Hva skjer med kroppen når du slutter å snuse?

Humørsvingninger, svimmelhet, kvalme. Ja, det å slutte å snuse innebærer en rekke ulike utfordringer, og du kommer raskt til å merke alt som skjer med kroppen når du slutter med snus og ikke lenger gir den sin daglige dose nikotin. Noe av det tydeligste er de slitsomme abstinensene som kan gjøre at du føler deg skikkelig dårlig. Men ta det med ro – det finnes mange smarte tips om hvordan du kan håndtere ubehaget best mulig, og hvordan du kan forbedre sjansene til å bli snusfri.

Husk også på at de slitsomme følelsene er forbigående. I løpet av kort tid avtar abstinensene og du føler deg pigg og sterk igjen!


 

Her er noen av det som skjer med kroppen når man slutter å snuse:


Abstinenser gir seg til kjenne både fysisk og psykisk

  • Kvalme.
    Kroppen reagerer på ulike måter når nikotinet forsvinner og suget begynner å bli sterkere. For mange er kvalme et vanlig symptom.
  • Svimmelhet.
    Nikotinet påvirker blodtrykket og gjør at det stiger. Når du slutter å tilføre kroppen nikotin, kan blodtrykket synke igjen – og en effekt av dette er at du opplever svimmelhet.
  • Søvnproblemer.
    Når kroppen gjør en omstilling til å bli nikotinfri, kan de vanlige søvnsyklusene dine bli forstyrret. Prøv å finne måter å slappe av på – god søvn er en viktig del av god helse.
  • Mageproblemer og forstoppelse.
    Det er ikke uvanlig å få urolig mage og tarm når man slutter å snuse. Mange får forstoppelse. Det kan være lurt å drikke mye vann i denne perioden – det hjelper tarmenes jobb og kan hjelpe magen å bli mindre treg.
  • Hodepine.
    Nikotinsuget kan arte seg som en skikkelig hodepine for noen mennesker. Det er både slitsomt og plagsomt, men for de fleste er det et midlertidig problem.
  • Vekslende humør.
    Abstinensene du kjenner når du slutter å snuse, påvirker humøret ditt. Du blir lett irritert, sint og til og med lei deg. Noen kan oppleve en mildere depresjon. Trening kan være en god metode for å dempe negative følelser.

En til tre dager etter den siste dosen

De første dagene er sannsynligvis de verste når det gjelder nikotinabstinenser. Det er også nå du kan føle abstinensubehaget i sin fulle kraft. Kvalme, hodepine, humørsvingninger – alle er tegn på at kroppen din er i opprør og har nikotinbehov.

Det er ikke uvanlig at man får et tidlig tilbakefall i denne perioden, rett og slett fordi suget og abstinensene er så sterke. Men hvis du klarer å holde ut denne halve uken, så merker du at de slitsomme følelsene faktisk ebber ut og blir mye mer håndterbare i løpet av relativt kort tid.

Svimmelhet kan være et symptom de første dagene, noe som er en konsekvens av at blodtrykket synker. Husk å drikke vann og spise ordentlig.

Fire til syv dager etter den siste dosen

Jo lengre tid det går, desto mindre påtrengende blir nikotinsuget. Men det kan fortsatt være vanskelig og sterkt i noen tilfeller. For mange kan denne perioden preges av tilbakevendende hodepine – og det er slitsomt, men hodepinen kommer stadig sjeldnere med tiden, og etter en stund forsvinner den helt.

Tips! En stor del av abstinensene kommer av at man savner følelsen av å ha noe under leppen. Det føles rett og slett uvant å ikke ha en snus der. Prøv å ha noe annet der, for eksempel en sukkerfri tyggegummi. På den måten kan du simulere følelsen av å snuse uten å få i deg nikotin og andre skadelige stoffer. I dag finnes det også tobakks- og nikotinfri snus. Men vær forsiktig med disse produktene, ettersom de kan inneholde sukker som skader tennene.

I løpet av den første uken som snusfri er det også vanlig å kjenne et sterkt søtsug. For å unngå vanskelige «blodsukkerdipper» er det fint å ha et jevnt og balansert kosthold. Sørg også for å ha tilgang til smarte, næringsrike mellommåltider, for eksempel frukt i stedet for godteri og kaker.

Når du har klart å gå en uke uten snus, er kroppen din helt uten nikotin. Du har tatt et stort steg mot et snusfritt liv!

To uker etter den siste snusen

Din nikotinfrie tilværelse føles enklere, men det er fortsatt en ny tilstand, og det er ikke uvanlig at abstinensubehaget fortsatt er der i denne perioden. Søtsug og humørsvingninger forekommer. Prøv å fokusere på fremgangen din – hver time du klarer uten snus, er en virkelig seier!

En måned etter den siste snusen

Det kan være en motivasjonsboost å fokusere på det som åpenbart har blitt forandret til det bedre etter en måned uten snus. Du kjenner det kanskje mest tydelig i munnen – tannkjøtt og tenner som snusen påvirket, har det mye bedre nå.

For å beholde viljestyrken er det en smart strategi å unngå ting som kan få deg til å vakle i beslutningen – det kan være lurt å unngå «lønningspilsen», morgenkaffen og andre ting du forbinder med snus, i en periode.

Tips! Forbered deg på vanskelige perioder. Man har lett for å tro at man er ferdig med abstinensene når det har gått noen måneder, men etter cirka 40 dager fra den siste snusen kan man merke dem på nytt. Hvis man er forberedt på dette mentalt, er det lettere å holde ut.

90 dager etter siste snus

For de aller fleste er tilværelsen normal og herlig nå. Du har vent deg til et snusfritt liv, og snussuget er ikke påtrengende på samme måte – men det kan likevel fortsatt blusse opp med jevne mellomrom. Prøv å stå imot og tenk på fremskrittene dine! Dette fikser du!

1 år etter siste snus

Du har gjort en fantastisk jobb og kan med god samvittighet kalle deg en ikke-snuser. Og du – risikoen for flere sykdommer, som diabetes type 2, er nå redusert!