scroll-to-top
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
Bivirkninger av å røyke – grunner til å slutte å røyke
Bivirkninger av å røyke – grunner til å slutte å røyke

Konsekvenser av å røyke – Listen du må lese

Trenger du motivasjon for å slutte å røyke? Her finner du en liste over effekter av røyking. Hvordan røyking påvirker kroppen, hvilke konsekvenser det har, og hvilke helseskader og sykdommer du risikerer å bli rammet av.

Når du har lest listen over hva som skjer i kroppen, tenker du kanskje «er det ingen slutt på elendigheten?».

Det tøffe, men enkle svaret er: Vurderer du å kutte ned på røykingen eller slutte, har du tatt det første skrittet.

Det er aldri for sent å slutte å røyke. Kroppen vår har en utrolig evne til å hente seg inn igjen! Hver sigarett du velger bort, er en seier. 🏆

Fra topp til tå – Vanlige spørsmål om konsekvenser av røyking

Ulike typer avhengighet av å røyke:

 • Kjemisk – nikotin er avhengighetsdannende, og kroppen opplever abstinenser av mangel på nikotin.
 • Psykisk – opplevelsen av å savne noe når du ikke røyker.
 • Sosialt – enkelte situasjoner trigger behovet for å røyke, som fester og spisepauser.
 • Vane – i forbindelse med den første kaffekoppen om morgenen, etter maten, når telefonen ringer.

Hvordan påvirker røyking håravfall?

Røyking påvirker blodsirkulasjonen din negativt.

Gjennom redusert tilførsel av blod og oksygen kan røykingen påvirke hårsekkene. Det er mange grunner til at vi blir tynnere i håret, men røyking kan bidra til å forverre miljøet for hårsekkene dine. 

Det kan være en grunn til at du mister hår.

Hvordan påvirker røyking hodepine?

De fleste har hatt hodepine en eller annen gang. Det er som regel helt ufarlig og går over av seg selv. 🤯

Ofte handler hodepine om spenninger, men det kan også forårsakes av røyking. Når du tenner en sigarett, frigjøres blant annet en giftig gass (karbonmonoksid), og den kan forårsake hodepine.

Hvorfor får man hodepine av røyking?

Karbonmonoksid (giftig gass) oppstår ved forbrenning av de naturlige aromaene i en sigarett.

Røde blodceller sender oksygen til alle kroppens organer. Men karbonmonoksid binder røde blodceller sterkere enn oksygen. Det gjør at de røde blodcellene transporterer karbonmonoksid i stedet for oksygen rundt i kroppen

Karbonmonoksid kan forårsake svimmelhet, hodepine og kvalme.

Hvordan påvirker røyking øynene?

Røyking kan forverre synet. Du kan rammes av grå stær, en øyesykdom som gjør at alt ser litt tåkete ut.

Sammenlignet med ikke-røykere rammes røykere også oftere av såkalt "aldersblindhet". 🙈

Når du røyker, øker risikoen for katarakt, også kalt grå stær, ifølge Hans Gilljam, professor i folkehelsevitenskap ved Karolinska Institutet. Grå stær gir et tåkete syn, og ved alvorlige symptomer er operasjon den eneste løsningen. Sammenlignet med ikke-røykere risikerer røykere i større grad å utvikle aldersforandringer i gule flekker. Det kan føre til såkalt «aldersblindhet», hvor røyking er en utløsende årsak.

Hvordan påvirker røyking tennene?

Tenner som begynner å løsne, rammer både røykere og ikke-røykere. Det skumle er at røyking maskerer de første varseltegnene!

Røykere kan gå glipp av de første tegnene på problemer. Tannkjøttet ser bedre ut enn det faktisk er. Derfor oppdager du ikke problemet før det begynner å bli veldig alvorlig.

Tennene blir også misfarget av røyk. 🙊

Varseltegn på at tenner begynner å løsne, kan være at tannkjøttet blør eller kjennes ømt. Røykere risikerer å overse tegnene. Blodsirkulasjonen er dårligere hos røykere. Det kan føre til at tannkjøttet ser bedre ut enn det faktisk er, noe som kan føre til at sykdommen ikke oppdages før på et senere stadium, når den kan være betydelig vanskeligere å behandle.

Hvordan påvirker røyking vondt I halsen og hoste?

Røyking kan bidra til hoste og vondt i halsen. Røyken irriterer slimhinnene i halsen. Det kan føre til svie eller smerte.

Hoste er egentlig en forsvarsmekanisme som kroppen bruker for å holde luftveiene frie.

Mistenker du at hosten din er noe mer enn en forkjølelse? 🤧 Da bør du la legen din undersøke deg.

Vedvarende hoste og anstrengende hoste med slim (røykhoste) kan være symptomer på KOLS, kronisk obstruktiv lungesykdom. Mistenker du at du har KOLS? Da bør du oppsøke legen din for å få en sikker diagnose. Legen kan også hjelpe deg med å slutte å røyke. Det viktigste er at du finner ut hvorfor du hoster, så du kan få riktig behandling.

Hvordan påvirkes lungene av røyking?

Røyking påvirker alle på forskjellig måte. Men alle sine lunger tar skade av røyking.

I lungene er det millioner av små blærer, og når du røyker, blir de skadet. Når du røyker, drar du dessuten blant annet tjære ned i lungene. Det gjør det vanskeligere for lungene å transportere oksygen og sørge for at du kan puste ordentlig.

Når du røyker, blir det vanskeligere for lungene å ta opp oksygen. I lungene dine er det flere hundre millioner lungeblærer, og når du røyker, blir de ødelagt. De vokser dessverre ikke helt ut igjen. Røyking innebærer at lungene må ta imot både tjære og karbonmonoksid, noe som gjør transporten av oksygen vanskeligere. Røyken påvirker individer på forskjellig måte, men skaden som oppstår, er permanent. Den forverringen som oppstår når du røyker, går over i en normal aldringsprosess når du slutter å røyke. Risikoen for å bli rammet av alvorligere pusteproblemer reduseres.

Hvordan påvirker røyking magen?

Kan man få vondt i magen av å røyke? Ja, stoffer i røyken kan gjøre at tarmbevegelsene blir dårligere. Da må magen jobbe hardere, noe som kan føre til smerter og stressmage.

Røykere risikerer å bli rammet av magesår, ettersom røyking påvirker immunforsvaret. Røyking gjør også at det tar lengre tid for sår å gro.

Vanlige konsekvenser av røyking er smerter i øvre del av magen, rask metthetsfølelse og kvalme.

Hvordan påvirker røyking forbrenningen?

Røyking øker forbrenningen din og kan også redusere appetitten.

Det å slutte å røyke fører kanskje til en bekymring for å gå opp i vekt. Men studier viser også det motsatte – mange som har røyket lenge, går også opp i vekt. Forklaringen er at kroppen har vennet seg til sigarettenes giftstoffer og blir mindre følsom .

Hvordan påvirker røyking hjertet og risikoen for hjerteinfarkt?

Røyking gjør det vanskeligere for hjertet å jobbe.

Hvorfor? I tobakksrøyken er det partikler som gjør det vanskelig for kroppen å ta opp oksygen. Det setter igjen press på hjertet, som får vansker med å gjøre jobben sin med å pumpe blodet rundt i kroppen.

I tobakksrøyken finnes det blant annet karbonmonoksid, som blokkerer de røde blodcellene og reduserer kroppens evne til å ta opp oksygen. Det blir vanskeligere for hjertet å pumpe blodet rundt i kroppen. Overlege og hjertespesialist Morten Grundtvig skriver i avhandlingen sin at kvinner som røyker, får sitt første hjerteinfarkt gjennomsnittlig 14 år tidligere enn de som er røykfrie.

Hvordan påvirker røyking hjerte- og karsykdommer?

Den vanligste dødsårsaken for røykere er nettopp hjerte- og karsykdommer. Risikoen for å rammes av et hjerteinfarkt før 40-årsalderen er fem ganger høyere for dem som røyker, enn for ikke-røykere.

Blodkarenes funksjon forringes av røyking, og risikoen for at det danner seg blodpropper øker. Sammenlignet med ikke-røykere er risikoen dobbelt så stor for at du som røyker, rammes av hjertesykdom, åreforkalkninger og slag. Røyking fører til at fett og avleiringer utvikles på innsiden av blodkarene. Disse øker på sin side risikoen for hjerteinfarkt.

Flere studier viser også at tobakksrøykingen gir opphav til inflammasjoner i veggene til blodkarene. Det har betydning for avleiringer av fett og forkalkning av karene. Som røyker er risikoen også større for å rammes av åreforkalkning i store kroppspulsårer. Det kan føre til det man pleier å kalle "vindustittersyken". Det er en karsykdom som kommer av redusert blodsirkulasjon i bena, og som gjør at du føler smerte, ofte i leggene, og må stå stille til det slipper. I alvorlige tilfeller kan det føre til amputasjon. Ifølge det svenske Hjärt Lungfonden er ni av ti som får sykdommen, røykere.

Hvordan påvirker røyking blodtrykket?

Nikotinet påvirker stresshormonene i kroppen. Det påvirker igjen puls og blodtrykk.

Når du røyker, stiger blodtrykket i løpet av et par minutter. Den første sigaretten om morgenen er den som gir den største blodtrykksøkningen. Faren med et høyt blodtrykk er at det øker risikoen for hjerteinfarkt.

Det høye blodtrykket øker risikoen for slag, men også hjerteinfarkt, hjertesvikt, nyresykdom, demens og redusert blodsirkulasjon i bena. Høyt blodtrykk reduserer hjertets evne til å pumpe. Den eneste måten å vite om man har for høyt blodtrykk på, er å måle det. Det er lett å tro at symptomene, som for eksempel lett hodepine og tretthet, handler om noe annet.

Hvordan påvirker røyking blodsirkulasjonen?

Når du røyker, reduseres blodsirkulasjonen i kroppen.

Ettersom den reduseres, tar det tid for inflammasjoner å helbredes. Dessuten belastes hjertet slik at det må slå fortere.

Blodet transporterer oksygen og næring til alle organene i kroppen. Cellene, musklene og de indre organene dine kan da arbeide optimalt. Melkesyre og avfallsprodukter transporteres også bort fra blodet, noe som gir musklene dine muligheten til å hente seg inn igjen. God blodsirkulasjon gjør blant annet at inflammasjoner kan leges. Når du røyker, hemmes disse funksjonene. Mindre oksygen enn normalt transporteres ut til organene dine, og trykket på blodet øker når det pumpes rundt i kroppen, noe som kan øke blodtrykket. Hjertet ditt belastes ettersom det tvinges til å slå raskere. Blodet blir mer tregtflytende, slimhinnene i arteriene skades, og du får redusert blodtilførsel til fingre og tær. 

Helseskader ved røyking

Røykere risikerer å bli rammet av en rekke ulike helseskader og sykdommer. En del av dem er dødelige.

Hver blås du tar, frigjør tusenvis av giftige partikler og gasser. Disse transporteres deretter rundt i kroppen ved hjelp av blodet og bryter ned kroppens forsvar.

Hvilke sykdommer og helseskader kan man få av røyking?

Hjerte- og karsykdommer er den vanligste røykerelaterte sykdomsgruppen, deretter kommer lungesykdommer. Risikoen for å bli rammet av kreft øker. Røyking kan også føre til magesår, nedsatt syn, benskjørhet og løse tenner (periodontitt).

Hvordan påvirker røyking infeksjoner I kroppen?

Føles det ut som du blir forkjølet hver gang noen hoster? Da har du sikker rett. Røyking påvirker immunforsvaret kraftig, og det fører også til at kroppen får en betydelig dårligere beskyttelse mot infeksjoner.

Hvordan påvirker røyking kondisjons- og styrketrening?

Pusten blir dårligere hos røykere. Det betyr at evnen til å orke lengre treningsøkter eller øke intensiteten i treningen reduseres når du røyker.

Uansett hvordan treningen din ser ut, kommer du ikke til å få maksimal effekt. Kroppen kommer ikke til å kunne gjøre sitt beste.

Hvordan påvirker røyking kvalme?

Første gang du røyker, opplever du nok at kroppen reagerer. Ikke bare med hoste, men også med kvalme.

De giftige stoffene i tobakksrøyken gjør at du kan føle deg svimmel og dårlig.

Hvordan påvirker røyking trøtthet?

Kjennes det ut som du akkurat har lagt deg når klokken ringer om morgenen? 🥱 Det kan være røykingen som er årsaken. Røyking har en negativ innvirkning på søvnen. Den kan føre til at du våkner om nettene. Du får også vanskeligere for å sovne, og dybde- og REM-søvnen blir redusert. Hjernen og kroppen har ikke fått den nødvendige hvilen for at du skal føle deg uthvilt. Det gjør at du sannsynligvis føler deg trøttere enn nødvendig om dagen.

Hvordan påvirker røyking psykisk sykdom?

Kan røyking føre til psykisk sykdom?

Det finnes studier som viser at røykere har større risiko for å bli rammet av depresjon enn ikke-røykere. Men hva det er i sigarettene som forårsaker dette, vet man ikke enda.

Derimot finnes det i dag tydelige bevis for at depresjon og stress blir redusert når man slutter å røyke.

Konsekvenser av røyking:

 • Femten ganger høyere risiko for å få lungekreft.
 • Ti ganger høyere risiko for å få KOLS.
 • Ti ganger høyere risiko for å få strupekreft.
 • Fem ganger høyere risiko for å få hjerteinfarkt før fylte 50.
 • Tre ganger høyere risiko for å få hjerteinfarkt etter fylte 50.
 • Tre ganger høyere risiko for å få slag.
 • Tre ganger høyere risiko for å få kreft i urinblæren.