeler og ulemper.

Med et samlet bilde av hva som kan skje når du tar nikotinplaster, blir det enklere for deg å finne et hjelpemiddel som passer deg og dine behov.

Fordeler:

 • En kontinuerlig utskillelse av nikotin i løpet av dagen gir et jevnt nivå av nikotin i blodet og derfor mindre risiko for plutselige røyksuganfall.
 • Plasteret holder lenge, en dag eller et døgn.
 • Plasteret er diskré og enkelt å påføre.

Ulemper:

 • Den store ulempen med plaster er at de gir en veldig langsom effekt. Hvis man tar et plaster når røyksuget slår til, så får man ingen effekt før flere timer senere
 • Har ofte en høy pris.
 • Ikke mulig å dosere mengden nikotin du får i deg selv.
 • Kan irritere huden.
 • Gir ingen oral stimulans, som kan være en vane som er vanskelig å bryte for røykere.
 • Nikotinplasteret virker langsomt – rammes du av et akutt røyksug, kan det altså ta opptil noen timer før du kjenner noen effekt.

Hvorfor skal jeg velge nikotinplaster?

Vurderer du å bruke nikotinplaster? Gratulerer! Det betyr at du vurderer å slutte å røyke. En vanskelig, men fantastisk beslutning.

Men er nikotinplaster et godt alternativ for deg? Det kommer an på hva du er mest komfortabel med. For noen innebærer plasteret en god trøst – man setter det på og slipper å tenke på abstinensproblemer i løpet av dagen. Plasteret sitter der det sitter, og det gir en jevn og trygg dose nikotin i flere timer.

For andre, som er vant til den rituelle, mentale vanen å holde noe i hånden, kan plasteret være vanskeligere å venne seg til.

Det beste du kan gjøre, er å prøve. Hvis plasteret kan hjelpe deg med å avstå fra minst én sigarett, kan du se det som en gevinst.

Hva inneholder nikotinplaster?

Det aktive stoffet er selvfølgelig nikotin. Nikotinplaster finnes i mange forskjellige styrker så du kan finne en dosering som passer deg, og som gir nok hjelp mot abstinensene.

De vanlige styrkene på nikotinplaster er:

 • 7 mg
 • 10 mg
 • 14 mg
 • 15 mg
 • 21 mg
 • 25 mg

Det varierende nikotininnholdet i ulike plaster gjør at du kan trappe gradvis ned under behandlingen din.

Har nikotinplaster noen bivirkninger?

Å tilføre kroppen nikotin er selvfølgelig forbundet med flere risikoer. I tillegg til nikotinrelaterte effekter kan man også få hudproblemer av nikotinplaster.

Vanlige bivirkninger av nikotinplaster er:

 • hudproblemer
 • kløe
 • kvalme
 • svimmelhet
 • vondt i magen
 • søvnforstyrrelser
 • hjertebank

I mange tilfeller er disse problemene forbigående og kan avta når du har vent deg til  nikotinplasterbehandlingen.

Ubehaget kan også komme av abstinenser etter at du har sluttet å røyke.

Hvor mange nikotinplaster skal jeg ta?

Det finnes døgnplaster (24 timer) og dagsplaster (16 timer). Disse finnes også i ulike styrker.

Den anbefalte bruken er å sette på ett døgnplaster om dagen, vanligvis om morgenen, og la det virke i 24 timer. Så bytter du til et nytt plaster. Døgnplaster passer for deg som kjenner et røyksug når du våkner, og som vil ha nikotintilførsel når du sover.

For mange holder det å bruke 16-timersplasteret og dermed kun få nikotintilførsel i døgnets våkne timer.

Det er vanligst å begynne behandlingen med et plaster som har høy nikotinstyrke, for deretter å trappe ned med et svakere plaster etter cirka en til to måneder.

Hva koster nikotinplaster?

Forskjellige styrker, antall plaster i forpakningen og hvilken leverandør du bruker, er alle ulike faktorer som påvirker prisen. Forpakninger med 14 plaster koster vanligvis rundt 300 kroner.

Jeg er gravid. Kan jeg bruke nikotinplaster?

Nei, det er ikke bra å benytte nikotin og tobakk når du venter barn. Det finnes mange vitenskapelige resultater som viser hvor skadelig nikotin er for fosteret. Nikotinet som går inn i morens kropp, gjør først og fremst at blodtilførselen i morkaken og i livmoren svekkes betydelig. Det gjør på sin side at barnet får dårligere vekst.

Amming og nikotin er heller ikke en bra kombinasjon. Nikotinet i morens blod følger med brystmelken og videre til barnet og utgjør en helserisiko.

Hvis du er gravid, er det best å prøve å slutte å røyke uten nikotinlegemidler for å minimere risikoen for babyen og deg selv.

Rådfør deg med lege eller jordmor hvis du trenger mer støtte, råd og hjelp når det gjelder nikotinbehandling ved graviditet og amming.

Nikotinplaster og barn

Nikotin er en veldig kraftig gift og er spesielt farlig for små barn. Barn som har fått i seg nikotin, kan få tydelige symptomer, for eksempel:

 • kvalme
 • brekninger
 • hodepine
 • svimmelhet

Utskillelsen av nikotin i nikotinplaster er riktignok langsom, men det er fortsatt veldig skadelig. Oppbevar alltid nikotinplaster utilgjengelig for barn. Vær også nøye med at ikke brukte plaster havner et sted hvor nysgjerrige barn kan få tak i dem. Et godt tips er å brette sammen det brukte plasteret med den klebende siden innover – det minimerer risikoen for at det kan gjøre skade.

Hvis barnet ditt svelger et nikotinplaster, bør du så fort som mulig kontakte Giftinformasjonen og følge de anbefalingene du får.

Hvor kjøper jeg nikotinplaster?

Nikotinplaster er et reseptfritt legemiddel. Du finner plasteret på apoteket blant andre røykavvenningsprodukter. Nikotinplasteret selges også i tradisjonelle dagligvarebutikker. Du kan også finne nikotinplaster i nettbutikker.

Du må være minst 18 år for å kunne kjøpe nikotinplaster.

Les alltid pakningsvedlegget før du tar på et nikotinplaster. For å få best mulig effekt, og for at du skal ha det så bra som mulig under behandlingen, er det viktig å følge anbefalt dosering – ikke ta for høye eller lave doser.

Hvor på kroppen skal man sette nikotinplaster?

I utgangspunktet fungerer plasteret på de fleste hudområder. Du får likevel best effekt hvis det er en del av huden som ikke har sår eller er tørr, som er ren og ikke har hår.

De vanligste og best utprøvde stedene å sette nikotinplaster på er:

 • rygg
 • overarm
 • hofte
 • brystkasse

For at plasteret skal sitte på så effektivt som mulig, bør du presse det med håndflaten så det fester seg ordentlig.

Nikotinplasteret kan i noen tilfeller irritere huden, og derfor er det best at man bytter sted mellom hver gang – la det gå en uke før du bruker det samme stedet på huden igjen for å unngå hudproblemer eller kløe.

Til å begynne med kan det være uvant å ha noe som sitter fast på huden, men over tid pleier man å venne seg til plasterfølelsen, og for de fleste blir rutinen med å sette av og på nikotinplasteret en naturlig del av tilværelsen.

Hvis det føles ukomfortabelt eller ubehagelig å ha på plasteret, så er det jo en enkel sak å skjule det med klærne. Velg da rett og slett et sted hvor det ikke synes. Å slutte å røyke og stå imot abstinenser er tøft nok som det er – du skal ikke måtte kjenne på skam eller ubehag for at du får hjelp fra nikotinplaster eller andre hjelpemidler. 

Nikotinplaster og røyking?

Røyksug er en sterk kraft, og selv den som bruker nikotinplaster, kan kjenne begjæret etter en sigarett. Men hva skjer hvis du røyker samtidig som du har på et nikotinplaster?

Effekten er selvfølgelig avhengig av hvor sensitiv eller vant du er til høye doser av nikotin, men det er definitivt ikke anbefalt å bruke nikotinplaster og fortsette å røyke som vanlig. Selv den som har brukt tobakk i mange år, kan rammes av nikotinforgiftning og føle seg veldig dårlig.

Hva skjer hvis jeg får i meg for mye nikotin?

Du kan blant annet oppleve:

 • høy puls
 • blekhet
 • kvalme
 • brekninger

Hvis du allerede har en hjerte- og karsykdom, kan nikotinforgiftning være spesielt farlig. Den overgripende tanken med nikotinplaster er jo dessuten å frigjøre deg fra avhengigheten til slutt – ikke bare å erstatte en nikotinkilde med en annen. Bruk plasteret som anvist, så har du større sjanse for å nå målene dine og starte ditt røyk- og nikotinfrie liv.

Bruk nikotinplaster etter anvisningene

Les hele pakningsvedlegget før du begynner å bruke nikotinplaster. For at behandlingen din skal bli vellykket, er det viktig at du bruker plasteret etter oppgitte anbefalinger. En for høy dose – eller en for lav dose – kan redusere sjansen for at behandlingen blir effektiv og trygg.

Slutt å røyke – strategi for å lykkes

Motivasjonen er den viktigste faktoren for at du skal komme deg gjennom den tøffe reisen fra du stumper din siste sigarett til du er helt røykfri. Kjennes det som et slit og ork, er det helt normalt – de aller fleste skriver under på at røykeavvenning er blant de vanskeligste utfordringene man kan utsette seg for.

Derfor er det ikke spesielt rart hvis du kommer til et punkt hvor det kjennes håpløst og overveldende.

Husk da å sette rimelige mål. Ikke fokuser på det abstrakte bildet av det røykfrie livet i fremtiden – sikt deg i stedet inn på å redusere antall sigaretter du røyker på en dag. Hvis du kan gå fra 20 til 10, så er det en enorm fremgang.

Og da kan du innstille deg på neste delmål: å redusere fra 10 til 5.

Å slutte å røyke er en krig du vinner slag for slag. Med gode våpen i arsenalet får du dessuten bedre odds på din side. Nikotinplaster kan være et sånt våpen i din personlige kamp. Men kanskje du trenger flere? Kombiner for eksempel med:

 • trening
 • næringsrik mat
 • mindfulness
 • meditasjon
 • andre teknikker som passer nettopp deg og din tilværelse

Test det som passer deg. Ikke vær redd for å prøve smarte nikotinlegemidler og gi deg selv mange klapp på skulderen, selv om du bare har kuttet konsumet med én sigarett så langt. Alle klarer mer enn de tror, de må bare få riktig hjelp på veien.

Hvis du trenger inspirasjon for å komme i gang, kan du lese om grunner til å slutte å røyke her.