Nikotinerstatning og nikotinlegemiddel | Guide | Zonnic
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
Hjälpmedel för att sluta röka
Hjälpmedel för att sluta röka

Nikotinerstatning

En støtte. En hjelp. En venn å stole på når det er vanskelig. Slik kan man beskrive sammenhengen mellom røykeslutt og nikotinlegemiddel, også kalt for nikotinerstatning. Alle som vurderer å slutte å røyke står, på en terskel. Å ta det første steget fremover innebærer at man starter på en tøff reise – veien mot å bli røykfri. Målet er et friskere og sannsynligvis lengre liv.

Samtidig vet alle som har prøvd å slutte, at man kommer til å møte mange utfordringer underveis. Abstinenser, angst, konsentrasjonsproblemer - for å nevne noen. Slike hindringer er vanskelige å komme forbi, uansett hvor sterk man er. 🏋️‍♂️

Derfor er det godt å vite at det finnes smart og effektiv hjelp for røykeslutt. Nikotinerstatning kan være din beste følgesvenn på reisen mot den siste blåsen. Den hjelper deg med å håndtere det verste ubehaget. Den finnes dessuten i ulike varianter – tyggegummi, nikotinposer, plaster, spray og tyggetabletter – noe som gjør at du lett kan finne et nikotinlegemiddel som passer for akkurat deg.

For den som vurderer røykeslutt, kan nikotinerstatning gjøre det lettere å ta steget over terskelen og begynne på reisen.

Alt om røykeslutt og legemidler med nikotin

Hva er nikotinlegemidler?

Det finnes en mengde ulike typer av preparater og behandlinger for røykeslutt – medikamenter som kalles nikotinlegemidler. Noen ganger brukes ordet «nikotinerstatningsmiddel», ettersom legemidlene ofte inneholder nikotin som er en erstatning for det nikotinet man ellers får i seg gjennom røyking. 🚭

Røykeslutt og nikotinerstatning. Hvilke finnes?

 Noen vanlige nikotinerstatninger er

Med nikotinerstatninger kan du selv avgjøre hvor stor dose og hvor ofte du tar nikotinet (utenom nikotinplaster), men husk: Man får best og mest langvarig resultat når man tar den anbefalte dosen.

Nikotinlegemidler kan kjøpes reseptfritt hvis du er 18 år. Mindreårige må ha resept. Du finner nikotinlegemidler på apoteket og også i mange dagligvarebutikker og kiosker.

Hvilket nikotinlegemiddel er best?

Hvordan skal man egentlig tenke? Utvalget er jo så stort – det finnes mange ulike typer nikotinlegemidler å velge mellom. Det er altså ikke så enkelt å vite hvilket som passer for akkurat din kamp mot røyksuget. Det kommer helt enkelt an på hvordan du er som person. 

Vanskelig å velge? Begynn med å stille deg selv noen spørsmål, for eksempel:

 • Hvor sterkt er nikotinsuget mitt når jeg ikke røyker?
 • Hvilken metode vil være mest komfortabel for meg for å få nikotin inn i kroppen?
 • Har jeg sensitiv hud?
 • Synes jeg det er ubehagelig å bruke nesespray?
 • Har jeg problemer med å tygge?
 • Liker jeg en nøytral eller sterk smak?
 • Vil jeg ha et diskré produkt som ikke synes?
 • Liker jeg en rask eller langvarig effekt?

Gjennom å kjenne etter hva som passer, og ikke passer, kan det bli lettere å lande på den metoden som føles mest komfortabel for akkurat deg.

Liker du ikke tyggegummi? Da er kanskje nikotinplaster den beste veien for deg.

Er det viktig å ha noe i munnen? Da er det kanskje nikotinposer, sugetabletter eller munnspray som passer deg best.

Hvordan fungerer nikotinlegemiddel?

Det enkle svaret er at nikotinlegemidler fungerer ved hjelp av legemidler som inneholder nikotin, det vil si det stoffet i sigaretter og snus som gjør at man blir avhengig. Under røykeslutt med nikotinlegemiddel håndteres nikotinsuget uten at man får i seg tusenvis av andre skadelige stoffer som man får i seg gjennom å røyke.

Reseptorene i hjernen som reagerer på nikotin, det vil si de samme reseptorene som gjør deg røyksugen, blir på den måten stimulert på en måte som ikke er like helsefarlig. 

Når nikotinsuget ditt tilfredsstilles ved hjelp av et nikotinlegemiddel, får du samtidig bukt med det slitsomme abstinensubehaget:

 • du føler mindre uro
 • det blir lettere å konsentrere seg
 • du sover mindre urolig
 • du får et mer stabilt humør
 • du får bedre appetitt

Avhengig av nikotinerstatning?

Kroppen tar opp nikotinet i nikotinlegemiddelet langsommere enn gjennom sigarettrøyking, men fordi nikotin er avhengighetsskapende, er det selvsagt en risiko for at man blir avhengig av nikotinerstatning også. Det er ikke optimalt, og selvfølgelig vil man jo helst unngå å bytte inn en avhengighet mot noe annet, men å være avhengig av for eksempel nikotinplaster eller tyggegummi er adskillig bedre enn å røyke, siden du da ikke får i deg de tusenvis av andre skadelige stoffene som finnes i sigaretter. 👍

Nikotinposer

Nikotinpåsar / Portionspåsar med nikotin

Nikotinposer kan sammenlignes med snusposer. Forskjellen er at de ikke inneholder skadelig tobakk, men bare nikotin – det vil si det stoffet som skaper avhengigheten. Akkurat som med en snuspose, plasserer du nikotinposen under leppen, og dermed får du en langtidsvirkende effekt og et dempet røyksug. Posen er diskré og enkel å bruke – et perfekt alternativ hvis du befinner deg i en situasjon hvor du ikke kan røyke. Nikotinposer finnes i to ulike styrker – 2 eller 4 mg – og kan kjøpes på apotek og i dagligvarebutikker. Og det beste er at posene kommer i flere gode smaker.

Nikotintyggis

Nikotintuggummi

God, frisk smak. Rask effekt. Uten tobakk. Enkel å bruke. Det finnes mange fordeler med nikotintyggegummi. Du regulerer selv hvor mye nikotin som skilles ut gjennom å tygge, og på den måten kan du tilpasse effekten ut fra dine egne behov. Tyggegummiene er diskré og lette å ha med seg i lommen eller vesken – alltid tilgjengelige når du føler at røyksuget begynner å forstyrre daglige gjøremål. Med ulike styrker og smaker kan du enkelt finne en nikotintyggegummi som passer deg på veien mot å bli røykfri. Du finner nikotintyggegummien på apoteket og i dagligvarebutikker.

Nikotinspray

Nikotinspray / Sluta röka spray

Med nikotinspray kan du dempe røyksuget med et par enkle trykk. Du plasserer den smarte tuten i munnen, retter den mot innsiden av kinnet og sprayer en til to ganger. I løpet av et minutt kjenner du effekten i form av dempet røyksug og reduserte abstinensfølelser. Nikotinspray er et moderne og effektivt nikotinlegemiddel som er enkelt å bruke, enkelt å ha med seg og gir rask lindring. Et ekstra pluss er den gode, friske smaken som gir en oppfriskende følelse. Du kjøper nikotinspray på apoteket eller i dagligvarebutikker.

Nikotinplaster

Nikotinplåster / Sluta röka

Nikotinplaster er en av de mest velprøvde og brukte nikotinlegemidlene. Det er lett å forstå hvorfor. Ved å plassere plasteret på huden, får du effektiv hjelp mot røyksuget ved at en liten, balansert mengde nikotin absorberes i kroppen i løpet av dagen. Røyksuget ditt holdes i sjakk, og du vil være fri til å fokusere på andre, viktigere ting. Nikotinplaster er tilgjengelige med forskjellige virkningstider, nikotinmengde og størrelser. Det gjør det enkelt å finne et plaster som fungerer for deg. Når plasteret først sitter på huden din, kan du skjule det med klærne – diskré og praktisk.

Slutte å røyke med sugetabletter

Sugtablett sluta röka

Med en eske nikotinsugetabletter i lommen, er du klar når røyksuget trenger seg på. Du bruker dem på samme måte som en tradisjonell halstablett, og du kjenner raskt effekten – i løpet av minutter har de verste abstinensene blitt erstattet med en god smaksopplevelse, og du er klar til å fokusere på hverdagen igjen. Nikotinsugetabletter er tilgjengelige i forskjellige styrker for ulike behov, og du finner dem på apoteket eller i dagligvarebutikken. Tablettene er et perfekt alternativ for deg som ikke liker å tygge tyggegummi, men som setter pris på den friske smaken av mint.

Røykeslutt, nikotinerstatning og nikotinlegemidler – barn, gravide og amming.

Det er farlig å røyke eller bruke snus under graviditeten. Nikotinet og kjemikalene i tobakken kan ha en veldig dårlig effekt på fosteret, og det øker dessuten risikoen for spontanabort. Derfor skal man heller ikke bruke nikotinlegemidler når man venter barn.🤰

Nikotin finnes også i brystmelk hvis moren røyker, snuser eller tar nikotinlegemidler. Det betyr at det ammende barnet får i seg nikotin via melken, noe som kan føre til at barnet for eksempel får pusteproblemer, diaré, kvalme og søvnproblemer.

Snakk med legen din om hvilke nikotinfrie metoder som finnes for å stumpe røyken, som kan fungere når du er gravid eller ammer.

Champix og Zyban – medikamenter uten nikotin

Champix

Det finnes preparater som ikke inneholder nikotin, men som fortsatt kan fungere godt når man slutter å røyke. Et eksempel er Champix. Champix inneholder et stoff som heter vareniklin, som gir en nikotinlignende stimulans, men med svakere effekt. Vareniklin også har en annen fiffig effekt – det blokkerer eventuell nikotin du prøver å tilføre kroppen din. Det blir derfor meningsløst å røyke, ettersom du ikke får nikotinrusen.

Zyban

Legemiddelet Zyban inneholder et stoff som heter bupropion. Det hjelper deg å kjenne mindre røyksug, samtidig som det kan hemme annet abstinensubehag. Denne medisinen bør tas sammen med motiverende støtte, og den kan også brukes sammen med andre nikotinlegemidler.