Uppdaterad: juni 7, 2023

Nikotintuggummi

Du ønsker å bli røykfri, men du vet ikke hvordan du skal gå frem. Kjenner du deg igjen i den beskrivelsen? Da er du ikke alene! Det er mange grunner til å slutte, ikke minst fordi røyking er både farlig og dyrt.

Men å slutte kan være vanskelig. For å lykkes trenger du motivasjon, utholdenhet og gode hjelpemidler. Med nikotinlegemidler øker du sjansene for å gjennomføre prosessen og lykkes. Det er fullt mulig – verden er full av eks-røykere.

Med en god dose motivasjon og med riktig hjelp underveis kan også du bli en av dem. 💪


 

Alt om nikotintyggegummi


Hva er nikotintyggegummi

Nikotintyggegummi er hva det høres ut som – en tyggegummi som inneholder nikotin. Du bruker tyggegummien for å dempe røyksuget og bekjempe abstinensproblemer. De kommer i to forskjellige styrker og mange forskjellige smaker, noe som gjør det enkelt å finne en variant som passer deg.

Hvordan fungerer nikotintyggegummi?

Når du tygger tyggegummi, frigjøres nikotin. Nikotinen tas opp av slimhinnene i munnen, går ut i blodet ditt og fører dermed til at abstinenssymptomene avtar og røyksuget reduseres.

Slik gjør du:

  • Begynn å tygge – snart vil du kjenne sterk smak.
  • Ta en pause i tyggingen og hold tyggegummien stille på den ene siden av munnen. Smaken blir svakere og nikotinet absorberes gjennom slimhinnen i munnen.
  • Begynn å tygge igjen og gjenta prosessen i ca. 30 minutter.

Du styrer nikotinopptaket med hvordan du tygger. Hvis du tygger mye, skilles det ut mer nikotin. Da risikerer du å svelge nikotinen i stedet for at kroppen tar det opp gjennom slimhinnene i munnen. Det er ikke farlig, men det betyr at nikotinen kan kjennes kraftig i svelget og at du ikke får den effekten du trenger for å redusere røyksuget. Bruk derfor alltid tyggegummi i henhold til stegene ovenfor.

Hvor kan jeg kjøpe nikotintyggegummi?

Nikotintyggegummi er et reseptfritt legemiddel og kan kjøpes på apotek, i dagligvarebutikker eller på nettet. Husk at nikotinlegemidler har en aldersgrense på 18 år.

Hvilke fordeler og ulemper er det med nikotintyggegummi?

For enkelte kan nikotintyggegummi være en perfekt metode for å holde røyksuget i sjakk. Andre får bedre lindring med andre typer nikotinlegemidler.

Fordeler med nikotintyggegummi kan være:

  • Frisk smak i mange forskjellige varianter.
  • Enkelt å bruke.
  • Mulig å regulere frigjøringen av nikotin selv gjennom tygging.
  • Gir stimulering i munnen.

Ulemper med nikotintyggegummi kan være:

  • Ubehagelig dersom du har tannproblemer.
  • Enkelte bivirkninger, for eksempel irritert hals og halsbrann.
  • Restprodukt som du må kaste.
  • Kan virke lakserende.

Er du usikker på om nikotintyggegummi passer for deg? Kjøp en mindre pakke først for å prøve. Hvis det føles ubehagelig eller hvis det ikke gir deg det resultatet du ønsker, husk at det finnes mange andre nikotinlegemidler, for eksempel nikotinspray og nikotinposer. Det er altså gode muligheter for å finne noe som passer dine behov.

Hva inneholder nikotintyggegummi?

Det aktive stoffet i nikotintyggegummi er selvfølgelig nikotin. Nikotinet frigjøres når du tygger og absorberes i slimhinnene i munnen. Tyggegummien kan også inneholde sorbitol. Det er en sukkerart som finnes i naturen, for eksempel i epler og annen frukt og bær. Sorbitol brukes som søtningsmiddel og bidrar til tyggegummismaken. Sorbitol kan imidlertid virke lakserende hvis du får i deg for mye.

Har nikotintyggegummi noen bivirkninger?

Vi er alle følsomme på forskjellige måter, og alle kan reagere på forskjellige ting. Nikotintyggegummi har en rekke kjente bivirkninger som kan oppstå. Hvis tyggegummien gir deg mer plager enn lindring, kan du prøve andre typer nikotinlegemidler.

Eksempler på vanlige bieffekter med nikotintyggegummi:

  • Kvalme
  • Halsvondt
  • Diaré
  • Hoste
  • Hikke
  • Munnproblemer
  • Raping
  • Tretthet
  • Hodepine

Er nikotintyggegummi dårlig for tennene?

Tennene kan bli irritert av å tygge nikotintyggegummi. Men sammenlignet med effekten av sigaretter med misfarging og tenner som kan løsne, er tyggegummi et mye bedre alternativ.

Hvor mye nikotin inneholder nikotintyggegummi?

Nikotintyggegummi finnes i ulike styrker, noe som gjør at du kan finne en dose som passer for deg.

Vanlige styrker er:

  • 2 mg
  • 4 mg

Ettersom det finnes både sterkere og svakere varianter, har du muligheten til å legge deg på et rimelig nivå for å håndtere dine abstinenssymptomer. Jo større daglig inntak du har av tobakk, jo sterkere tyggegummi bør du starte med.

Hvis du røyker mindre eller er i ferd med å trappe ned, kan 2 mg tyggegummi være nok til å holde røyksuget i sjakk. Men hvis du er storrøyker, vil du få mer hjelp av en sterkere tyggegummi.

Hvor lenge kan jeg bruke nikotintyggegummi?

Hvor lenge man bruker nikotintyggegummi er forskjellig for alle, fordi alles tobakksavhengighet er forskjellig. Noen kan avvennes og bli nikotinfrie relativt raskt, mens andre har en vanskeligere prosess. Anbefalt behandlingsperiode er ca. 3 måneder.

Vanligvis er 8 til 12 tyggegummi per dag en god dose, uavhengig av nikotininnholdet i tyggegummien. Den øvre grensen er maks. ca. 24 tyggegummibiter pr. dag. Når du trapper ned, kan du for eksempel gå over til den svakere tyggegummien, og så etter hvert venne deg helt av med tyggegummien.

Prøv å slutte å røyke gradvis. Langtidsbruk av nikotintyggegummi i over ett år, anbefales ikke.

Tips 1. Husk, det er viktig å ikke ta for liten dose i starten. Å underdosere reduserer sjansen for å bli røykfri.

Tips 2. Kjenner du at du er klar for å slutte med nikotintyggegummi og har overvunnet abstinensproblemene? Bra! Men hvis du har noen tyggegummier igjen i pakken, er det lurt å beholde dem. Selv om du er røykfri og helt avvent fra tobakk, er det smart å ha tyggegummi tilgjengelig. Røyksuget kan trigges av ulike situasjoner og komme når du minst venter det. Da er det fint å kunne bekjempe suget raskt og redusere risikoen for at du tenner en sigarett!

Hvordan vet jeg om nikotintyggegummi er riktig for meg?

Hvis du er vant til å tygge tyggegummi, kan nikotintyggegummi være lett å venne seg til. Da føles det rett og slett ikke så fremmed eller rart å tygge tyggegummi. Det passer også for de som synes det er vanskelig å bryte vanen med å ha noe i munnen. Mange røykere synes nemlig de psykologiske, vanemessige sidene ved røyking er like vanskelige å bryte som det fysiske suget etter nikotin.

Tyggemetoden gjør det også mulig å påvirke utskillelsen av nikotin selv. Det kan man for eksempel ikke med nikotinplaster.

Tyggegummiene er også enkle å bruke. Det er lett å ha dem med seg i vesken eller lommen. Det er trygt for deg å vite at du har en tyggegummi for hånden når røyksuget begynner å plage deg.

Den eneste måten å vite om nikotintyggegummi er et godt alternativ for deg, er å prøve det.

  • Får du ikke den effekten du ønsker?
  • Synes du det smaker vondt?
  • Er det slitsomt å tygge?

Da finnes det mange andre hjelpemidler. Spør legen din eller på apoteket. Det burde ikke være vanskeligere å bli røykfri enn det allerede er.

Jeg svelget nikotintyggegummien! Er det farlig?

Nei da, det medfører ingen helserisiko å svelge en nikotintyggegummi. 😊 Tyggegummiene er laget for å brukes i munnen og er tilpasset for at slimhinnene i munnen din skal absorbere nikotinet. Hvis tyggegummien havner i magen, bevares nikotinet i tyggegummien, og dermed får du ikke like god hjelp mot abstinenssymptomene.

Kan jeg bruke nikotintyggegummi når jeg er gravid?

Nikotin er skadelig for fosteret. Er du gravid bør du velge andre, ikke-nikotinbaserte metoder for å bli røykfri. Nikotinet i mors blod overføres til fosteret og kan også påvirke blodtilførselen til morkaken og livmoren, noe som i seg selv kan påvirke fosterets vekst svært negativt eller bidra til for tidlig fødsel.

Nikotin tas også opp i morsmelken. Du bør derfor avstå helt fra nikotin og tobakk når du ammer.

Snakk med helsepersonell hvis du er gravid og trenger å slutte å røyke.

Nikotintyggegummi og barn

Barn bør ikke få i seg nikotin. Det er en gift og barn er spesielt følsomme. Nikotintyggegummi skal selvfølgelig alltid oppbevares utilgjengelig for barn, ikke minst fordi det smaker godt.