Slutt å snuse – bivirkninger

Å slutte å snuse og bli nikotinfri er selvsagt en enorm gevinst for helsa. Men prosessen med å bli kvitt suget kan være vanskelig. Abstinenssymptomer begynner ofte å gjøre seg gjeldende kort tid etter siste snus, og en rekke plagsomme symptomer kan forpeste tilværelsen. Hva skjer i kroppen når du slutter å snuse? Kroppen din begynner å tilpasse seg et liv uten nikotin og det kan være en stressende prosess, spesielt for de som har brukt snus mye og lenge.


 

6 vanlige bivirkninger ved å slutte å snuse


1. Slutt å snuse – søvn og mangel på energi

En vanlig bivirkning ved å slutte å snuse er dårlig søvn. Det kan skyldes nikotinsug som forstyrrer eller at kroppen går gjennom en slags krise når den ikke lenger får nikotin. Med dårlig søvn følger også tretthet. Mange opplever at problemet avtar over tid, mens det for noen periodevis kan dreie seg om ekstrem tretthet.

God søvn er en viktig faktor for ditt velvære. Ting som kan gjøre søvnen bedre når du slutter med nikotin er:

 • Mosjon
 • Avspenningsøvelser
 • Å ha riktig temperatur på soverommet
 • En seng som er tilpasset din kroppstype
 • God væskebalanse

Tretthet og søvnforstyrrelser er i de fleste tilfeller forbigående og påvirker deg hovedsakelig de første dagene. Når kroppen din blir vant til å være uten nikotin, vil du sannsynligvis få tilbake et sunnere søvnmønster.

2. Angst og nedstemthet

Nikotinet i snus stimulerer hjernen og frigjør belønningshormoner, som dopamin. Derfor kan du ofte kan få et sterkt snusbehov. Når du ikke lenger får dekket det suget, kan du oppleve følelser av nedstemthet, og i noen tilfeller også angst. Heldigvis er det mange ting du kan gjøre for å løfte humøret:

 • Mosjon – fysisk aktivitet er en veldokumentert metode for å øke lykkefølelsen.
 • Balansert kosthold med mye fet fisk, grønnsaker og belgfrukter. Stoffer i sunn mat fremmer både den fysiske og følelsesmessige helsen.
 • Tilbring tid med dine nære og kjære. Sosial omgang med folk du liker frigjør lykkehormoner.

Selv om det er sjeldent, kan snusere bli deprimerte når de slutter. Dette skjer som regel kun i overgangsperioden, men dersom depresjonen blir langvarig og dyp – søk hjelp. Depresjon kan være alvorlig, og du har alt å tjene på å behandle den så raskt som mulig.

3. Svimmelhet

Svimmelhet er en vanlig bivirkning når du slutter å snuse. Dette er fordi blodgjennomstrømningen i blodkarene øker når du ikke lenger tilfører kroppen nikotin, samtidig som blodtrykket og pulsen synker. Å føle seg svimmel kan være veldig ubehagelig, men det kan håndteres:

 • Pust dypt og sett deg i en stol til svimmelheten gir seg.
 • Drikk vann.
 • Vær fysisk aktiv.

4. Vektøkning

Å slutte med snus betyr en stor tommel opp for din generelle helse, men dessverre en tommel ned når det gjelder til de ekstra kiloene du ofte legger på deg. Det er vanlig at de som slutter å røyke eller snuse merker en vektøkning når de slutter helt med nikotin. Dette kan blant annet skyldes:

 • Forbrenningen blir lavere, noe som gjør at kaloriene ikke forbrennes like raskt.
 • Vanen med å ha noe i munnen er sterk. Mange erstatter snusen med mat eller søtsaker for å dempe suget.
 • I mange tilfeller kan du merke økt matlyst når du slutter å snuse – du spiser rett og slett mer enn du vanligvis gjør.

Er det da mulig å slutte å snuse uten å gå opp i vekt? Ja, sørg for eksempel for å være fysisk aktiv – enkel hverdagsmosjon som gåturer og sykkelturer teller! Vær også oppmerksom på hva du putter i deg. Frukt kan dempe søtsuget like godt som småkaker!

Det er også verdt å huske på at noen ekstra kilo ikke er all verden. Det er en liten pris å betale for å være snusfri. Ikke vær for hard mot deg selv under prosessen – du gjør en fantastisk jobb!

Tips! Det er mange ting du kan ha i munnen for å simulere følelsen av snus. Prøv sukkerfri tyggegummi eller en halstablett under leppen! Tobakks- og nikotinfri snus kan også fungere som erstatning.

5. Mageproblemer

Oppblåsthet, forstoppelse, mye luft eller urolig mage og kvalme kan være ubehagelige elementer når du prøver å slutte med avhengigheten. Å ta en snus kan ha vært en del av rutinen din for å få i gang systemet, og uten det kan du bli treg i magen.

Heldigvis finnes det flere smarte måter å få fart på mage igjen på. Svisker er en klassiker, det samme er fiber. Husk å drikke mye vann og bevege deg, det får tarmene til å fungere. Mageproblemene er vanligvis forbigående, så når kroppen blir vant til det, vil magen finne en normal rytme igjen.

6. Hodepine

En av de vanligste bivirkningene ved å slutte å snuse er en bankende hodepine. Det kan være veldig ubehagelig og gjøre det vanskelig å jobbe og konsentrere seg. Heldigvis kan hodepine bekjempes på flere gode måter:

 • Væske. Drikk mye vann!
 • Massasje – avslappede muskler i skuldre og nakke kan lindre hodepinen.
 • Søvn – en uthvilt kropp og hjerne lider ikke like mye av hodepine.

I de fleste tilfeller er hodepinen forbigående og forsvinner av seg selv etter kort tid.