Hva skjer etter at du har sluttet å røyke?

Har du bestemt deg for å slutte å røyke? Gratulerer! Prosessen med å bli røykfri er vanskelig og noen symptomer kan føles ganske forferdelige, men hold ut! Det går over. Når du har tatt din siste sigarett, begynner en rekke positive ting å skje i kroppen din. 😊

Det er vanlig å oppleve plagsomme bivirkninger når man prøver å slutt å røyke. Det er imidlertid kun kroppen som jobber hardt for å helbrede seg og tilpasse seg en røykfri hverdag. Du kan kjenne både svimmelhet, hodepine og prikking i hender og føtter. Det er ikke uvanlig med hoste og sår hals. Magen kan gjøre ting vanskelig for deg med både kvalme og forstoppelse.

Men det går over og det er ting du kan gjøre for å lindre ubehaget. Her kan du lese mer om hva som skjer etter at du slutter å røyke og hvordan du håndterer tilbakefall.


 

10 vanlige ting som kan skje i kroppen etter røykeslutt


1. Økt appetitt og lavere stoffskifte

Når du slutter å røyke, kan stoffskiftet falle, noe som fører til at kaloriene forbrennes saktere. Dette kan føre til at du går opp i vekt. Det føles kanskje litt urettferdig når du nå sliter med å gjøre noe bra for kroppen din.

Hvis du begynner å veie helsefordelene opp mot mulig vektøkning, prøv i stedet å tenke på hva du vil oppnå ved å redusere eller slutte å røyke helt. For eksempel reduseres risikoen for hjerteinfarkt og lungekreft når du slutter å røyke, noe det virkelig er verdt å kjempe for! For å holde vekten i forbindelse med røykeslutt kan du velge å spise litt mindre og saktere. Det er også bra å drikke et glass vann før måltider og sørge for å få regelmessig hverdagsmosjon.

2. Huden vil føles bedre

Røyking er ikke bra for huden vår, og når du velger å slutte, vil huden din garantert bli bedre.

Noen opplever at de får kviser når de slutter å røyke, men faktum er at dårlig hud ikke skyldes røykeslutt. Tvert imot kan røyking forverre kviser og andre hudsykdommer, da du reduserer oksygentilførselen til huden. På denne måten blir huden tørrere og føles verre.

Tips! Det er en god idé å vurdere produktene du brukte mens du røykte. Kanskje huden din vil føles bedre hvis du endrer hudpleierutinen.

3. Hoste og sår hals

Når du slutter å røyke, vil de skadede flimmerhårene begynne å komme seg igjen. Da kan det klø i halsen og den føles irritert. Du kan få hoste og slimet du hoster opp kan være misfarget. Men ikke blir redd! Det er lungene dine som renser seg selv og ubehaget vil forsvinne. 😉

4. Forstoppelse og kvalme

En ting som kan skje etter røykeslutt er at du kan føle deg kvalm. Hvis du tidligere har fått i gang magen ved å røyke, så kan kvalmen skyldes forstoppelse. Når du får i gang magen igjen, vil kvalmen gi seg.

Et gammelt og godt utprøvd kjerringråd som vanligvis hjelper, er å spise svisker. Det kan gjøre underverker! Prøv å legge linfrø i vann og bland deretter linfrøene med moste svisker.

Prøver du i tillegg å bevege deg litt mer enn vanlig, vil magen begynne å fungere raskere. Fiberrik mat, frukt og grønnsaker hjelper til med å holde magen i gang. Drikk også mye vann! 💧

5. Du vil oppleve røyksug

Kroppen har blitt vant til en viss mengde nikotin, så når du slutter å tilføre nikotin til kroppen, er det ikke uvanlig om du opplever abstinenser. Det sterke røyksuget er et vanlig symptom som normalt varer i 20–30 sekunder, sekunder som kan føles som en evighet. Prøv å stille inn timeren på telefonen i 30 sekunder og gjør noe annet til timeren piper.

For å distrahere deg selv fra trangen til å røyke, kan du prøve å gå en tur, lytte til en favorittsang, skjenke og drikke et glass vann. Du vil garantert klare å finne noe som hjelper deg å tenke på noe annet.

6. Midlertidig hodepine

Når du slutter å røyke, kan du få såkalt røykavvennings-hodepine. Det kommer og går en stund etter at du har sluttet, men heldigvis varer ikke hodepinen særlig lenge. Den avtar over tid og vil til slutt forsvinne. I mellomtiden er det ulike måter å lindre smerten på. Prøv og se hva som fungerer best for deg:

  • Ingefær og sterke krydder sies å kunne hjelpe
  • Massasje, yoga og tøying kan hjelpe musklene til å slappe av
  • Avkjøling er et annet tips, en isbit mot tinningen eller et kaldt håndkle som du legger mot nakken kan være med å lindre smerten 🧊

7. Du kan oppleve følelser av depresjon og angst

Et sterkt røyksug kan føre til nedstemthet. En årsak kan være at du føler mangel på lykkehormonet dopamin.

Når humøret faller kan du prøve ananas, laks eller kikerter. 🍍 De kan hjelpe kroppen med å produsere dopamin. Tomater, gresskarkjerner og havregryn er andre små lykkebringer som kan hjelpe deg når ting er litt tungt.

8. Du kan oppleve søvnproblemer

Et vanlig symptom som kan påvirke kroppen din når du slutter å røyke, er søvnvansker. Du kan også føle deg ekstra sliten i en periode etter at du har sluttet å røyke. Men husk at det bare er midlertidig! Etter noen uker vil ubehaget forsvinne, og du vil sannsynligvis sove mye bedre enn da du røykte.

Studier har vist at røykere sover dårligere enn ikke-røykere. Hvis du har problemer med å sove mens du slutter med sigaretter, kan du gjøre følgende:

  • Ta en titt på soverommet ditt.
  • Kanskje du skal unne deg en veldig komfortabel ny seng?
  • Still temperaturen i soverommet på mellom 16 og 18 grader.

Benytt anledningen til å ta en tur ut i lunsjen. Dagslyset gjør at det er lettere å sovne når det blir mørkt om kvelden.

9. Svimmelhet

Svimmelhet er ubehagelig, men som oftest helt ufarlig. 🥴 Når du føler deg svimmel, er det fordi blodårene har økt blodgjennomstrømning, samtidig som blodtrykket og pulsen synker.

Ikke vær urolig! Du kan lindre ubehag ved svimmelhet og redusere risikoen for kvalme ved å drikke vann og bevege deg.

Hvor lenge har man bivirkninger etter at man har sluttet å røyke?

Rent fysisk har behovet for nikotin avtatt i kroppen etter to uker. Da begynner også effektene og bivirkningene av å slutte å røyke å forsvinne.