Slutt å røyke – Fordeler for deg og dine omgivelser

Lurer du på å slutte eller trappe ned på røykingen? Her har vi samlet flere positive grunner som kan styrke motivasjonen. Du finner også gode råd som kan hjelpe deg på veien.

Husk at det aldri er for sent å kutte ut røykingen. Glem heller ikke å feire hvert delmål, hver sigarett som du velger bort er en seier! Kroppens evne til å leges er svært mye raskere en du kanskje er klar over. Når du har bestemt deg for å slutte, kan du se frem til en rekke positive effekter.


 

11 Fantastiske fordeler ved å slutte å røyke


1. Forsterket lukt- og smakssans

Tobakken demper evnen til å kjenne lukt og smak. Etter bare noen dager som røykfri vil du gjenoppdage en rekke smaksopplevelser. Mat og drikke kommer til å smake bedre! Du kommer kanskje til å oppdage at noe du syntes var ganske trist på tallerkenen, plutselig blir en ny smaksfavoritt. 🥗

Tips: Når du har vært røykfri i 48 timer, unn deg et ordentlig godt måltid. Kanskje du skal prøve den restauranten du har vært nysgjerrig på lenge, eller prøve smakfull mat igjen med dine fornyede smaksløker. Du kommer til å bli overrasket!

2. Et bedre sexliv

En stor fordel med å slutte å røyke som mange setter pris på, er at sexlivet blir bedre. Det gjelder både menn og kvinner, spesielt hvis man er litt eldre. Røyking har en bevist negativ effekt på både sexdriften og nytelsen. Hvis du tenker på å få barn, er røyking en dårlig kombinasjon. Røyking påvirker forplantningsorganene til både menn og kvinner negativt, noe som kan gjøre det vanskeligere å bli gravid og senere kan påvirke babyens helse.

Tips: Vær ærlig med deg selv og se hvordan du føler deg når du slutter med sigaretter.

3. Huden blir bedre

Tobakk har en rekke usunne stoffer som forurenser huden og gir den en matt, litt gråaktig tone. Når du røyker, reduseres hudens produksjon av kollagen. Dette gjør den mindre elastisk. Når du slutter å røyke, vil du merke at huden blir smidigere og får en flottere glød. 💎

Tips: Hjelp huden din til å komme seg. Rens, eksfolier og masser. Bruk ansiktsmasker, kremer og serum. Synlige resultater når du ser deg i speilet kan støtte deg i din beslutning om å slutte.

4. Friskere munnhelse

Røyking er tøft for munnhulen, tennene og tannkjøttet.

Når du har sluttet med sigaretter, blir pusten friskere og det blir lettere å fikse misfargede tenner. Røyking gjør det vanskeligere å oppdage betennelse i tannkjøttet. Blodsirkulasjonen er dårligere for røykere, noe som kan gjøre at tannkjøttet ser bedre ut enn det faktisk er.

Når du slutter å røyke, kan tannkjøttet være følsomt, og til og med blø når du pusser tennene. Dette er tegn på tidligere dårlig tannhelse.

Tips: Puss tennene flittig. Bruk tanntråd. Bruk tannkremer som skånsomt fjerner flekker uten å bleke tennene. Bestill en time hos tannlegen og få orden på tennene. Et nytt smil kan kanskje også hjelpe deg med å holde motivasjonen oppe. 😁

5. Blodsirkulasjonen blir bedre

Blodsirkulasjonen din blir bedre! I noen tilfeller kan man merke det allerede etter 2 uker etter at man har sluttet å røyke. Når blodet kan transportere oksygen mer effektivt gjennom kroppen, kan du komme deg raskere etter for eksempel trening, sykdom eller operasjoner.

Tips: Begynn å trene eller bevege deg i forbindelse med røykeslutt for å komme i gang med en ny hverdag. 🚴‍♀️ Det er viktig å skape nye vaner som ikke inkluderer røyking. Start i det små og øk over tid. Trening hjelper blodsirkulasjonen din, men fremfor alt din fysiske og mentale styrke!

6. Blodtrykket går ned

Røyking kan øke blodtrykket og pulsen. En stor fordel med å slutte å røyke er at blodtrykket faller til et mer normalt nivå. Dette med blodtrykk er vanskelig, og det finnes ikke én sannhet som gjelder for alle. Men et lavere blodtrykk reduserer risikoen for sykdommer som hjerneslag, hjerteinfarkt og hjertesvikt.

Tips: Det er flere enkle måter å senke blodtrykket på en naturlig måte. Langsomme, dype pust reduserer stress i kroppen, prøv yoga eller meditasjon, eller sett av tid til rolige aktiviteter – som å lese en bok. 📖

7. Mindre snorking

Røyking får slimhinnene til å hovne opp og bidrar dermed til snorking. Det kan påvirke hvor godt du eller de rundt deg sover. Dårlig søvnkvalitet innebærer både psykiske og fysiske risikoer.

Tips: Hvis snorkingen din påvirker noen i din nærhet, hør med dem om det har skjedd noen forandring siden du sluttet å røyke. Hvis de sover bedre fordi du ikke snorker lenger, kan det være en sterk motivasjon for å fortsette å ikke røyke.

8. Immunsystemet strykes

I forbindelse med at du velger bort sigaretter, styrkes også immunforsvaret ditt. Det blir da lettere for kroppen å motstå forkjølelse og andre sykdommer.

Tips: Styrk immunforsvaret ytterligere ved å spise C-vitaminrik mat, E-vitaminrik mat som nøtter og fullkorn, sink-rik mat som kalkun og krabbe, selen-rik mat som kylling, egg og tunfisk. 🥗

9. Lungekapasiteten forbedres

En viktig fordel med å slutte å røyke er at pusten føles lettere. Allerede etter et par uker kan du kjenne at lungekapasiteten har blitt bedre. Dette innebærer at det er lettere for deg å bevege deg og delta i fysiske aktiviteter på en måte som du kanskje har avstått fra tidligere.

Tips: Pust med dype avslappende åndedrag. Etter hvert som lungekapasiteten blir bedre, vil du merke forskjellen. Når du merker bedring, er det ingenting som hindrer deg i å øke dine fysiske aktiviteter.

10. Mindre hoste

Når du slutter å røyke, kan du hoste mye i begynnelsen. Denne typen hoste er faktisk et veldig godt tegn på at lungene dine er i ferd med å bli bedre. Og ta det med ro, det varer ikke så lenge.
😊

Tips: Varmt vann kan lindre irritasjon i halsen som kan oppstå ved hoste.

11. Lavere risiko for kreft

Risikoen for å utvikle kreft reduseres etter at du slutter å røyke, uavhengig av om du slutter å røyke tidlig eller sent. En sigarett produserer tusenvis av forskjellige stoffer, mange med store skadelige effekter på kroppen din. Det er ikke bare du som står i fare for å utvikle kreft – risikoen øker også for de rundt deg som puster inn røyken.

Tips: Det er vanskelig å slutte å røyke, men fordelene er veldig store. Ved å slutte å røyke beskytter du menneskene rundt deg. Du puster inn en fjerdedel av røyken selv, resten går ut i omgivelsene dine og gjør andre til passive røykere. Søk støtte fra venner og familie, det er til fordel for alle at du slutter å røyke. 👨‍👩‍👧‍👦

Hvor mange ønsker å slutte å røyke?

Omtrent 7 prosent av Sveriges befolkning mellom 16 og 84 år røyker hver dag, ifølge Folkehelsemyndigheten i Sverige. Andelen røykere har gått ned de siste årene. Hvor mange som har forsøkt å slutte, eller ønsker å slutte, er vanskelig å anslå.

Er det noen fordeler med røyking?

Det korte svaret er nei. Røyken fra sigaretter inneholder mange giftige stoffer som skader helsen alvorlig.

Hva er fordelene med å slutte å røyke?

Det er mange fordeler med å slutte å røyke. Å ikke røyke er sannsynligvis noe av det beste du som røyker kan gjøre for helsen din.

 • Blodtrykket og pulsen går tilbake til normale nivåer.
 • Risikoen for hjerteinfarkt reduseres.
 • Risikoen for kreft reduseres.
 • Risikoen for blodpropp reduseres.
 • Sexlivet kan bli bedre.
 • Munnhelsen blir bedre.
 • Du beskytter omgivelsene dine.
 • Huden blir bedre.
 • Lukt- og smakssansen blir bedre.

Hvorfor begynner folk å røyke? | Hvorfor begynner man å røyke?

Det er mange svar på det spørsmålet. Ofte begynner folk å røyke i ung alder og ønsker å føle seg voksne. Det kan handle om å søke etter sin identitet. Spørsmålet hvorfor folk fortsetter å røyke til tross for at det er farlig, er at sigaretter er svært vanedannende.

Hvorfor er det farlig å røyke?

Du får i deg en rekke giftige stoffer som kan skade helsen din alvorlig. På samme måte risikerer du å skade omgivelsene gjennom passiv røyking. Røyking innebærer:

 • økt blodtrykk og høyere puls
 • økt risiko for hjerteinfarkt
 • økt risiko for kreft
 • økt risiko for blodpropp
 • dårligere sexliv
 • at det kan være vanskeligere å bli gravid
 • at munnhelsen blir dårligere
 • at man utsetter omgivelsene for passiv røyking
 • røykhoste
 • dårligere hud
 • dårligere lukt- og smakssans